eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile oaselor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile oaselor

Alte artropatii


ARTROPATII ASOCIATE CU AFECTIUNI ALE COLONULUI Atil artrita periferica cit si spondilita pol fi asociate cu rectocolita ulceroasa sau cu enterita regionala. Spondilita asociata cu boala inftamatorie a colonului (BIC) nu poate fi diferentiala de spondilita ankilozanta. Artrita periferica este episodica, asimetrica si afecteaza de cele mai multe ori genunchii si gleznele. Atacurile se remit de obicei in citeva saptamini si se rezolva, in mod caracteristic complet, fara a lasa sechele articulare.
Dalele de laborator sint nespecifice; factorul reumatoid este absent; radiografiile articulatiilor periferice sint de obicei normale; radiologia coloanei rtebrale se aseamana cu cea din spondilita anchilozanta.
Tratamentul este directionat catre BIC: aspirina si AINS pot ameliora simptomatologia articulara.
In unele cazuri pot aparea artrita si/sau vasculita ce pot surni dupa interntie chirurgicala cu bypass intestinal. Tratamentul consta in reconectarea colonului, daca este posibil, sau suprimarea suprapopularii bacteriene cu tetraciclina sau alte antibiotice. Aspirina si AINS pot 11 benefice.
Boala Whipple Caracterizata prin artrite in mai mult de 90% din cazuri si care de obicei preced aparitia simpiomelor intestinale. Traelul gastrointesti-nal si articulatiile raspund la tratamentul antibiotic.
NEUROARTROPATIA Cunoscuta si ca artrita Charcot. este o arlrila sera ee apare pe articulatiile lipsite de sensibilitatea duieroasa si sensibilitatea de perceptie a pozitiei: poale aparea in esul dorsal, ncuropatia diabetica, me-ningomicloccl, amiloidoza sau lepra. Debutul poale fi la o singura articulatie, dupa care se poate intinde si cuprinde .si alle articulatii. Tratamentul include silizarea articulatiei: artrode/a definitiva poale ameliora functionalitatea.
POLICONDRITA RECIDIVANTA Este o afectiune idiopatica caracterizata prin episoade recurente de inllamatie a structurilor cartilaginoase, ochilor, urechilor si sistemului eardio-vascular. Cele mai importante manifestari apar la nilul urechii si nasului si se traduc prinlr-un aspect "flescait" al urechilor si prin deformarea nasului in forma de sa. selerite, conjunctivite, ulceratii bucale si/sau genitale, poliartrite episodice nedcformale, colabarea inelelor cartilaginoase de la nilul traheii si bronhiilor, regurgilatieaortica si vasculita vaselor mici si medii.
Diagnosticul se sileste pe baza dalelor clinice si poate fi confirmat prin biopsia cartilajelor afectate. Tratamentul se facecuglucocoriicoizi (prednison 40 -60 mg/zi cu descresterea treptata a dozei), cu aditionare de ciloloxice daca simptomatologia progreseaza.
OSTEOARTROPATIA HIPERTROFICA Sindrom ce consta in neoforma-rea de os periostal. degete in forma de maciuca si artrita. De cele mai multe ori se intilneste in asociere cu carcinomul pulmonar, dar se poate intilni si asocierea cu boii pulmonare sau hepatice cronice; la copii. in boli congenitale cardiace, pulmonare sau hepatice; forme idiopatice si familiale. Simptomatologia se prezinta sub forma unor dureri ascutite sau cu caracter de arsura, mai pronuntate ia nilul extremitatilordistale. lixamenul radiologie evidentiaza ingrosarea periosUilui cu formare de material osos nou la nilul extremitatilor distale ale oaselor lungi. Tratamente!se adreseaza afectiunii de baza. Vago-tomia sau blocajul nervilor cutanati, aspirina. AINS si alte analgelice, pol ajuta la ameliorarea simptomatologiei dureri.

FIBROMIALGIA (denumita si fibrozita)
Afectiune frecnta caracterizata prin durere, junghiuri si o redoare a trunchiului si a extremitatilor, precum si enta unor puncte sensibile amplasate in locuri specifice i puncte declansatoare*. Afectiunea este mai frecnta la femei decit la barbati. Este freev em asociata cu perturbari ale somnului. Diagnosticul se pune clinic; nu se pot identifica anomalii ale datelor de laborator sau radiologice. Tratamentul are
caracter de intretinere, cu salicilati, AINS. benzodiazepinc sau derivati triciclici pentru tulburarile de somn. ca si masuri locale (caldura, masaj si infiltratii locale ale punctelor declansatoare I.

SINDROMUL DE ALGONEURODISTROFIE (SAND)
Un sindrom de algoneurodistrofic caracterizat prin sensibilitate dureroasa, de obicei la nilul inimii sau piciorului, modificari trofice ale pielii, asociate cu insilitate a -omotoric si instalarea rapida a unei demineralizati osoase. Cel mai frecv enl apare in urma unui eniment care ii precipita aparitia (traumatisme locale, infarct miocardic, accident vascular cerebral sau un traumatism al unui nerv peri lenei. Tratamentul instaurat precoce poate preni instalarea unei deficiente definiti. Optiunile terapeutice includ controlul durerii, aplicatii reci sau calde, exercitii fizice, blocarea nervoasa simpatica si cure scurte cu prednison in doze mari asociat la terapia fizica.


AFECTIUNILE PERIARTICULARE

Bursitele InflamatiA sacului bursal cu pereti mai subtiri ee inconjoara tendoanele si muschii la locul de insertie pe proeminentele osoase. Cel mai frecnt interesate sint bursele subacromialc si bursa marelui trohanler. Tratamentul consta din profilaxia complicatiilor, repaus. AINS si infiltratii locale cu glueoeorlicoizi.
Tendinitele in mod teoretic poate fi afectat oricare dintre tendoane, dar cel mai frecnt implicate sint tendoanele rotalorilor la nilul umerilor, mai ales cel al supraspinosului. Durerea poale aa caracter de durere surda, dar poate imbraca si aspectul unei dureri acute si ascutite cind lendonul este comprimat de acromion. Se pot folosi AINS, infiltratii cu glucocorticoizi si terapie fizica. Tendoanele rotalorilor sau ale bicepsului pot fi chiar rupte, nccesitind in acest caz interntie chirurgicala.
Tendinitele calcificate Sint rezultatul depunerii de saruri de calciu intr-un tendon. cel mai adesea in supraspinos. Durerea aparuta poate fi brusca si de intensitate mare.
Capsulita aderenta ("umarul inghetat") Apare ca urmare a situatiilor care impun imobilizarea prelungita a umarului. Umarul este sensibil si dureros la palpare si alit mobilitatea pasiva cil si cea activa sint limitate. Ameliorarile pol surni sponian; pot fi de ajutor: AINS. infiltratiile locale cu glucocorticoizi si terapia fizica.



Alte materiale medicale despre: Bolile oaselor

DEFINITIE Sl PATOGENIE Boala depozitelor de pirofosfat de calciu (DPPC), caracterizata prin inflamarea acuta sau cronica a articulatiilor, de obicei l [...]
Stai in fata oglinzii si uita-te bine la tine. Cum arata coloana ta vertebrala? Ti se cocoseaza spatele? Abdomenul iti iese in fata? Suferi de dureri [...]
ARTRITA SEPTICA Artrita bacleriana acuta este o problema medicala frecventa, care afecteaza persoane de toate vifStcIc si necesita diagnostic si trat [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile oaselor

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile