eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Osteomielita


Osteomielita
Este infectia osului. Incidenta sa se reduce pe masura ce standardele de viata cresc. Germeni frecvent intalniti: Staph aureus (cel mai frecvent microorganism in Marea Britanie), streptococi, E. Coli, Proteus si Pseudomonas, in alte parti: Salmonella (cu anemia falciforma) si Brucella. inainte de aparitia antibioticelor, 25% din cei afectati mureau si alti 25% ramaneau infirmi. Infectia poate proveni de la furuncule, abcese sau instrumentarea tractului urinar. Deseori nu se gaseste nici o infectie primara. Pacientul poate avea diabet sau imunitatea compromisa din alta cauza.
Trasaturi clinice. Durere de partea afectata; refuzul miscarilor, caldura si sensibilitate la palpare de partea afectata; rersat minor in articulatiile invecinate, semne de infectie sistemica. Toate semnele sunt mai putin evidente la adulti. Hcmoculturi pozitive in 60%.
Osul scular este cel mai afectat (de ex. in metafizcle oaselor lungi - in special femurul distal, tibia superioara) la copii si osul trabecular la adulti. La copii, infectia netratata provoaca moartea osului care se separa, formand un sechestru. Exista o neoformatie periostala de os (numita involucru) in jurul osului mort. Puroiul poate fi ecuat in spatiile articulare sau fistulizat la piele.
Explorari. VSH t, CRP T, WCC t. Modificarile radiologice nu sunt vizibile cate zile, dar apoi apar opacitate si scaderea densitatii osului afectat, urmata de reactie sub-periostala si, mai tarziu, sechestru si involucru. Osul trabecular infectat prezinta mai putine modificari.
Tratament. Dreneaza abcesele si extirpa sechestrele prin interventie chirurgicala deschisa. Se fac culturi din toate sechestrele. Tratament: flu-cloxacilina 250-500 mg/6h IV sau IM pana la aflarea germenului si sensibilitatii sale. Alternative terapeutice pentru adulti sunt acidul fusidic sau clindamicina. Ciprofloxacina 500 mg/8-l2h P.O. este indicata pentru osteomielita cu pseudomonas. La copin sub 5 ani cauza poate fi Haemo-philus influenzae, ampicilina sau co-trimoxazolul fiind tratamente de prima linie.
Complicatiile osteomielitei. Artrita septica, fractura in os patologic, deformarea oaselor in crestere.

Osteomielita cronica. Tratamentul este chirurgical, cu extirparea sechestrelor si chiuretarea cavitatilor. Poate fi indicat oxigenul hiperbar.1,2 Administreaza antibiotice (ca mai sus) S 12 saptamani.
Complicatii: amiloidoza, dezvoltarea unui epiteliom spinocelular in traiectul fistulos.
Abcesul Brodie. Acest abces inconjurat de os scleros este datorat unor germeni cu virulenta scazuta. Tratamentul este chiuretarea.


Infectia TBC a osului. Cel mai frecvent sediu este un corp vertebral (p. 706) sau in asociere cu articulatiile. Durerea, tumefactia si formarea unui "abces rece" sunt semne frecvente. in cazul afectarii articulare apar dureri, tumefactie, dureri la miscare si atrofie musculara. Explorari: Modificari radiologice: rarefactie osoasa, eroziuni, tumefactia tesuturilor moi (abces). VSH, Test Mantoux pozitiv. Puroiul aspirat este cre-mos si pozitiv in culturi. Tratament: dreneaza abcesele, imobilizeaza articulatiile mari afectate, chimioterapie ( MMC, p. 180).
In cazul distractiilor articulare majore, este necesara artrodeza tardi.


Galerie de imagini si poze medicale: osteomielita


imagine cu osteomielitaimagine cu osteomielita imagini osteomielitaimagini/poza osteomielita


Alte materiale medicale despre: Ortopedie

La copil si adolescent se intilneste forma acuta cu aspectul septicemie dominant, manifestarile locale raminind pe plan secundar. Pal-parea o [...]
inecul este frecvent: incidenta mondiala este de 140 OOO/an, fiind a 2-a cauza de deces, dupa accidentele de trafic, la cei intre 1-40 ani. 40% din in [...]
Rotula. Dizlocarea laterala poate fi cauzata de o lovitura laterala in genunchi, ce produce o ruptura a capsulei mediale si aponevrozei cvadri-cepsulu [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ortopedie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile