Face parte din familia Ranunculaceae. E o specie polimorfa, din care ne intereseaza in homeopatie omagul (si nu omeagul galben, foarte inrudit botanic), sau casca lui Jupiter, sau condurasii doamnei. Cantitati infime intra in compozitia Sirogalului si a Tusoma-gului. E o
otrava foarte puternica, 1 mg de aconitina putind omori un adult. in faza do
intoxicatie apar furnicaturi si amorteala limbii, buzelor si nasului, frison brusc, cu
febra mare, anxietate mare cu intoleranta pentru stimuli auditivi, midriaza \', rtij, dispnee, paralizie.
Tinctura-mama se prepara din ta intreaga, recoltata in august, spre sfirsitul infloririi.
Actiunea homeopatica a Aconitului inceteaza la aparitia transpiratiei. Reactioneaza optim la Aconit indivizii tip Suljur si mai ales tinerii bruneti, vigurosi si pletorici.
La debutul afectiunilor acute, cu
febra mare si frison, anxietate, dispnee (dar nu obligatexiu respiratorie) se foloseste dilutia a 4-a centezimala din ora in ora, pina la dilutia a 7-a, la doua orc,, fara a repeta de prea multe ori.
Se administreaza si la debutul corizei, congestiei pulmonare, pneumoniei, anginei, gastritelor acute, angiocolitei acute, cistitei si metritei acute, conjunctivitei. De asemenea, in
nevralgii cu senzatie de furnicaturi, anxietate, agitatie, otalgii, intrebuintindu-se dilutia a 4-a sau a 5-a centezimala in cazurile recente si a 7-a, a 9-a sau chiar mai inalta, in cazurile chi.
Aconitul este si un remediu al spaimei, al angoasei neanticipati (pentru trac cu
diaree remediul este insa uneori Gelsemium, care, ca si Argentum nitricum, se adreseaza unor dezechilibrati constitutional de tip fluo-ric. in fobii, daca este vorba despre astenici, ne gindim mai degraba la Alumina si Arse-nicum).
Voisin, in a sa Materia medica, recomanda ca dilutia a 7-a centezimala sa nu se dea mai des decit o data la 8 ore, iar de la
a 9-a in sus doar o data la 3 pina la 18 zile. De asemenea, el remarca stinjenirea actiunii Aconitului de catre alimentele acide, vin si cafea.
Charette considera in La Matiere Medicale Pratique ca se pot administra si dilutii mai joase, din jumatate in jumatate de ora.
Personal, am intrebuintat Aconit in dilutia a 7-a centezimala din 2 in 2 ore, este drept, fara a renunta la cafea, intr-un caz de
conjunctivita acuta, care a disparut la a treia priza. Este posibil sa fi denit mai taciturn in ziua respectiva, datorita administrarii prea frecnte a unei dilutii cam inalte.
Zissu si Guillaume, in Matiere Medicale Homeopathique, largesc sfera de actiune a Aconitului si in urmatoarele afectiuni : ru-jeola, scarlatina, icter, torticolis, lumbago, sciatica.
si in elul final suita remediilor evoluti in starile acute.