eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
Nutritie Boli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri

Ginecologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ginecologie

Malfunctia urinara


Controlul functiei cii Contincnta este mentinuta la femei in uretra de catre sfincterul extern si de muschii etajului pelvin ce sustin presiunea ureterala mai ridicata decat presiunea cala. Incontinenta urinara apare cand acesti muschi se relaxeaza iar muschii detrusorului se contracta.
Incontinenta de urgenta " Daca imi vine, trebuie sa ma duc" si femeia se duce la toaleta in mod frecnt. Vezica este "insila" cu o activitate intensa a detrusorului. Apare la femei pare si nulipare. De obicei nu se gaseste nici o problema organica. Rar, cauza este neurogena.
Incontinenta de stres Mici cantitati de urina scapa in momentul cresterii presiunii intraabdominale, ex la stranut. Este mai comuna la femeile pare, pentru ca nasterea deneraza etajul pelvin. La examinare se poate descoperi un prolaps (p54) sau incontinenta (cere-i sa tuseasca).

Tratament


a Exclude UTI si glicozuria.

a Istoricul si examinarea nu-ti vor spune daca problema tine de stres, de imbold sau ambele: aranjeaza studii urodinamice.
a Nevoia imperioasa se poate imbunatati cu "antrenarea cii" (gradat se creste intervalul de timp inainte de golire). Pacienta are nevoie de incurajare. Restrictia fluidelor si medicamentele antimuscarinice, ex propantelina 15-30 mg/8 ore PO 1 ora ac pot ajuta sau oxibutinin 5mg/6-l2h PO (la batrani trebuie injumatatita doza; ES: uscaciunea gurii, con-stipatie, dere incetosata, aritmii, CI: glaucom).
a Incontinenta de stres usoara raspunde bine la exercitiile speciale pentru etajul pelvin sau fizioterapie, ex ridicarea fasciculelor vaginale cu scopul imbunatatirii tonusului muscular. Un tampon vaginal are rol de suport a gatului cal si opreste curgerea urinii in timpul sportului. Daca are atrofie post menopauzala, aplica crema cu estrogen, ex dieno-estrol 0,01% de 2 ori saptamanal PV.
a Chirurgia este necesara pentru simptomele sere de stres cu scopul de a creste presiunea intrauretrala (prin aducerea uretrei superioare in zona presiunii abdominale, ea fiind anterior, dedesubtul etajului pelvin) si pentru a reduce prolapsul. Operatiile includ: uretroplastie, repararea anterioara, colposuspensia transabdominala.

Incontinenta adevarata Scurgerea continua a urinii poate fi datorata anomaliilor congenitale anatomice, ex uretere ectopice sau a problemelor dobandite, ex fistula co-vaginala, datorita unei traume (de obicei in tarile dezvoltate, dupa histerectomie abdominala, dupa un travaliu prelungit cu prezentatie de rtex in tarile in curs de dezvol'nre), malignitate sau radioterapie. Daca nu este posibil tratamentul chirurgical, cauta ajutorul specialistului pentru incontinenta.
Sindromul uretral Simptome de cistita apar cu o MSU negativa (proba de urina de la mijlocul jetului), adesea asociata cu actul sexual si poate fi datorata subinfectiei cu un anumit numar de bacterii care sunt masate la nilul uretrei. Este ea corespunzator lubrifiata? incearca aplicarea de Vaselinei de-a lungul uretrei (nu si daca se folosesc prezervati). Mictiunea inainte si dupa actul sexual, diferite pozitii coitale (ea deasupra) si trimetoprim 100 mg PO inainte de raportul sexual, pot ajuta.




Alte materiale medicale despre: Ginecologie

Prescrierea Pilulei Verifica tensiunea arteriala (TA) o data la 6 luni! Verifica greutatea, sanii, pelvisul si daca este necesar aranjeaza un frotiu c [...]
In esenta Focarele de endometru apar in alte locuri decat cele din interiorul uterului, frecvent pe ovare, sacul rectovaginal, ligamente utero-sacrate [...]
Histerectomia Cea mai comuna este histerectomia abdominala care de obicei este totala (indepartarea corpului uterin si cervixului) dar poate fi de tip [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ginecologie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie


    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Intrebarea in cateva cuvinte
    Intrebarea cu toate detaliile
    Unde se incadreaza problema medicala?
    Scrie codul din imaginea alaturata
    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile