Pedicuta, sau bradisorul, sau coarda-celor-din-vint face parte din familia Lycopodi-aceae.
Dozele ponderabile au ca efecte : o slabiciune cronica generala
mai ales digestiva, cu precadere a ficatului,
tulburari de nutritie cu tendinta la emaciere si uricemie, astenie generala, atonie uscata a pielii, inflamarea uscata a mucoaselor sau catar cu secretie apoasa. .
Tinctura-mama se prepara din
polen (dinamizarea asigura eliberarea uleiului activ din spori). Tipul de Lycopodium are drept caracteristica dispepsia flatulenta cu distrugerea progresiva a celulei hepatice. Alte caracteristici : oboseala, abdomenul mare, disproportionat, faciesul apare imbatrinit prematur, torace mic,
varice gambiero, membre inferioare subtiri. Ochii vii, fac ca etajul superior al fetei sa para ceva mai ti-nar decit etajul inferior.
Modalitati. Agravare de la orele 16 la 20 si ameliorare in aer liber, la frig, prin descoperire, prin miscare, prin consumul de alimente si bauturi calde. Lateralitate dreapta.
Dilutiile de la a 4-a la a 12-a centezimale sint acti atit in cazul emacierii copiilor hepatici si psorici, cu
insuficienta hepatica, in
constipatia si colicile nou-nascutilor, in
litiaza minora, in coriza uscata a tinerilor hepatici, cit si in cazul adultilor suferind de
hepatita cronica, insuficienta hepatica, an-giocolita, colecistita,
colica hepatica, litiaza hepatica sau renocala, uricemie, cole-mie,
ciroza atrofica, dispepsie acida sau flatulenta, flatulenta intestinala, constipatie, colesterinemie, arterioscleroza, senilitate precoce, impotenta. In ultimele situatii se prefera dilutiile centezimale de la a 7-a in sus. In general, bolnavul se simte intelectual ..terminat\".
Prezinta dureri abdominale si cefalee, o foame presanta, dar prea repede satisfacuta, piciorul drept rece, in timp ce stingul este cald ; urina, limpede, prezinta in sediment macroscopic nisip rosiatic. In aceasta ultima situatie bolnavul poate prezenta
colici renale, datorita unor mici calculi, mai frecnt pe partea dreapta. Polakiuria e mai accentuata noaptea, jetul e slab si, in ciuda nevoii presante de a urina, emisia se lasa mai mult timp asteptata. Poate surni o retentie de urina, dar si incontinenta. Perioadele de eliminare de urati alterneaza uneori cu
cefalee si dureri lombare. Nu sint rare crizele dureroase lombare sau de sciatica dreapta.
Aceleasi dilutii se administreaza in varice,
varicele genitale din sarcina, anevrisme, an-gioame. in cazul tulburarilor vasculare, palpitatiile sint agravate in pozitia culcat pe stinga.
Dilutiile centezimale a 4-a si a 5-a sint acti in pneumonii in perioada de hepati-zatie, in
pneumonia dreapta evoluind spre
slabirea organismului si in
pneumoniile hepaticilor. Bolnavul febril frisoneaza intre orele 1(3 si 20, apoi transpira abundent. Aripile nasului freamata in cursul respiratiei. Tusea uscata nu permite expectoratia necesara si e agravata intr-o camera calda, bind sau mincind rece. Timplele dor frecnt. Uneori, expectoratia e abundenta, mucopu-rulenta si sarata. Durerea e mai intensa pe partea dreapta.
In angina rezolvabila cu aceleasi dilutii, limba e uscata si rosie, in absenta unei sete vii, faringele e rosu, uscat si stirneste o senzatie de constrictie. Bolnavul prezinta dis-fagie si dureri agravate dupa
somn si bind rece, si ameliorate bind cald. In cazurile gra, mucoasa e ulcerata si acoperita de false membrane care se organizeaza de la dreapta la stinga si de sus in jos. Deglutitia e dureroasa, iar bauturile tind sa reflueze pe nas.
Aceleasi dilutii au efect pozitiv, rezolvind urmatoarea simptomatologie: agravarea progresiva si rapida a starii generale, cu stupoare, ochi vitrosi si tendinta la delir, cresterea febrei in fiecare seara, dupa frisoane intre orele 16 si 18, si urmata de transpiratii abundente, limba uscata, rosie si dureroasa,
balonarea abdominala cu consti-patie, incontinenta sau retentie de urina, proasta dispozitie la trezirea din somn.
Dilutiile mai inalte pot provoca agravari. De aceea, este bine sa incepem cu a 4-a centezimala, mai ales ca acelea mai inalte sint acti frecnt mai mult de o luna de la administrare.