eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Nasterea

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » nasterea

Desfasurarea nasterii


Desfasurarea nasterii
Aducerea pe lume a copilului este un fenomen natural. Totusi, el se efectueaza datorita eforturilor de impingere ale mamei, care vor permite expulzarea copilului.

Pentru ca un copil sa se nasca pe cai naturale, se cer trei conditii: contractii uterine eficace, dilatarea colului uterin si inaintarea capului fatului in bazinul matern. Contractiile care au inceput cand erati inca acasa, provoaca o scurtare progresiva a colului uterin: acesta se contracta, apoi se dilata, deschizandu-se, ca un guler rulat care se va transforma intr-un guler la baza gatului, pentru a lasa sa treaca capul copilului in bazin. Travaliul fiind inceput, va aflati acum pe masa de nastere, supragheata de moasa; o perfuzie a fost instalata in antebratul dumneavoastra, ati fost plasata sub monitorizare. Atunci cand colul uterului dumneavoastra se va dilata complet, ceea ce poate dura mai multe ore, va putea incepe faza de expulzare (evacuare), rareori douazeci pana la treizeci de minute in cazul primului copil.

Expulzarea copilului
Nasterea se desfasoara in clape: mai intai coniractiilc (ele declanseaza nasterea propriu-zisa) apoi dilatarea si contractarea colului uterin. La inceputul nasterii, colul este inchis, dar, incet. incet, se contracta si se deschide. Odata colul deschis, copilul va putea cobori prin bazin: capul sau se angajeaza, adadu-se bazinului dumneavoastra. Expulzarea esie ultima faza a nasterii, cea in care copilul apare, ea corespunzand degajarii capului.


Dilatarea colului

Timp de opt luni inainte de nastere, colul uterin. situai in spatele vaginului, are o lungime de circa 3 centimetri. Orificiul sau extern (intors inspre vagin) este inchis, la fel ca si orificiul intern (intors inspre uter). Sub efectul contractiilor, colul uterin se scurteaza; el este adus in centrul vaginului inainte de a-si incepe dilatarea. in mare masura, contractiile vor produce ruperea naturala a pungii cu apa. Dupa aceasta ruptura, capul copilului exercita direct o puternica presiune asupra colului uterin (de aceea, copilul prezinta adesea la nastere un mic hematom subcutanat fara gravitate). Durata nasterii depinde de timpul necesar dilatarii colului. Acest proces de dilatare depinde de trei factori: natura contractiilor - care sunt mai mult sau mai putin eficace. - inaltimea la care se prezinta capul copilului in interiorul uterului, si, in fine, numarul de nasteri anterioare. in general, se considera ca la prima nastere, colul trebuie sa se dilate cu un centimetru pe ora, iar la nasterile urmatoare cu 2 centimetri pe ora. Dilatarea este completa atunci cand colul atinge o deschidere de 10 centimetri.

Expulzarea
La inceputul fazei de expulzare, sunteti culcata, eu picioarele desfacute si asezate pe suporturile ajuslale la extremitatea mesei de travaliu. Contractiile sunt mai lungi si se succed intr-un ritm din ce in ce mai rapid.Ati fost partial rasa in jurul vuli si daca nu ati pulul urina sponlan, vi s-a golii ca cu ajutorul unei sonde. Nasterea este aproape.
Trebuie sa respectati indicatiile obste-iricianului sau ale moasei, pentru a nu va obosi inutil; asteptati ca dilatarea sa fie completa pentru a incepe sa apasati. Pentru a aa o eficacitate maxima, eforturile de impingere trebuie sa fie efectuate in timpul contractiilor. La fiecare contractie trebuie sa inspirati profund, sa va blocati respiratia si sa impingeti aidoma efectului de dejectie. Plamanii dumneavoastra plini de aer imobilizeaza diafragma contra uterului in timp ce va contractati puternic muschii abdominali, fara sa va contractati perineul. Apucand manerele care sustin suporturile, ti putea ridica umerii, incovoia spatele, astfel facilitand efortul de impingere care antreneaza copilul spre exterior. impingerea trebuie sa fie cat mai lunga pentru a permite copilului sa inainteze fara probleme. Moasa va va cere sa impingeti de doua sau de trei ori in timpul fiecarei contractii si sa va odihniti intre contractii. Alunei cand capul copilului va iesi in afara vuli, moasa va va spune sa incetati eforturile de impingere si sa va relaxati, astfel capul putand fi degajai progresiv. Poale va va cere un nou efort pentru a degaja umerii copilului, apoi restul corpului va iesi foarte repede.



Epiziotomia

Uneori este necesar sa se intervina pentru a evita ca muschii perineului mame sa fie rupti atunci cand capul copilulu va iesi prin vulva; atunci medicu efectueaza o episiolomie. F. vorba de c usoara incizie a perineului peniru ; evita ruperea sa care s-ar putea prelun gi pana la anus. Incizia poale fi oblici (din partea de jos a vuli pana la uni dintre fese) sau rticala (din parte; de jos a vuli pana la anus), alunecand dislanta care separa vulva de anus este suficienta; o incizie rticala este mai usor de cusut, mai putin dureroasa in zilele care urmeaza nasterii, dar este mai riscanta din cauza apropierii de sfincterul anal. Aceasta interntie se realizeaza in faza de expulzare, in momentul unei impingeri, si nici nu o ti simti. Facuta atunci cand perineul este prea intins sau prea fragil, si atunci cand capul copilului este prea mare fata de marimea vuli, epiziotomia este intotdeauna efectuata daca trebuie sa se recurga la forceps sau daca ritmul cardiac al copilului se micsoreaza. Atunci trebuie accelerata nasterea. Aceasta incizie are avantajul secundar de a preni entualele probleme de incontinenta urinara si de coborare de organe, consecutiva nasterii.

Instrumente pentru facilitarea extragerii
Daca sunteti epuizata sau copilul trebuie sa se nasca tara intarziere, obstetricianul il va putea ajuta pe copil sa iasa cu ajutorul dirselor instrumente (utilizate in 15% din nasteri): ntuza, spatulele sau forcepsul.
a Ventuza. E vorba de o ntuza dintr-un material suplu care se plaseaza in varful craniului copilului pentru a-l dirija in timpul coborarii prin bazin. Copilul este tras usor in timpul unei contractii.
a Spatulele. Ele sunt formate din doua ramificatii nearticulate care permit ghidarea capului copilului prin bazin.
a Forcepsul. Constituit din doua ramificatii articulate in forma de ligura, acest instrument e cel mai utilizat. Capul fatului este cuprins intre cele doua ramificatii care vor servi, in timpul contractiilor si eforturilor de expulzare, sa dirijeze capul fatului in bazin apoi sa il indoaie usor si sa il degajeze. Daca forcepsul a fost mult timp utilizat pentru "a merge sa caute" capul copilului atunci cand acesta era prea sus in bazin, aceasta practica nu mai este admisa astazi.
Se recurge la forceps doar in cazul in care capul copilului este deja angajai. In caz contrar, se va opta pentru o cezariana. F.fectuarea unei epiziotomii este cvasi-sislematica in cazul unei nasteri cu forcepsul, pentru a evita ruperea perineului. O anestezie, generala sau loco-regionala este necesara doar daca mama nu naste deja sub anaslezie peridurala. Forcepsul poate lasa urme pe tamplele, obrajii sau craniul copilului, dar acestea dispar in doua sau trei zile. Totusi, forcepsul nu este responsabil de dilor-marea frecnta a craniului copilului in forma ovoidala. lucru explicat prin modelarea capului ca urmare a trarsarii bazinului.


CAPUL COPILULUI
Capul este partea cea mai voluminoasa a corpului latului. Dar diferitele oase care il constituie nu suni inca sudate intre ele. F.le sunt separate intre ele de benzi de tesuturi fibroase: l'onlanelcle. Exista doua fontanele care sersc de reper pentru a determina pozitia capului copilului in bazin in timpul nasterii. Mica fonlanela se gaseste in partea poslerioara a craniului, iar marea fbntanela in partea anterioara.



Alte materiale medicale despre: Nasterea

Nasterea unui copil este un eveniment unic, insotit de dureri si bucurie, de usurare si frica. Este bine de stiut dinainte ce o asteapta pe femeie, cu [...]
Cand va ganditi la ingrijirea prenatala si cea din timpul nasterii, s-ar putea sa luati in considerare urmatoarele intrebari: unde anume vreau sa prim [...]
Calabalacul bebelusului Avand in vedere cat de mititei sunt, bebelusilor le trebuie o cantitate ametitoare de lucruri! Daca vei fi vreodata acuzata c [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre nasterea

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile