Gradele arsurilor
S-a adoptat impartirea arsurilor in patru grade:
- Arsura de gradul I este consecinta distrugerii straturilor superficiale ale epidermului si se caracterizeaza clinic prin eritem, edem, caldura locala si sen 727d31h zatia de usturime. Nu apar flictene sau necroze. In astfel de arsuri, urmeaza o vindecare fara sechele.
- Arsura de gradul II prezinta distrugeri in toate straturile epidermice pe portiuni variate ca intindere pana la membrana bazala. Energia calorica actioneaza direct asupra plexului capilar subepidermic. In acest caz apar flictene cu continut sero-citrin, cu risc mare de infectare. Tratamentul presupune decaparea flictenei, care tratata si pansata corect se vindeca fara sechele.
- Arsura de gradul III se caracterizeaza prin faptul ca degajarea energetica distruge intreg epidermul si ajunge in grosimea dermului, lezand direct plexul capilar dermic intermediar. In acest caz apare flictena cu continut sangvinolent. Tratamentul presupune indepartarea flictenei iar vindecarea se face cu cicatrice.
-Arsura de gradul IV este cea mai grava deoarece caldura distruge tot tegumentul si apar escare. Epitelizarea spontana este imposibila, rezulta o plaga granuloasa, care necesita aport de tegument prin grefa cutanata.
Indicile de prognostic (I.P.) al arsurilor se calculeaza prin inmultirea procentelor de suprafata corporala arsa cu gradul de profunzime. Daca:
I.P.< 40 arsura se vindeca fara afectarea starii generale a bolnavului;
40<I.P<60 apar fenomene generale determinate de deshidratare, vindecarea este de 100%;
60<I.P<80 apar complicatii in 50% din cazuri, reprezentate de infectii, bronhopneomonii, trombembolii;
80<I.P<100 cazurile complicate sunt mai numeroase decat cele necomplicate, apar chiar si decese;
100<I.P<140 toate cazurile duc la complicatii, numarul de decese creste semnificativ;
<I.P<160 numarul de decese este mai mare decat numarul supravietuitorilor;
160<I.P<200 supravietuirea este rara;
I.P.>200 decesele sunt 100%.
Socul in arsuri se produce in primele trei zile prin pierdere masiva de lichide, prin sechestrare locala la nivelul arsurii a unei mase volemice mari, cat si prin suprafata nuda pe care o provoaca grabind evaporarea. Din aceasta cauza este necesara asigurarea masurilor de reechilibrare volemica si hidroelectrolitica.
Hernii, eventratii, evisceratii Herniile definitie si compozitie anatomo-patologica Hernia reprezinta exteriorizarea u [...] |
Simptomatologia si tratarea plagilor Producerea unei plagi este insotita de: durere, impotenta functionala (datorata lezarii nervilor, tendoan [...] |
Serviciul de chirurgie Activitatile chirurgicale din spital se desfasoara in trei mari timente: - [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact