eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Nasterea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » nasterea

Momentul nasterii


Momentul nasterii
Momentul in care copilul tau vine efectiv pe lume si se transforma dintr-o burta umflata intr-un bebelus nu e niciodata asa cum poate ai citit prin ca"rti sau ai sperat sa fie. Doar rareori bebelusi tasnind razant prin sala de nasteri sau iesind din burta frumosi si rozalii! in momentul acela ai impresia ca te-a pocnit cine atat de tare, incat nu mai ai aer in tine, si e foarte posibil sa te simti total golita pe dinauntru, usoara ca fulgul si aproape incapabila sa scoti vreun cunt.
Unele femei descriu acest moment in termeni nu prea eleganti, dar foarte plastici: e ca si cum te-ai duce in sfarsit la buda si ai elimina cel mai mare scaun din viata ta - tot ce s-a acumulat in intestinul tau gros timp de cate saptamani, in care n-ai reusit sa iesi afara! (in multe cazuri, chiar vei fi facut si chestia asta, dar e mai bine sa nu te gandesti prea mult la ea.) Senzatia de usurare este atat de intensa, incat eu pur si simplu am ras in hohote timp de-un minut sau doua, de fiecare data. Daca sfarsesti prin a ti se face o operatie cezariana, momentul nasterii nu mai fi chiar atat de spectaculos, dar constiinta faptului ca bebelusul tau a venit pe lume si ca traliul a luat sfarsit iti da un sentiment tot atat de fabulos.
a Nu-ti face griji, daca tot ce-ti doresti in clipa aceea este sa zaci acolo cu mintea naucita, in loc sa-ti copilul si sa-l strangi imediat la piept. E o
reactie foarte normala. Nu inseamna deloc ca n-ai avea niciun sentiment de dragoste fata de bebelusul tau, iar dupa cate minute de ragaz in care sa-ti revii, vei fi gata sa-ti cunosti noul prieten.
a Nou-nascutii sunt de regula vineti la culoare cand ies afara, pana ce oxigenul din aer le patrunde in plamani si in sange, asa ca nu intra in panica!
a Daca nu-l auzi tipand imediat ce-a iesit, asta nu inseamna neaparat ca ar fi vreo problema cu copilul. Nu tin minte ca vreunul dintre copin mei sa fi racnit de sa ne asurzeasca pe toti, dupa ce s-au nascut - cred ca erau mult prea obositi din cauza efortului si mie mi s-au parut foarte calmi si linistiti.
a E posibil ca nici macar sa nu-ti dai seama ca bebelusul a iesit. Daca si tu esti la fel de buimacita cum sunt eu de fiecare data spre final, nu te surprinde nici macar eventualitatea sa fi nascut o pasare flamingo, in loc de-un bebelus! Eu a trebuit sa intreb de mai multe ori daca s-a terminat totul si cu ce "sortiment" m-am ales, fata sau baiat



Dupa nastere
Taman cand te gandeai ca gata, s-a terminat toata povestea, uite inca o multime de chestii care ti se vor intampla imediat dupa ce-ai nascut:
a Elimini placenta. Eu intotdeauna uit de bucatica asta, fiind oarecum preocupata de faptul ca sunt cusuta, ca simt nevoia sa ma uit fascinata la bebelusul meu si asa mai departe. E destul de dureros, dar nici nu se a cu traliul! Exista femei carora le place sa se uite bine la punga asta surprinzator de mare si plina de sange, care l-a hranit pe bebelusul tau in ultimele noua luni. Altora le place s-o ia acasa, s-o puna in pamant si sa teze un copacel deasupra. Mie imi place s-o elimin cat mai repede posibil si sa trec fara intarziere la ce mult mai frumos, cum ar fi copilul meu, de exemplu.
a Cine taie cordonul ombilical. Nu intotdeauna se poate ca persoana respecti sa fie partenerul tau, daca treaba se complica sau daca tocmai a dat o fuga pana afara ca sa asculte rezultatele etapei la fotbal. Daca vreunul dintre voi doi are ezitari, atunci nu forta lucrurile. Exista barbati mai slabi de inger, carora li se face rau, asa cum exista si unele proaspete mamici care considera ca le ajunge cata penibilitate au suportat deja, cel putin in viata asta.
a S-ar putea sa fie nevoie sa te coasa, daca ti s-a facut o epiziotomie sau te-ai rupt. Operatiunea poate fi destul de dureroasa, dar in general e mai mult o chestie enernta, fiindca abia ce apucasesi sa te bucuri ca gata, ai nascut, si, cand colo, uite ca nu s-a terminat: cine iar te impunge in locul ala si te face sa te doara!
a S-ar putea sa ai frisoane si chiar tremuraturi in toata regula, din cauza adrenalinei pe care o secreta organismul tau in urma nasterii.
a S-ar putea sa vomiti iar, din acelasi motiv.
a Iti vei tine bebelusul in brate. Iar viata ta se schimba odata pentru totdeauna!



Alte materiale medicale despre: Nasterea




Aducerea pe lume a copilului este un fenomen natural. Totusi, el se efectueaza datorita eforturilor de impingere ale mamei, care vor permite expulzare [...]
Nasterea unui copil este un eveniment unic, insotit de dureri si bucurie, de usurare si frica. Este bine de stiut dinainte ce o asteapta pe femeie, cu [...]
Cand va ganditi la ingrijirea prenatala si cea din timpul nasterii, s-ar putea sa luati in considerare urmatoarele intrebari: unde anume vreau sa prim [...]


Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre nasterea

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat



    Vezi toate intrebarile