eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Prematuritatea


Este cauza principala de mortalitate si morbiditate prenatala. Copin prematuri sunt cei nascuti inainte de 37 de saptamani de gestatie. Prevalenta: aproximativ 6% din care aprox. 2% inainte de 32 de saptamani -cand problemele neonatale care apar sunt majore. in 25% nasterea este electiva (p.121). 10% se datoreaza sarcinilor multiple; 25% se datoreaza APH, incompetentei cervicale, amniotitei, malformatiilor uterine, diabet, polihidramnios, pielonefrita sau alte infectii. in 40% cauza este necunoscuta, dar colonizarea anormala a tractului genital (vaginoza bac-teriana ) ureaplasma si Mycoplasma hominis este implicata fie ca factor de risc1, fie ca marker de risc2.

Conduita in ruptura precoce a membranelor. Interneaza gravida in spital; recolteaza MSU si HVS - folosind un speculum steril cu doua val . Daca prezenta lichidului amniotic nu este evidenta, aceasta poate fi sugerata prin virajul spre negru al benzilor indicatoare cu nitrozina (care sunt pH - sensibile) - rezultate fals + in prezenta secretiilor vaginale infectate (leucoree purulente) spermei, sangelui si urinei. in 80% din cazuri ruperea membranelor va fi urmata de debutul travaliului. Pentru celelalte 20% care nu intra in travaliu problema majora o reprezinta punerea in balanta a avantajelor ramanerii fatului in uter pentru cresterea maturitatii si a productiei de surfactant, fata de riscul septic (infectia fiind raspunzatoare pentru 25% din decesele neonatale dupa ruperea prematura a membranelor). Infectia intrauterina dupa ce membranele s-au rupt in 10% din cazuri in primele 48 h, 26% la 72 h, 42% dupa 72b. in mod obisnuit, se administreaza profilactic antibiotice. Daca infectia apare, recolteaza hemoculturi si administreaza antibiotice IV (de ex. ampicilina 500 mg/6h IV+netilmicin 150 mg/12h IV) si declanseaza travaliul (realizeaza inducerea travaliului) (p.121). Daca survine travaliul creeaza conditiile ca acesta sa progreseze. in putinele cazuri in care lichidul amniotic inceteaza sa se elimine timp de 48h, mobilizeaza progresiv mamele.

Conduita in travaliul prematur. in 50% din cazuri contractiile se opresc spontan. Tratarea cauzei (de ex. pielonefrita) poate determina incetarea contractiilor. Tentatile de oprire a contractiilor (tocoliza) pot esua daca membranele sunt rupte sau colul uterin dilatat >4 cm. Utilizeaza tocoliza intre 24 - 34 saptamani. Considera transferul la un spital cu facilitati de SCBU. Solicita pediatrul sa asiste copilul la nastere.

Medicamente tocolitice Contraindicatii absolute: Corioamniotita, moartea fatului, malformatii sau afectiuni (fetale sau materne) letale ce necesita daclansarea imediata a nasterii. Contraindicatii relati: retardul cresterii fetale sau suferinta fetala, preeclampsia, placenta praevia. dezlipire precoce de placenta, dilatare cervicala >4cm. Regimul terapeutic cu ritodrine (mai simpla decat salbutamolul): administreaza 50 (ig/min in perfuzie IV printr-o pompa, creste cu 50 |ig la fiecare 10 min pana se opresc contractiile, sau SE (pulsul matern > 130/min, ritmul cordului fetalT cu> 20/min, TA sistolica scazuta cu >20mmHg, tremuraturi, greata, varsaturi , eritem cutanat). Doza uzuala: 150-350 |ig/min. Edemul pulmonar si hiperglicemia pot de asemenea aparea, de aceea monitorizeaza aportul lichidian si glicemia in special la diabetice. Continua perfuzia timp de 12 - 48 h dupa ce au incetat contractiile. incepe cu lOmg PO 1/2 h inainte de a opri perfuzia IV si continua cu 10 mg /2-6h PO (peste 120 mg/24 h) pana la 37 saptamani. Monitorizeaza: pulsul, TA, si contractiile materne si BCF. Salbutamolul este o alternativa terapeutica (ES similare). Nifedipina 30 mg PO stat (+ 20 mgPO 90min mai tarziu daca sunt inca prezente contractiile), apoi 20 mg/8h PO este la fel de eficace3. EIS: iTA, eritem cutanat, tahicardie tranzitorie.
Glucocorticoizii. Betametazona sau dexametazona 12 mg/ora IM timp de 48-72h pot stimula producerea de surfactant pulmonar fetal si scad mortalitatea si complicatiile SDR (p.282) cu 40 - 50%. Se utilizeaza numai inainte de 34 saptamani. Se evita in caz de preeclampsie sera, infectie, sau mama HIV pozitiva.
Nasterea. Pentru recomandari in ceea ce priste sectionarea cordonului ombilical p.88.



Alte materiale medicale despre: Obstetrica

Controlul meticulos in jurul datei conceptiei reduce rata malformatiilor fetale. Diabetul poate fi preexistent sau poate aparea in cursul sarcinii, g [...]
Modificarile hormonale. Progesteronul. sintetizat de catre corpul galben pana in ziua a 35-a de la conceptie si apoi de placenta, scade excitabilitate [...]
Cand discuti despre acest lucru cu parintii, evita termenul de retar-dare deoarece acesta poate insemna pentru ei inevitabilitatea unui handicap menta [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre obstetrica

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile