SINDROAMELE SENZITIVE
Perceptia mediului intern si a mediului extern e posibila gratie functiei sensitive, astfel stimulii externi si interni sunt receptionati de receptori, apoi sunt transmisi pe caile sensibilitatii catre scoarta senzitiva unde se face o analiza si o sinteza a lor, astfel ca senzatii 131c29b le elementare devin senzatii constiente.
Substratul anatomic al functiei sensitive cuprinde 3 etaje:
1. Etajul de receptie format din receptori
v
v Exteroreceptori sunt situati in tegumente si mucoase si ei detecteaza tactul prin corpusculii lui Merkel si discurile lui Maisner; temperatura prin corpusculii lui Rufini pentru cald si corpusculii Krause pentru rece; durerea este receptioanata de terminatiile libere.
v Proprioreceptori formati din fusurile musculare care detecteaza intinderea pasiva a muschilor, organul tendinos al lui Golgi ( intinderea pasiva si cea activa ), corpusculii Pacini care se gasesc in periost si seroase si detecteaza sensibilitatea profunda.
2. Etajul de transmisie e format de caile sensibilitatii
Caile sensibilitatii cuprinde 3 neuroni succesivi:
Ø Primul neuron se afla situat in ganglionul spinal pentru sensibilitatea corpului ( membre, trunchi ) si in nervii cranieni senzitivi pentru sensibilitatea extremitatii cefalice.
Ø Face legatura cu al II lea neuron situat in functie de sensibilitatea pe care o transmite:
pentru sensibilitatea superficiala se situeaza in cornul posterior al maduvei spinarii.
pentru sensibilitatea profunda este situat in ganglionul Goll si Burdach din bulb.
- axonii celui de al II lea neuron se incruciseaza si formeaza diverse fascicule sensitive.
- pentru sensibilitatea superficiala sunt fascicule spino talamice:
spinotalamic anterior pentru sensibilitatea tactila
spinotalamic lateral pentru sensibilitatea termica si algica
- sensibilitatea profunda transmite prin fasciculele Goll si Burdach, aceste fascicule ajung si fac sinapsa cu cel de - al III lea neuron din talamus.
Ø axonii celui de al III lea neuron formeaza fasciculul talamo cortical care ajunge la cortex in lobul parietal.
3. Etajul de perceptie e format de scoarta senzitiva
Etajul cortical format din aria senzitiva primara si aria senzitiva secundara care se afla in lobul parietal.
TULBURARI DE SENSIBILITATE
1. Tulburari de sensibilitate dupa intansitate
Ø hipoestezie
Ø anestezie
Ø hiperestezie
2. Tulburari de sensibilitate dupa calitate
Ø Tulburari de sensibilitate globale presupune perturbarea modalitatilor de sensibilitate
Ø
De tip siringomielic intalnite in boala siringomieloe caracterizata prin pierderea sensibilitatii termice si dureroase cu pastrarea sensibilitatii superficiale si profunde
De tip tabetic in boala tabes ( sifilis tertiar ) e pierduta sensibilitatea profunda si cea tactila cu pastrarea sensibilitatii termice si dureroase.
3. Tulburari de sensibilitate dupa topografia lezionoasa
Se descriu mai multe sindroame senzitive :
v Sindrom senzitiv de nerv priferic
v Sindrom senzitiv de plex
v Sindrom senzitiv de radacini posterioare
v Sindrom senzitiv de corn medular posterior
v Sindrom senzitiv de cordon lateral
v Sindrom senzitiv de cordon posterior
v Sindrom senzitiv de hemisectiune medulara
v Sindrom senzitiv de sectiune medulara totala
v Sindrom senzitiv de trunchi cerebral
v Sindrom senzitiv talamic
v Sindrom senzitiv cortical
Sindrom senzitiv de nerv periferic se caracterizeaza prin tulburari de sensibilitate globale: anestezie, hipoestezie sau hiperestezie in teritoriul de distributie a nervului respectiv.
Sindrom senzitiv de plex tulburarile de sensibilitate sunt in teritoriul de distributie a plexului respectiv. Cel mai frecvent afectat plex este plexul brahial (traumatism, adenopatie latero cervical, cancer pulmonar ).
Sindrom senzitiv de hemisectiune medulara se caracterizeaza prin: tulburari de sensibilitate superficiala de partea opusa leziunii deoarece fasciculele spinotalamice se incruciseaza la nivelul maduvei si prin tulburari de sensibilitate profunda de acceasi parte cu leziunea ( deoarece fasciculele Goll si Burdach se incruciseaza tocmai la nivelul bulbului ).
Sindrom senzitiv de sectiune medulara totala tulburari de sensibilitate cu nivel pentru toate tipurile de sensibilitate deoarece fasciculele sunt sectionate. In acest caz avem sindrom piramidal bilateral si tulburari sfincteriene ( inconstienta urinara ).
Sindrom senzitiv de bulb in special la nivelul partii laterale a bulbului cand rezulta sindrom Volemberg ( latero bulbar ) caracterizat prin: tulburari de sensibilitate la nivelul fetei de acceasi parte cu leziunea si tulburari de sensibilitate termo algica si profunda de partea opusa a leziunii ( sindrom altern ). Prezinta o paralizie velopalatina si paralizie a jumatatii limbii deoarece sunt afectati si nervii X, XI, XII de partea respectiva.
Sindrom senzitiv talamic apare durerea talamica care se caracterizeaza: o excitatie de mica intensitate, determina o durerea foarte violenta asa numita hiperpatie talamica. In afara de acesta, bolnavul prezinta o paralizie regresiva, prezinta un sindrom cerebral datorita conexiunii dintre talamus si cerebel si prezinta miscari apertazice - datorita conexiunii talamusului cu nucleii striati.
Sindrom senzitiv cortical se caracterizeaza prin: tulburari de sensibilitate profunda, astereognozie sau imposibilitatea de a recunoste obiectele prin palpare. Mai prezinta atopognozie sau imposibilitatea de a recunoaste locul unde a fost atins de mana examinatorului si adermolexie imposibilitatea de a recunoaste cifrele sau literele pe care examinatorul le scrie pe tegument.
Aceasta grupa cuprinde toate cazurile de 'alienatie a persoanei\" caracterizate printr-o tulburare permanenta a raporturilor intelectuale, afect [...] |
SEMNE Sl SIMPTOME Cele mai importante semne clinice ale afectarii maduvei spinarii sint pierderea sensibilitatii dedesubtul unui meridian orizontal de [...] |
ETIOLOGIE Cele mai frecvente cauze: (I) ruptura unui ancv rism iuti aera-nian, (2) malforma|ii AV. Anevrismul micotic poate aparea la pacientii cu end [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact