eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile respiratorii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile respiratorii

Diagnosticul bronhopneumoniei


Diagnosticul bronhopneumoniei
Bronhopneumonia se deosebeste de pneumonie prin caracterele ei particulare evoluti, legate de teren. Etiologia bronhopneumoniei poate fi specifica (bacii Koch, carbune, pesta) sau nespecifica. Cel mai des intervine flora obisnuita rinofaringiana si a bronhiilor mari, denita patogena, care invadeaza alolele, fapt care explica asocierea frecnta a streptococului hemolitic, cu stafilococul, bacilul Pfeiffer etc. Spre deosebire de pneumonia pneumococica, aici intervin toate tipurile de pneumococ, fara predominanta tipului 1, 2 si 3. in afara de acestia, mai pot Ii in cauza si germeni de alta pronienta (bacilul dif-teric. bacilul tific, colibacilul, enterococul si altii). Bronhopneumonia este rar primitiva, de obicei fiind secundara, aparind in cursul dirselor stari seplice-tnlce (infectie puerperala, erizipel, flegmon amigdalian, bruceloza etc.) sau ca o suprainfectie a unei afectiuni pulmonare bacteriene sau virotice (rujeola, gripa, tuse convulsiva). Spre deosebire de pneumonie, care atinge adesea persoane in plina sanatate, bronhopneumonia este esentialmente apanajul celor cu rezistenta scazuta. De aceea se intilneste, in special, la virstele extreme (copil, batrin) si la tarati. Factorii favorizanti pot fi locali, toracopulmonari (cifoscolioza, bronsita cronica, stenoza bronsica, bronsiectazie, astm bronsic, scleroze pulmonare) sau generali (denutriti, casectici, hepatici, renali, hemiplegiei, diabetici, urinari cronici, etilici). La batrin, evolutia bronhopneumoniei este adesea torpida, fara mari reactii generale si locale ; prezenta ei obliga la cercetarea cailor urinare (prosta-tici, stricturati, litiazici cali etc).
Bronhopneumonia se caracterizeaza clinic prin debutul mai putin brusc ca in pneumonie (curba febrila urca mai incet si este mai neregulata, cu oscilatii mai mar:, frisoanele se pot repeta), prin starea toxiinfectioasa grava si importanta semnelor functionale (dispnee polip-neica intensa, uneori de tip inrs, cu tendinta asfixica, cianoza) si prin discordanta dintre semnele fizice si intensitatea celor functionale si generale. La examenul fizic se constata focare multiple diseminate bilateral (submaititate discreta, raluri ronfUante, sibilante, sufocre-pitante si crepitante, rar suflu tubar). Examenul radiologie descopera, in ambii plamini, opacitati nodulare diseminate, putin intense, de marimi variabile, cu margini difuze, adesea modifieindu-se de la o zi la alta. in formele cu focare micronodulare se cere un examen atent ("mai mult se aude decit se de"). Cind focarele sint conglomerate (forma pseudolobara) gasim sindromul clinic si radiologie de condensare, ca in pneumonie. Evolutia (netratata) este prelungita (23 sap-tamini), neregulata, cu puseuri succesi, uneori mergind spre supura-tie .si scleroza.
Diagnosticul diferential trebuie sa elimine, pe baza anamnezei si a contextului clinic, infarctele pulmonare prin embolii repetate, care sint mai dificil de inlaturat cind lipsesc conditiile sau o cauza aparenta embolizanta (flebotromboza). in rest, bronhopneumonia adultului pune aceleasi probleme de diagnostic diferential ca si pneumonia.



Alte materiale medicale despre: Bolile respiratorii

In cele ce urmeaza vor fi prezentate numai tehnicile care utilizeaza antigenii (alergenii) in "starea lor obisnuita", adica testele cutanate si testel [...]
Acest sindrom de hipen-eaetivitate bronsica, observat la persoane cu o predispozitie constitutionala particulara, pune adesea probleme di-ficiile de d [...]
Dispneea reprezinta simptomul major, dar nu patogonomonic, al insuficientei respiratorii. Ea exprima, in primul rind, dar nu obligatoriu, o su fer [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile respiratorii

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile