eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


IGIENA

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » igiena

Curatarea nasului




Din nefericire, curatarea nasului nu este un obicei la fel de des folosit precum spalarea dintilor. Multi dintre noi trebuie sa suporte consecintele neplacute ale unui nas plin de mucozitati. Aceasta nu numai ca ne impiedica sa respiram corect si sa mirosim bine, dar creeaza si alte probleme, tulburand balanta energetica a organismului nostru. Am acoperit deja acest subiect in modulele anterioare. Aici as vrea sa mai adaug cateva remarce despre respiratia prin caile nazale.
Medicina chinezeasca din Antichitate considera respiratia prin nara dreapta ca fiind solara si pozitiva (crestea energia pozitiva din organism), in timp ce nara stanga era considerata negativa si lunara. Pentru a mentine echilibrul bioenergetic, trebuie sa putem respira liber pe ambele nari.
Praful care intra in nas este prins in mucozitatea din pasajele nazale si este eliminat de miscarile firelor de par microscopice numite cilia. Mucozitatea nazala are calitati antiseptice si poate omori bacteriile. Aerul pe care il respiram contine atat de mult praf, incat mecanismele de aparare si sertelele igienice nu mai fac fata sa-l curete. Astfel, respiratia normala devine imposibila, fapt ce influenteaza compozitia si circulatia sangelui nostru si conduce la tulburari de somn, tulburari ale sistemului nervos sau digestiv. Persoanele care sufera de raceli cronice imbatranesc mai repede, sufera de tulburari de dere si de tiuituri in urechi. Imposibilitatea de a respira prin ambele nari in acelasi timp duce, in timp, la declinul sanatatii. De aceea, la orice varsta, trebuie sa includem in igiena noastra zilnica si curatarea narilor si a cailor respiratorii prin irigarea cu o solutie, lata care este tehnica:

Sfaturi utile
Dizolvati doua varfuri de cutit de sare si bicarbonat de sodiu si 1/2 lingurita de miere in jumatate de cana cu apa calduta. Puneti solutia intr-un recipient si taiati un orificiu in varful recipientului pentru a permite iesirea solutiei. Acoperiti o nara cu degetul, puneti sticluta in cealalta nara si trageti solutie pana iese pe gura. Repetati procedura si pentru cealalta nara. Folositi metoda pana terminati solutia. Cand ti stapani tehnica, puteti dubla cantitatile folosite. Folositi aceasta metoda dimineata sau seara, de doua sau trei ori pe saptamana. Din cand in cand, puteti folosi jumatate de ceasca de extracte de menta sau musetel, pentru a beneficia de calitatile antiseptice si aromatice.
Irigarea nasului stimuleaza terminatiile nervoase si membrana mucoasei. Ajuta la mentinerea unui nil adecvat de umezeala in interiorul nasului. Irigarea nasului cu apa de mare este foarte eficienta. Pe baza experientei mele personale si a marturiilor pacientilor mei, sunt convins ca irigarea nasului este cea mai eficienta metoda de a combate multe dereglari ce provin din cavitatile nazale. Este cea mai buna terapie impotriva racelilor cronice si are un efect tonic asupra creierului si a sistemului nervos. Observatie: in timpul irigarii nasului cu apa de mare, la inceput ti simti arsuri si intepaturi. Asta se intampla din cauza ca mucoasa este bolnava si afectata. Aceste senzatii neplacute vor disparea dupa trei-patru irigari.
Multi laringologi sunt impotriva irigarilor nazale si prescriu in schimb picaturi nazale. insa pacientii care folosesc aceste picaturi si au mucoasa nazala uscata si nu obtin rezultate prin aceasta metoda apeleaza cu incredere la irigarile nazale. Ceea ce demonstreaza practica este de multe ori diferit fata de ceea ce ne invata teoria. Dupa cateva irigari, mucoasa nazala devine sanatoasa si puternica; puteti uita de raceli si ti putea respira din nou cu ambele nari.



Alte materiale medicale despre: IGIENA

Fara indoiala, stim mai multe despre curatarea externa a corpului decat despre cea interna, insa aceasta nu are intotdeauna efectele asteptate. Spalar [...]
Majoritatea produselor toxice din organism sunt eliminate prin aparatul renal si prin intestinul gros, de aceea este absolut necesar ca si acestea sa [...]
Cateva dintre simptomele unui intestin gros murdar: consti-pare, balonare, eczeme ale pielii, cosuri, alergii, pete negre pe dinti, strat gri al limbi [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre igiena

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile