eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Glanda tiroida

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » sistemul endocrin » glanda tiroida

Hipertiroidismul


Hipertiroidismul
Tireotoxicoza apare atunci cand tesuturile sunt expuse la cantitati mari de hormoni tiroidieni. Cea mai comuna forma de hipertiroidism este boala Gras. Este o afectiune autoimuna in care limfocitele T devin sensibile la antigeni din cadrul glandei tiroide si care ulterior stimuleaza limfocitele B pentru a produce anticorpi (Ig G) impotriva acestor antigeni. O parte din anticorpii formati pot mima actiunea TSH-ului la' nilul celulei foliculare, stimuland productia de AMPc si prin urmare hormonogeneza. Acesti anticorpi poarta denumirea de imunoglobuline stimulatoare tiroidian (TSI) si sunt directionati impotriva dirselor situsuri din cadrul celulei foliculare. Unii dintre ei pot fi citotoxici, altii stimuleaza AMPc iar altii blocheaza actiunea TSH-ului. Persoanele cu aceasta tulburare prezinta o frecnta crescuta a anumitor haplotipuri: HLA-B8 si HLA-DR3- la albi, HLA-BW46- la chinezi si HLA-BW35- la japonezi. Exista o predispozitie familiala pentru aceasta afectiune, incidenta fiind mai mare la femei (de 7-l0 ori mai mare) decat la barbati. Productia acestui anticorp nu este legata de nilele circulante de TSH si, de aceea, bucla feedback dintre tiroida, hipotalamusul si hipofiza nu mai regleaza tiroida. Nilele de T4 si T3 circulant inhiba sinteza de TSH hipofizar si secretia acestuia. Simptomele observate frecnt in tirotoxicoza sunt prezentate in schema 4-l0.

Schema 4-l0


Simptome ale hipertiroidismului

a nervozitate a mixedem pretibial (boala Gras


a intoleranta la caldura a oboseala

a palpitatii a probleme oculare (boala Gras)


a oboseala musculara a exoftalmie

a scaune frecnte a retractia pleoapei


a apetit crescut a slabirea muschilor extraoculari

a piele umeda, calda a iritatia ochiului


a zgomote deasupra tiroidei

a gusa


a tremuraturi"


Deoarece anticorpii pot stimula cresterea glandei tiroide, gusa este de obicei prezenta. La acesti pacienti creste atat meolismul bazai cat si productia de caldura a organismului. Anumite simptome ale hipertiroidismului rezulta din actiunea de potentare a catecolaminelor. Acestea includ: retractia pleoapei superioare, ce conduce la o privire mirata, tahicardia si tremuraturile. Modificarile oculare (exoftalmie) sunt frecnte in boala Gras. Ele se refera la o intarziere a miscarii pleoapei superioare (aceasta pleoapa urmareste incet miscarea in jos a ochiului), retractia pleoapei superioare, privirea fixa, slabirea muschilor extraoculari, diplopia, edemele periorbitale si proptoza. Aceasta poate deni atat de sera, incat pleoapele nu se mai pot inchide, rezultand ulceratii corneene. Proptoza survine datorita cresterii continutului retroorbital atat in tesut conjuctiv cat si prin dezvoltarea muschilor. Acesti muschi isi pot mari volumul de pana la 8 ori. Are loc si o proliferare fibroblastica, iar glucozaminoglicanii se acumuleaza in tesuturile retroorbitale.
Patogeneza acestei oftalmopatii nu este inca clar explicata. Oftalmopatia nu este cauzata de nilele serice ridicate de T4 si T3, iar corectarea hipertiroidismului nu previne neaparat progresiunea bolii. Fibroblastele retroorbitale si adipocitele din acest loc sunt tinte ale atacului autoimun. Aceste celule prezinta receptori pentru TSH, pe care se fixeaza limfocitele T, eliberand citokine (interferonul y, interleukina 1 si factorul transformator de crestere 8). Citokinele formate stimuleaza fibroblastele ca sa produca glucozaminoglicani care, acumulandu-se, produc edeme. Edemele situate la nilul muschilor retroorbitali si in tesutul adipos produc proptoza si disfunctiile muculare extraoculara.
Dermopatia (mixedemul pretibial) poate fi asociat cu boala Gras. Intre 2% si 10% dintre pacienti prezinta mixedeme in aria pretibiala, pielea se ingroasa, formand placi hipercheratozice cu margini bine delimitate. Uneori se formeaza si noduli, datorita acumularii in derm a glucozaminoglicanilor. Regiunile afectate sunt dureroase, iar pacientii prezinta prurit. Mecanismul aparitiei dermopatiei este asemanator cu cel al tulburarii oculare, pe receptorii TSH-ului (de tip 2) se fixeaza limfocitele T, care elibereaza citokine producatoare de glicozaminoglicani.
Alte forme de tirotoxicoza sunt: gusa multinodulara toxica, adenomul toxic tiroidian si, uneori, tiroidita Hashimoto.



Alte materiale medicale despre: glanda tiroida

Se caracterizeaza prin secretia in exces a hormonilor tiroidieni, manifestandu-se prin scaderea ponderala, palpitatii, transpiratii, insomnii, [...]
T4 este produsul secretor major al tiroidei. Calea principala pentru metabolismului sau este deiodinarea progresiva (Figura 4-10). T4 este initial [...]
Hormonul stimulator tiroidian (TSH) sau tireotropina, este un hormon glicopro-teic produs in celulele tireotrope ale hipofizei anterioare. Hormonul es [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre glanda tiroida

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile