eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


NEFROLOGIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » nefrologie

Glomerulonefrita extracapilara


Este caracterizata prin proliferarea celulelor extracapilare (semilune epiteliale) si prin loul sau clinic de glomerulonefrita rapid progresiva. Proliferarea extracapilara este un mecanism nespecific, secundar unei coagulari intraglomerularc, cu depozite de fibrina. Tabloul clinic este acela al unui sindrom nefritic subacut, uneori incomplet, datorita absentei H'I'A, adeseori precedat de semne nefrologice datind de citeva luni, insuficienta renala evoluind spre stadiul terminal in citeva saptamini pina la citeva luni. De fapt se pot distinge 3 forme diferite.

NEFROPATII GLOMERULARE CU DEPOZITE IMUNE GRANULOASE
(40%)
Depozitele sint constituite din IgG si C3. Aceste NG sint legate cel mai frecnt de o boala sistemica (lupus, vascularita, purpura reuma-toida, crioglobulinemie), dar sint uneori izolate (10%). Anumite NG evocate anterior (proliferati endocapilare, sau NG cu IgA) pot prezenta o proliferare extracapilara care semnaleaza obisnuit o forma grava.

NEFROPATII GLOMERULARE CU ANTICORPI "ANTIMEMBRANA BAZALA GLOMERULARA"
Ele sint determinate de un mecanism autoimun impotriva unei fractiuni necolagenice a membranei. Leziunile pulmonare inaugurate (dispnee, hemoptizii, infiltrat) sint prezente in 2/3 din cazuri (sindrom Goodpasture, afectind mai ales barbatul tinar). in 9 cazuri din 10 se evidentiaza anticorpii in ser. Tratamentul a ameliorat prognosticul vital dar prognosticul asupra rinichiului nu este favorabil decit daca insuficienta renala este moderata.


NEFROPATII GLOMERULARE FARA DEPOZITE GLOMERULARE

Ele se observa in anumite vascularite (periarterita, Wegener) sau sub forma izolata, mai ales dupa 50 de ani. Chiar si in aceste cazuri exista frecnt semne extrarenale (precedate de un sindrom infectios fugace, artralgii, purpura). Biologic, nilul complementului este normal, in functie de etiologie se poate observa o crestere a nilului anticorpilor anticitoplasma a polinuclearelor (ANCA).

DIAGNOSTIC
Nu poate fi efectuat decit prin biopsie renala, realizata in fata unui sindrom nefritic adeseori incomplet, dar care apare intr-un context clinic particular sau care prezinta o evolutie neregresiva. Precocitatea diagnosticului este unul din factorii prognostici principali.

EVOLUTIE
Evolutia spre insuficienta renala terminala trebuie considerata drept regula. Un tratament care asociaza corticoterapie in bolus, imuno-supresie si, uneori, plasmafereza (Goodpasture) este capabil de a opri evolutia. Anuria, o creatininemie > 300 micromol/l la debutul tratamentului, sint semne de prognostic prost. Recidile dupa silizarea initiala sint posibile.



Alte materiale medicale despre: NEFROLOGIE

Ea se caracterizeaza prin asocierea unei proliferari mesangiale si prin existenta depozitelor submembranoase de imunoglobuline (IgG, M, C3). A fost su [...]
Sindromul nefritic acut (SNA) este definit prin aparitia recenta a unei proteinurii, a unei hematurii, a unei hipertensiuni si a unei insuficiente ren [...]
Hiponatremiile ([Na] < 130 mmol/l) rezulta dintr-un dezechilibru intre pool-urile sodat si hidric. Consecintele rezulta din transferul apei spre secto [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre nefrologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile