eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Sida declarata


Infectiile cu oportunisti
Infectiile cu oportunisti, care semnaleaza declansarea bolii in sine, se datoreaza tuturor tipurilor de microbi existenti (bacterii, virusuri, fungi) si de paraziti.

Astfel se disting infectiile bacteriene, infectiile virale, infectiile fungice si cele parazitare.


INFECTIILE BACTERIENE

Tuberculoza a teci caza in mod special pacientii care traiesc in conditii defarabile. Ea poate sa apara in stadiul precoce sau tardiv al SIDA. Boala se poate localiza pulmonar sau extrapulmonar. Infectiile produse de mico-bacteriile netuberculoase se manifesta alunei cand sistemul imunitar al unei persoane csle deprimat.
Unele infectii datorate pneu-mococilor, stafilococilor, pot fi responsabile de septicemii, in pofida tratamentelor pe calc intravenoasa, indelungate. Salmonelozele sunt responsabile de septicemii recidivante si diarei.


INFECTIILE VIRALE

Virusul ce produce herpesul afecteaza pielea si mucoasele. Pusccle de licrpes se manifesta prin aparitia leziunilor la nivelul organelor genitale si la nivelul anusului; ele sunt ulcerate, profunde, extinse, deseori suprainfectate si recidivante.
Virusul varicelozosterian prezent in stare latenta in unele celule nerase este frecvent reactivat la persoanele infectate cu virusul ce produce SIDA. Aparitia zonei la o persoana seropozitiva poale reprezenta prima manifestare a bolii. Papovavirusul este responsabil de o forma grava de encefalita, denumita leucoencefalopatia multitocala progresiva. Citomegalovirusul afecteaza inainte de toate ochiul (cu risc de cecitate), dar si plamanii si creierul.
Este una dintre cele mai frec-venic boli virale cu oportunisti.

INFECTIILE FUNGICE
Criptococoza se datoreaza unui fung care patrunde in organism prin inhalare. Ea se caracterizeaza prin afectare pulmonara si dupa diseminare printr-o afectare a sistemului ners (meningita sau meningoencefalita) a caror elutie e adeseori foarte grava. Candidoza, produsa de o ciuperca microscopica, afecteaza mucoasa cavitatii bucale si fa-ringele, manifestandu-se prin depozite albicioase sau printr-o glosita eroziva (limba rosie, a carei papile au disparut). In-fectia se poate extinde la esofag, producand o inflamatie la acest nivel (esofagita), insotita de dureri la deglutitie.


INFECTIILE PARAZITARE

Criptosporidioza este produsa de un parazit al mucoasei gas-tro-intestinale care determina o diaree persistenta insotita de febra, dureri abdominale si alterarea starii generale (scadere in greutate, deshidratare). Criptosporidioza, infectie care inainte se intalnea in mod exceptional la om, ar puica li responsabila de 20 pana la 30/b dintre diareile fara cauza certa ce apar la bolnavii cu SIDA.
Pneumonia cu Pneumotystis carinii, tip de pneumonie care constituie infectia inaugurala in SIDA la 15 pana la 20% dintre cazuri, se manifesta in situatia in care nu a fost instituit un tratament preventiv, prin tuse seaca din ce in ce mai pulcr-nica putand determina o insuficienta respiratorie acuta. Toxoplasmoza apare ca urmare a reactivarii unei infectii vechi care adesea a trecut neobservata.
Ea se manifesta prin tulburari neurologice importante daca afecteaza creierul (coma, convulsii).

PRINCIPALELE INFECTII CU OPORTUNISTI
Infectiile cu oportunisti ce apar in SIDA sunt numeroase. Ele determina o multime de simptome prin afectarea diveiselor organe: plamani, intestin, creier, ochi. Fiecare dini re aceste infectii se poale manifesta la o persoana contaminata Iara ca aceasta sa aiba un caracter sistematic.

Dar in roate cazurile acest tip de infectie profita, pentru a se dezlta, de slabirea sistemului de aparare imunitara a organismului.




Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

ETIOLOGIE Sl PATOGENIE Diarcea infectioasa poate II produsa de o varietate larga de microorganisme si mediata de toxine si 'sau invazie directa a muco [...]
Enterovirusurile apartin familiei de virusuri mici, cu ARN monofilar, numite picornavirusuri. Stabilitatea lorcationica permite acestor virusuri sa su [...]
EPIDEMIOLOGIE Febra Lassa este o boala virala foarte contagioasa, descrisa pentru prima data in 1969 in Lassa. un oras in nord-cstul Nigeriei. Virusul [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile