eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Nasterea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » nasterea

Despre moase


21 iunie. Charlie a implinit o saptamana.
Azi i-am scris moasei o scrisoare, in care ii multumesc pentru cat a fost de minunata la nasterea lui Charlie. Stiu ce groaznic de artagos si de nepoliticos vorbesc cu personalul medical cand sunt in travaliu, si parca imi amintesc vag ca am facuto mincinoasa, convinsa fiind ca nici vorba sa vina chiar atunci copilul. Ba l-am mai pus si pe H sa-i spuna sa plece si sa ma lase in pace, crezand ca innteaza! Stiu ca e obisnuita cu chestii din astea, dar mie mi-e rusine si ma simt foarte vinovata.

Moasa - cuvantul asta mi s-a parut dintotdeauna teribil de uracios! Cand il auzi, te gandesti imediat la niste cotoroante grase si urate, care se arata complet lipsite de compasiune in fata durerilor prin care treci, ba te mai si mustruluiesc si te sfichiuie cu vorba, ingreunandu-ti si mai mult situatia. Din fericire, majoritatea moaselor cu care am avut eu de-a face erau femei mai degraba atragatoare si cu mult simt al umorului - si se dea ca isi fac meseria cu sincera placere: pe bebelusi sa-i ajute sa vina pe lume, iar pe mamicile lor, sa aiba parte de cea mai buna experienta posibila, date fiind circumstantele destul de penibil de suportat.
Cand tu esti in travaliu, moasa (in general, e vorba de o femeie, desi mai exista si barbati) are datoria sa stea tot timpul langa tine si sa te supragheze de la inceput pana la sfarsit - va aa grija ca totul sa se petreaca in buna regula, te va linisti, te va ajuta, iti va spune ce fel de anestezice ti se pot oferi, iti va da tot timpul de stire cum inainteaza lucrurile si va chema un medic, in caz ca e nevoie.
Nu e datoria ei sa suporte abuzuri rbale sau fizice! Stiu ca pare inutil sa subliniez chestia asta, dar crede-ma ca, atunci cand iti simti viscerele sfasiate de un ditamai copilul de 4 kg, plus alte vreo 3 kg de placenta, ai sa faci niste chestii de care niciodata nu te-ai fi crezut capabila! Mie mi s-a intamplat sa le spun vorbe grele moaselor de langa mine, sa urlu la ele, si am auzit multe posti cu femei care chiar le-au lovit, cand durerile au denit de-a dreptul insuporile. Din pacate, faptul ca ai dureri ingrozitoare nu-i deloc un motiv de scuza. Daca poti, incearca sa-ti amintesti cat de mult se straduieste moasa pentru tine si ca face sincer tot ce-i sta in putinta, pentru ca bebelusul tau sa iasa afara cat mai repede si in perfecta siguranta.
Exista insa si unele moase de cosmar pe lumea asta, asa ca, daca ai ghinionul sa dai peste vreuna din cotoroantele urate, grase si insensibile pomenite mai devreme, care iti spune ca nu e cazul sa iei niciun anestezic sau se mira ce umflata esti la fata, atunci n-o sa te condamne nimeni daca ii mai . oui vreo doua de la obraz.

Alegerea unei metode de nastere
Nu, asta nu inseamna ca poti alege intre "nastere grea" si "nastere usoara", ci se refera la a incerca sa decizi cum si unde vrei sa-ti aduci copilul pe lume. in foarte multe cazuri, sfarsesti prin a NU aa de ales, pentru ca apar tot felul de complicatii - de exemplu, ai uitat sa comanzi bazinul pentru nastere in apa si ajungi pana la urma sa nasti pe bancheta din spate, in masina celei mai bune prietene ale tale!
1. Nasterea acasa
Personal, eu n-as sfatui pe nimeni sa-si ifice intentionat sa nasca acasa. Posibil sa nu mai ai incotro, in final, si sa trebuiasca sa nasti acasa, dar gandeste-te ca o sa fie O MULTIME de sange scurs peste tot, deci daca ti-e frica sa nu-ti patezi canapeaua imbracata in piele alba sau sa-ti compromiti parchetul din lemn de cires, atunci nici macar sa nu iei in considerare varianta asta! Cand incepi sa-ti schitezi tactica pentru nastere, e bine sa ai in dere urmatoarele aspecte:
a Vei sangera si i transpira cat sa umpli douazeci de prosoape, iar spalatul unei asemenea cantitati de rufe va fi exact ultimul lucru de care o sa-ti mai arda, cand ai un bebelus nou-nascut de care trebuie sa te ocupi.

a in mod sigur va suna telefonul, cand esti in travaliu, deci cineva va trebui sa auda cum zbieri ca o mata spanzurata.
a Daca se intampla brusc sa ai nevoie pe loc de asistenta medicala specializata, atat tu, cat si bebelusul tau, ti in foarte mare pericol, in caz ca nu puteti ajunge foarte repede la spital.
Serios, cunosc femei care au nascut acasa si care au ragusit tot laudandu-se cat de bine a fost, dar potentialele riscuri ale metodei trebuie foarte, foarte atent luate in considerare.



Alte materiale medicale despre: Nasterea

Persoanele corpolente erau socotite fn trecut cele care au o bunastare, iar femeile cu forme pline erau considerate 'grase si frumoase\". Astazi [...]
Refuz? Neincrederea intr-o cezariana Dan al 6-lea copil vine pe lume in sala de operatie, o treime din parinti stiu deja dinainte ca nasterea norma [...]
in zilele noastre, cei mai multi copii din Statele Unite se nasc la spital. Acolo doctorii sunt la indemana daca e nevoie de ei, si nasterea c asistat [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre nasterea

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile