eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Obstetrica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » obstetrica

Forceps


Forcepsul are o concatate cefalica, care se muleaza pe capul fetal si o concatate pelca, ce se muleaza pe pels. Forcepsurile cu tija scurta (de ex. Wrigley) sunt utilizate pentru nasterile: "lift out" cand capul este in perineu; cu tija lunga (de ex: Nelle Barnes) pentru nasterile mai inalte, cand sutura sagitala este situata in diametrul AP. Forcepsul Kielland are o curba pelca redusa facandu-l potrit pentru rotatie (sa fie folosite numai de catre maini experimentate).

Conditiile de utilizare Capul trebuie angajat; membranele sunt rupte; pozitia capului cunoscuta si prezentatia preila la aplicarea de forceps, adica cefalica sau faciala (mentoanterioara); trebuie sa nu existe disproportie cap-bazin (suprapunerea oaselor craniului trebuie sa nu fie excesiva); colul uterin trebuie sa fie complet dilatat, uterul contractii, si analgezia adecvata (infiltratie perineala pentru epiziotomie; blocajul plexului pudental poate fi suficient pentru forcepsul cu catate medie si pentru nasterile prin d - extractor dar nu si pentru aplicare de forceps Kielland). Vezica urinara trebuie sa fie evacuata.

Indicatii de utilizare Forcepsul poate fi utilizat cand exista temporizarea stadiului al doilea al nasterii: acest lucru se datoreaza frecvent insuficientei efortului matern (inertie uterina sau doar oboseala), analgeziei epidurale, malpozitiilor capului fetal. Forcepsul poate fi utilizat in caz de suferinta fetala sau prolaps de cordon ombilical sau eclampsie, - toate producandu-se in stadiul al doilea al travaliului. Forcepsul este utilizat pentru a preveni efortul matern neindicat de ex. in afectiunile cardiace, respiratorii, preeclampsie. Forcepsul este utilizat pentru exteriorizarea capului fetal in nasterile pelne.

Tehnica Aceasta trebuie invatata din demonstratie. Urmatoarele constituie un aide-mamoire pentru forcepsul nonrotational. Plaseaza mama in pozitie de litotomie cu bazinul exact pe marginea patului de nastere. Realizeaza toaleta locala, cateterizeaza-i ca urinara, controleaza pozitia capului fetal. Realizeaza blocajul plexului pudental si infiltreaza locul potentialei epiziotomii (nu este necesara daca grada are o anestezie epidurala). imbina lamele pentru a controla daca ele corespund curbei pelsului. Manerul din mana stanga este lama stanga si este inserata prima (spre partea stanga a mamei) si apoi se insera lama dreapta. Manerele trebuie blocate usor. Tractiunea nu trebuie sa fie excesiva (capatul patului nu este pentru tractiune suplimentara!). Sincronizeaza tractiunea cu contractiile uterine, ghidand capul initial in jos. Fa o epiziotomie larga cand capul este la nivelul vulvei. Daca copilul necesita resuscitare, transfera-l pediatrului. Administreaza tamina K (p.286).
Complicatii ale forcepsului Traumatisme materne; echimoze fetale faciale si paralizie de VII (de obicei se remite).

Ventuza sau vacuum-extractorul, este asociat cu traumatisme materne mai putin frecvente decat in cazul forcepsului1 si este preferat in lume dar nu si in UK2. Poate fi utilizat preferabil forcepsului rotational, pentru ca, pe masura ce tractiunea este aplicata, cu cupa peste fontanela pos-terioara, rotatia se produce in timpul nasterii. Poate fi aplicat si printr-un col uterin partial dilatat (primiparele trebuie sa aiba o dilatatie aproape completa, multiparele > 6 cm), dar nu trebuie sa fie utilizat daca capul fetal este situat deasupra spinelor ischiatice. O cupa este aplicata cu o forta de suctiune de 0,8Kg/cm2. Scalpul fetal este suctionat si formeaza un "coc" care se remite in doua zile. Exista o incidenta crescuta a cefal-hematoamelor fetale (p.160) si a icterului neonatal, de aceea administreaza tamina K (p.286).
Supravegherea adultilor supraetuitori nu demonstreaza nici o tendinta semnificativa spre afectare fizica sau cognitiva datorate nasterilor instrumentale printr-un pels ingust.



Alte materiale medicale despre: Obstetrica

Dublin este un centru de excelenta pentru mamele care vor sa nasca datorita planului conduitei travaliului care este coerent si eficace si conduce la [...]
Distocia se defineste ca dificultate in realizarea travaliului. Se poate datora continutului (fat mare, vezi distocia umerilor, p. 143, prezentatie an [...]
Fibroamde 5/1000 din femeile caucaziene au fibroame in cursul sarcinii. Acestea sunt mai frecvente la femeile negre. Pot cauza avort spontan. Cresc in [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre obstetrica

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile