eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Leishmanioza


EPIDEMIOLOGIE l.eishmanioza este transmisa de femela mustei Phlebo-romus, dar rezervorul de infectie este constituit de mamifere. Se estimeaza ca mai mult de 12 milioane de persoane din intreaga lume sint infectate.
MANIFESTARI CLINICE Leishmanioza scerala (kala azar) Produsa de Leishmtmia donovani, are o perioada de incubatie de aproximativ 3 luni. in Africa, este frecventa aparitia unei leziuni cutanate primare. Debutul simp-tomelor poate li insidios sau brusc (in special la indizii provenind din regiuni non-endemice). loul clinic cuprinde febra, diaree, tuse, splenomcgalie nedureroasa, limfadcnopatie, ciroza si hipertensiune portala 110%). paneito-penie. hipoalbuminemie si hipergammaglobulinemic policlonala. La adultii neiratati. mortalitatea este de 90-95% in decurs de 3 20 de luni, de obicei prin suprainfectii sau prin hemoragii gastrointestinale
Leishmanioza cutanata din lumea veche Produsa de /.. Iropiea, L major si L. aethiapica, cu o perioada de incubatie de 2 -24 luni. Leziunea debuteaza ca o papula unica, rosie, pruriginoasa, situata pe fata (buba orientala i, urmata de ulcerarea zonei centrale. Limfadenopalia este rara. Vindecarea durea/a 1 2 ani si lasa o cicatrice depigmentala.
Leishmanioza cutanata si cutaneomucoasa din lumea noua /.. mexicana produce ulcerul chiclero-ului sau buba din golf. Leziunile izolate apar pe miini si pe cap si nu manifesta tendinte spre ulcerare. Vindecarea se produce de obicei spontan, in decurs de 6 luni. Leziunile auriculare pol persista si pol produce distrugerea urechii externe. L. brasi/iensis produce leishmanioza cutaneomucoasa, cure produce in mod tipic una sau mai multe leziuni la nivelul extremitatilor inferioare, leziuni care formeaza ulcere extinse. Leziunile se pot ndeca sponlan sau nu. Dupa citeva luni pina la citiva ani. la 2 5% dintre pacienti apar leziuni metastalice nazofaringicne.
Leishmanioza cutanata difuza Caracterizata prin diseminare masiva a leziunilor cutanate. Iara afectare scerala.
DIAGNOSTIC Diagnosticul necesita decelarea microorganismului pe froliu sau in cultura din aspirai sau tesut. Anticorpii sint prezenti in toate formele de leishmanioza, dar utilitatea cea mai mare o au in diagnosticul leishmaniozci scerale, atunci cind leziunile cutanate sint absente. Testul cutanat Monte-negro, un test nestandardizat utilizat in general numai in scopuri epidemio-logice. este negativ in leishmanioza scerala.
TRATAMENT Boala scerala se trateaza cu gluconat antimonic de sodiu 20 mg/kg i. v, sau i.m. qd. timp de 28 de zile. Tratamentul se repeta cu aceleasi doze, timp de 40 60 de zile, in cazul recaderilor sau in caz de raspuns incomplet. In cazurile rezistente, se administreaza ampholericina B 0,5-l mg/kg qod i.v. sau pentamidina 3 4 mg/kg de trei ori pe saptamina, timp de 5-25 de saptamini, functie de raspuns. Pentru forma cutanata, se recomanda keto-conazol 600 mg/zi p.o. timp de 4 saptamini, inainte de a incerca sarurile antimonice. Doza de saruri antimonice este aceeasi si pentru kala azar, dar durata tratamentului este mai scurta (20 de zile). Forma cutanata difuza se trateaza greu. dar dozele mari de saruri antimonice (20 mg/kg bici 30 zile) si curele multiple de ampholericina sau pentamidina, pot duce la ameliorari, desi ndecarile sint rare.



Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

Aceasta boala infectioasa, contagioasa e produsa de bacilul Koch, denumit si Mycobacterium tuber-culosis, care determina afectarea mai multor organe, [...]
TRICHINELOZA EPIDEMIOLOGIE in fiecare an, in Statele Unite sini raportate 50 100 ca/uri. PATOGENIE Chisturile de Trich'mella spiralis&iaX ingerate o [...]
Unul dintre acesti agenti patogeni poate patrunde in organismul nostru, unde se dezvolta. Daca mijloacele de aparare naturale ale organism [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile