eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Uterul


Uterul
Endometrita. Exista o bariera (pH-ul acid ginal si mucusul cervical) ce impiedica aparitia unei infectii uterine. in momentul cand bariera se rupe, ex. dupa avort sau nastere, montarea unui sterilei sau realizarea unei operatii, are loc infectia ascendenta a uterului. Infectia poate implica trompele uterine si orele.
Modul de prezentare: Durere abdominala joasa si febra; sensibilitate uterina la palpare bimanuala. De obicei, infectia este produsa de chlamidia. Teste: efectueaza probe cervicale si hemoculturi. Tratament: prescrie antibiotice (ex. doxicilina 100 mg/24 h PO cu metronidazol 400 mg/8 h PO).
Proliferarea endometriala. Estrogenul stimuleaza proliferarea endometrului in prima jumatate a ciclului menstrual; apoi apare influenta progesteronului care diminua in timpul menstruatiei. O proliferare excesi este asociata cu sangerare menstruala abundenta si polipi.
Daca nivelele de estrogen se mentin ridicate (ex. cicluri anovulatorii) endometrul devine hiperplazic (hiperplazie glandulara chistica - diagnostic histologic dupa D & C). Eventual are loc o scadere brusca a estro-genului provocand sangerari neregulate (hemoragie uterina disfunctionala). Tratament: progesteron ciclic (p.14).
La femeile in rsta proliferarea poate consta in concentrari de celule atipice ce duc la carcinom endometrial (p.40).
Piometrul. Este un uter destins de puroi. Salpingita poate produce piosalpinx si piometru sau blocajul secretiei duce la inflamatie si infectia secundara a uterului. Tratament: simptomatologia poate diminua prin drenare si tratarea cauzei.
Hematometrul. Este un uter ocupat de sange datorita blocajului menstrei. Este rar. Acest blocaj poate fi reprezentat de un himen imper-forat la femei tinere (p.6); un carcinom; sau o stenoza cervicala iatrogena dupa biopsie conica.
Tuberculoza endometriala. Tuberculoza tractului genital este rara in Marea Britanie, cu exceptia grupurilor cu risc (imigrantii asiatici). Diseminarea, de obicei, este hematogena si afecteaza in primul rand trompele apoi endometrul.
Daca boala este foarte acti, persoana se poate prezenta cu salpingita acuta sau cu infertilitate, durere pelviana, tulburari menstruale (ex. amenoree, oligomenoree). Poate apare un piosalpinx.
Exclude alte boli pulmonare cu ajutorul radiografiei. Tratamentul este de tip medicamentos folosind medicatie tuberculostatica (OHCM, p. 198-200).
Repeta un examen histologic al endometrului dupa un an.

Carcinomul ginal
Aceste tumori sunt, de obicei, scuamoase. Cel mai frecvent apar in treimea superioara a ginului. Pacienta se prezinta, de obicei, datorita sangerarii. S-a presupus ca adenocarcinomul cu celule clare ar fi asociat cu expunerea intrauterina la dietilstilbestrol, dar riscul este scazut (0,1 -l:1000). Diseminarea este locala si prin limfatice. Radioterapia este tratamentul obisnuit.



Galerie de imagini si poze medicale: uterul


imagine cu uterulimagine cu uterul imagini uterulimagini/poza uterul


Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Nu veti petrece, in medie, la maternitate decat patru sau cinci zile dupa o nastere normala, si sapte pana la zece zile dupa o cezariana. Apoi va veti [...]
Uterul are corpul format din pereti musculari grosi, captusiti la interior cu epiteliu cilindric (endometru) si este conectat la cervix sau gat. Este [...]
Nu veti petrece, in medie, la maternitate decat patru sau cinci zile dupa o nastere normala, si sapte pana la zece zile dupa o cezariana. Apoi va veti [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile