eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile stomacului si duodenului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile stomacului si duodenului

Sindrom postvagotomie


Ca si la stomacul operat si aici este labila conceptia ca nu se incadreaza in sindromul post-gotomie suferintele preexistente sau cele ce apar dupa gotomie si care nu au nimic comun cu interventia chirurgicala propriu-zisa. Se considera ca facind parte din acest sindrom doar suferintele ce sint consecinta directa sau indirecta a sectionarii si deci a suprimarii functiei gului. De subliniat este si faptul ca unele suferinte sint exclusiv legate de sistemul de drenaj gastric asociat goto-miei: drenaj insuficient sau rau plasat sau, din contra, ecuare precipitata, bont gastric mic etc. ( "sindromul de nefunctionare a gurei de anastomoza", "sindromul stomacului mic", "sindromul dumping", cum este cazul dupa antrectomie sau rezectie gastrica) sau sint legate de realizarea unei anaciditati gastrice complete cu consecintele respective ( "aclorhidria").
In special gotomia tronculara bilaterala are o serie de consecinte. La nivelul stomacului ele sint fie secretorii: scaderea aciditatii gastrice bazale si nocturne, fie motorii : disparitia tonusului gastric cu distensie si staza gastrica. La nivelul intestinului subtire proximal apare distensie mergind pina la ileus paralitic (asociat cu distensia acuta gastrica realizind sindromul de viscerople-gie abdominala) si frecvent diaree, gotomia avind rol mai ales predispozant, determinanta fiind atrofia vilozitara consecuti acesteia ca si indarea microbiana. Pancreasul si caile biliare sufera mai ales prin dissinergiile ce apar, realizindu-se atonie de colecist, iar mai tirziu calculoza ; scad enzimele pancreatice. Se mai citeaza, rar, disfagie, tulburari de ritm cardiac (prin distensia gastrica), pusee de hipertensiune arteriala, ulcer peptic.

Profilaxia acestor complicatii consta intr-o atenta analiza a cazurilor carora se indica gotomia. Se contraindica astfel la cei cu suferinta enterocolitica, diareicii, nu se recurge la antibiotera-pia de protectie preoperator etc. Alti autori prefera o gotomie selecti pentru ca ea respecta ramurile gului destinate intestinului si cailor biliare. In ultimul timp prinde teren gotomia supra-selecti, interventie cu confort postoperator bun si care sectioneaza din ramurile gastrice doar pe cele ce merg la zona secretorie.

Tratament curativ. In caz de distensie gastrica se face aspiratie (bucala sau nazala) pina la degajarea bolnavului. Ileusul paralitic se influenteaza prin perfuzii cu Prostigmina doua-trei fiole In 500 ml solutie fiziologica ( modulele respective).
Diareele sint mai severe in primele zile, dar tind sa se amelioreze spontan si sa dispara in cite saptamini; consecinta lor, tulburarile hidroelectrolitioe si biologice, se influenteaza prin reechilibrarea corespunzatoare .(terapie intensi).
In caz de aparitia ulcerului gastric, complicatie gra dar rara dupa gotomie, se recurge la gastrectomia secundara, 3/4.



Alte materiale medicale despre: Bolile stomacului si duodenului

Prin sindrom dumping intelegem grupul de simptome pe care le acuza bolnavul operat de stomac, datorita evacuarii precipitate a bontului si inundarii m [...]
in saptamanile care preceda gestul suicidar se constata ca au loc in mod frecvent una sau mai multe consultatii la medicul generalist. Foarte [...]
S-a demonstrat cA ingestia repetatA a unor cantitAti de alcool in cursul primelor luni de sarcinA duce la aparitia unor trAsAturi dis-morflce si [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile stomacului si duodenului

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile