eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


NEFROLOGIE

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » nefrologie

Citologie urinara


Sedimentul urinar normal contine celule malpishiene, celule uroteliale, cite polinucleare, cilindri hialini si cristale. In plus, se pot obser celule suspecte sau maligne, oua de bilharzie etc. Sedimentul poate fi obsert dupa centrifugare, fixare si colorare (May-Griinwald-Giemsa) sau pe urina proaspata in microscopie cu contrast de faza. Aceasta ultima metoda permite o analiza mai fina a celulelor vii si neretractate prin fixare (citologie calitati).

Citologie cantitati
Numararea celulelor in urina se efectueaza pe hematii si leucocite. Rezultatul poate fi exprimat in raport cu timpul: numaratoarea Addis, efectuata pe o proba de urina de 3 ore in repaus, rezultatul fiind exprimat in hematii/min sau leucocite/min; lori normale < 1000 elemente/min. sau 20/sec; lori cert anormale: > 10 000/min. sau 200/sec. Rezultatul este mult mai frecvent exprimat in hematii sau leucocite/ml, pe o proba de urina: lori normale < 2 elemente/ml; lori cert anormale > 10 elemente/ml.


Citologie calitati

Hematii. Hematiile provenind din caile urinare (= extra-glomerulare) sint monomorfe, cu contur regulat. Ele se asambleaza frecvent in rulouri. Hematiile de origine glomerulara sint polimorfe, de talie inegala, cu contururi neregulate: "schizocite". Ele pot fi asociate cilindrilor, mulaje tubulare formate din proteine (hialini), debriuri de leucocite (granulosi) sau din hematii (hematiei).
Afectari tubulo-interstitiale. O tubulopatie acuta se manifesta printr-un sediment care contine celule tubulare, cilindri granulosi si, mai ales, debriuri celulare provenite din epiteliul necrozat.

O nefrita interstitiala acuta poate comporta o leucociturie, rareori eozinofile si, mai ales, cilindri "spumosi" formati dintr-o aglomerare de polinucleare.
Afectari glomerulare. in afara de hematuric si cilindri, se pot obser limfocite, eozinofile, mai ales in nefropatiile lupice. in caz de hematurie abundenta (=macroscopica), hematiile nu sint toate deformate, iar diferentierea de o hematurie extraglomerulara este dificila pe un singur sediment. O proteinurie abundenta este adesea asociata cu o lipidurie, sub forma de picaturi mici libere, sau incluse in cilindri, sau de celule incarcate de lipide.
Insuficienta renala cronica. Sedimentul urinar este in general sarac si furnizeaza putine informatii: cite hematii, in functie de etiologie, citi cilindri granulosi.
Transtul renal. Rejetul acut de grefa se manifesta precoce prin importante anomalii tubulare insotite de limfocite si histiocite. Celulele tubulare cuolare sint obserte in caz de nefrotoxicitate (ciclosporina). Rejetul cronic are o expresie citologica saraca.




Alte materiale medicale despre: NEFROLOGIE

Biopsia renala constituie examenul esential pentru stabilirea diagnosticului celei mai mari parti a nefropatiilor glomerulare. in acest cadru, analiza [...]
ETIOLOCIE Este vorba despre glomerulopatia cea mai frecventa in Europa. Ea este caracterizata de depunerea de imunoglobulina A in mesangiu, evidentia [...]
Urina normala este sterila, dar poate fi contaminata in timpul emisiei. Precautiile de recoltare a urinei sint esentiale in interpretarea bacteriologi [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre nefrologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile