Piciorul cocosului face parte din familia Ra-nunculaceae.
Dozele ponderabile au ca efecte : iritat ie cutanata (pina la gangrena) a seroasolor (mai ales a pleurei) si a mucoasei respiratorii, dureri reumatoide.
In nealgia intercostala, pleurodinie,
reumatism muscular,
cefalee reumatismala, se utilizeaza dilutiile centezimale a 4-a si a 5-a. in general, este vorba despre o
durere in ultimul spatiu intercostal, provocata sau agravata de schimbarea climei, de frigul umed, mergind de la cald la frig, de atingere, presiune sau miscare (inclusiv respiratie adinca).
Eventual
dispnee angoasanta sau iradieri abdominale. Durerile mai pot fi localizate : la membre sau muschi, in spate si intre omoplati. Cefaieea frontala e agravata dimineata, stind culcat si ameliorata in picioare si mergind ; e insotita de ameteli, fotofobie si dureri ale globilor oculari. Mai ales la femei, poate apare o sciatica dreapta, care nu se amelioreaza culcat.
Aceleasi dilutii sint active in pleurezii, pleurite cronice, durerile din aderentele pleurale. De regula, bolnavul prezinta o reactie pleurala uscata, cu sensibilitate dureroasa la baza toracelui, agravata de atingere, presiune, miscare, respiratie. Durerea e insotita de anxietate si dispnee. In aer liber, bolnavul resimte o senzatie de frig in piept. Cind pleuria e in dreapta,
durerea iradiaza uneori in hipocondrul drept si in
umarul drept.
La aceleasi dilutii raspund pozitiv alcoolicii, eventual cu
ciroza si ascita, cei in deli-rium tremens sau care sughit. Bolnavul e iriil si irascibil. Ii este frica de singuratate, si are cosmaruri. Ficatul e sensibil, uneori se resimt chiar junghiuri, taind respiratia si iradiate in umarul drept.
In zona Zoster se utilizeaza dilutia a 4-a centezimala (inclusiv in cea oftalmica), precum si in pemus, eruptii veziculoase sau
herpes la reumaticii hidrogenoizi. Intilnim dureri acute, uneori arzatoare, sau prurit intens, agravate la atingere, umezeala si seara. culele sint mici, confluente, transparente, bleu inchis, la nivelul spatiilor intercostale, regiunii perioculare sau al miinilor (palme).
In guturai se administreaza dilutiile de la a 4-a (in crize) la a 9-a centezimale.
Exista o senzatie de presiune dureroasa la radacina nasului, cu prurit in narine, scurgere abundenta si inflamarea mucoaselor
nazale mai ales seara. Iritatia se poate extinde la ochi,
laringe (raguseala), bronhii (intepaturi), sensibilitate dureroasa la niveIul muschilor toracelui si, eventual, usturimi la mictiune. Aceste crize apar la schimbarea emii.