eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile oaselor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile oaselor

Radiodiagnosticul afectiunilor articulare: artritele


RADIODIAGNOSTICUL AFECTIUNILOR ARTICULARE

Metodele de examinare a articulatiilor sunt: Radiografia de fata si profil ativ cu articulatia sanatoasa, eadiografia marita, tomografia liniara, artrografia cu substanta de contrast iodata sau gazoasa, ultrasonografia, CT si RMN.

Artritele

Cele mai frecvente apar in boala reumatismala, in diferite infectii ( gonococ, stsfilococ, TBC ), in stari alergice, in afectiuni dismetabolice (artrita uremica, diabetica ), in boli ale glandelor endocrine, boli ale sangelui, etc.. Dupa evolutie se impart in artrite acute si cronice.

Artritele acute nu dau semne radiologice. Modificarile apar mai intai in partile moi periarticulare si numai apoi in cartilagiu.

Artritele cronice, cele mai frecvente sunt poliartrita cronica evolutiva, artrita cronica tbc si artritele din diferite boli generale.

Poliartrita cronica evolutiva ( poliartrita evolutiva )

Leziunile articulare se localizeaza mai intai la sinoviala de unde se extind la capsula, cartilagii si suprafetele osoase articulare. Ewste mai frecventa la copii si adolescenti. Debutul este insidios la articulatiile metacarpofalangiene, tarsiene si genunchi.Foartte rar este monoarticular.

Anatomopatologic leziunea reumatismala incepe in sinoviala cu o faza exudativa ( apare un exudat bogat in proteine ) urmat de faza granulomatoasa ( ia nastere un tesut de granulatie - panus ) care se intinde pe suprafata cartilajului pe care-l distruge. In ultima faza, de scleroza, tesutul de granulatie se transforma in tesut fibros si scleros in urma caruia apare anchiloza fibroasa si osoasa.

Clinic, la debut apar artralgii cu caracter migrator, subfebrilitate, VSH marit, apoi apare tumefactia unor articulatii, subluxatii si deformari.

Radiologic, in primele luni de evolutie, aspectul articulatiilor este normal. Decalcificarea epifizelor osoase este primul semn radiologic care se observa la nivelul articulatiilor mici de la maini sau picioare. Decalcificarea este insotita de aparitia unor mici geode. Apoi spatiul articular ppoate dispare, suprafetele articulare sunt neregulate prezentand dintaturi si ulceratii marginale. Oasele participante la articulatie isi pierd conturul, apar deviatii si subluxatii datorita sclerozei inegale a ligamentelor, capsulei si atrofiilor musculare - este faza de anchiloza deformanta. Astfel apar deformari de tip mana in gheara, degete in ciocan, deviatie cubitala, etc..

La nivelul articulatiilor mari ( genunchi ), se produce mai intai o demineralizare accentuata, apoi dispare spatiul articular, suprafetele articulare sunt deformate si se produce anchiloza ca si la articulatiile mici.

Spondilartrita anchilopoetica este mai frecventa la tineri intre 20 - 40 ani, la sexul masculin. Boala incepe la articulatiile sacroiliace de unde trece la coloana vertebrala, eventual la articulatiile coxo-femurale.

Clinic, bolnavii prezinta dureri spontane sau provocate in regiunea sacro-iliaca, lombe si coloana vertebrala. La dureri se asociaza contractura musculara, rigiditatea si alterarea starii generale.

Radiologic se examineaza articulatiile sacro-iliace unde apare decalcificare subcondrala, suprafetele articulare sunt neregulate, sterse, difuze, spatiul articular apare larg. Decalcificarea se extinde la sacru si ileon sub forma unor mici geode printre care se produce o condensare osoasa periarticulara dand nastere unui aspect tigrat al regiunii; intr-un stadiu mai avansat, intre suprafetele articulare apar punti osoase ce duc la anchiloza sacro-iliaca bilaterala. Diagnosticul diferential al artritei sacroiliace trebuie facut cu TBC sacroiliaca care este mai destructiva si mai demineralizanta si unilaterala.

Pe radiografia coloanei vertebrale, leziunile de spondilartrita anchilopoetica apar in regiunea lombara si se extind la toata coloana. Corpii vertebrali sunt osteoporotici, mnarginilelor anterioare devin drepte. Se produce calcificarea tuturor ligamentelor coloanei si a celor dintre apofizele articulare; discurile intervertebrale nu sunt afectate. La inceput se calcifica ligamentele in dreptul discului sub forma unor punti osoase fine - sindesmofite. Totalitatea sindesmofitelor care bombeaza la nivelul discurilor da coloanei aspectul de baston de bambus. Calcificarea ligamentelor comun vertebral anterior, posterior si cel interspinos da nastere la o linie opaca mediana si doua linii opace laterale rezultate dupa calcificarea ligamentelor galbene si a micilor articulatii; impreuna formeaza semnul celor trei linii de tramvai. Lordoza lombara dispare si coloana poate lua doua forme:

      rectilinie - forma Strmpel - P. Marie, in care toata coloana este dreapta, rigida ca o bucata de lemn. Aceasta forma este frecvent insotita de prinderea articulatiilor mari de la nivelul centurii scapulare si pelviene;

      forma cifotica - Bechterew, se caracterizeaza printr-o cifoza dorsala pronuntata cu rigiditatea coloanei




Alte materiale medicale despre: Bolile oaselor

Aceasta boala poate imbraca mai multe forme si afecta persoane de orice virsta. Simptomele sint urmatoarele : dureri, umflaturi, rigiditate articulara [...]
MANIFESTARI CLINICE a De obicei debuteaza cu infectia uro-genitala urmata de conjunctivita si artrita; scurgeri uretrale intermitente ce pot fi [...]
DEFINITIE Afectiune caracterizata prin depozitarea proteinei fibroase de amiloid in unul sau mai multe locuri din organism. Manifestarile clinice depi [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile oaselor

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile