eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Febrele paratifoide


Definitie
Febrele paratifoide sunt boli infectioase si contagioase specific umane, determinate de SaimoneUe paratyphi A, B si C, cu tablou clinic si evolutie de tip autolimitant asemanatoare febrei tifoide si imunitate specifica dupa boala.


Epidemiologie

Sursa de infectie este umana, iar transmiterea este fecal orala prin contact direct sau indirect, la fel ca la febra tifoida. Determina cazuri sporadice, rar mici focare epidemice in colectivitati - mai ales la copii in cazul paratifoidei C.
Raspandirea pe glob este deosebita. in Asia, mai precis in Extremul Orient, se intalnesc mai ales cazuri de paratifoida A si C, in Orientul mijlociu - paratifoida A iar in Europa centrala (Italia, Franta) paratifoida B.
La noi in tara cazurile apar extrem de rar.

Patogenie si anatomie patologica
Leziunile intestinale sunt mai superficiale, mai rare si cu risc mai mic de complicatii decat in febra tifoida. In unele cazuri de paratifoida C s-a descris aparitia unui icter febril, evolutia fiind severa. lou] clinic
Acesta seamana cu cel al febrei tifoide; desi statistic se raporteaza unele diferente. intr-un caz izolat nu se poate sustine cu usurinta posibilitatea unei paratifoide (poate doar prin aparitia la o persoana imuna prin febra tifoida in antecedente sau prin ccinare recenta), diagnosticul sprijinindu-se in totalitate pe datele de laborator.


Febra paratifoida A

Incubatia este apropiata de cea din febra tifoida (14-l7 zile), cu manifestari clinice superpozabile de gravitate mare, iar in cazurile netratate cu antibiotice cu o durata asemanatoare febrei tifoide (in medie 39 de zile, dupa experienta cazurilor de la noi din tara).
Riscul de complicatii si mortalitatea au fost, in absenta tratamentului, ca si in febra tifoida.
Febra paratifoida B
Cazurile descrise in Europa centrala au demonstrat unele deosebiri clinico-evolutive fata de febra tifoida:
-incubatia este mai scurta (intre 5 si 10 zile);
- debutul este brusc, cu febra si frisoane in majoritatea cazurilor;
- starea clinica este mai putin gra decat in febra tifoida; diareea este insa mai frecventa si apar rsaturi:
-exantemul pare mai bogat, mai extins pe trunchi, cu macule-papule mai mari (primind denumirea de "rozeola eleveta"). Frecvent a aparut herpes iabiai,
-evolutia este mai scurta (in jurul a 3 saptamani), mai usoara, cu complicatii rare si mortalitate mult mai mica (2-3%).


Febra paratifoida C

Forma clinica tifoidica a infectiilor cu Salmonellapctraiyphi C este asemanatoare, prin severitate, febrei tifoide. Ca particularitate clinica se semnaleaza prezenta frecventa a icterului si afectarea meningo-cerebrala. Prin aceasta, ca si prin faptul ca nu se descriu leziuni intestinale caracteristice, boala seamana mai mult cu formele septi-cemice de infectie.

Diagnostic


Datele clinice sunt insuficiente.

Diagnosticul serologic nu ofera aceeasi certitudine ca in febra tifoida, aglutininele crescand mai putin si probabil mai putin specific (s-a descris prezenta unor paraaglutinine cu alte Salmonelle). ceea ce impune unele rezerve de interpretare. Ca atare, certitudinea o confera doar izolarea si identificarea germenului din sange in perioada de stare.

Tratamentul
Nu exista deosebiri fata de febra tifoida. Se vor lua aceleasi masuri de izolare, declarare, dieta si tratament medicamentos (tratament de electie sau alternative terapeutice). intr-o mai mare masura este utila cercetarea prealabila a sensibilitatii in vitro fara de antibiotice. Durata tratamentului trebuie adaptata evolutiei clinice, fiind mai putin rigida.


Profilaxia

Masurile nespecifice sunt aceleasi ca pentru febra tifoida.
S-a incercat profilaxia specifica ingloband in ccinul antitific cu germeni omorati si Salmonelle paratyphi A si B, dar rezultatele au fost nule (nu s-au obtinut anticorpi decat pentru Salmonella typhi), ceea ce a obligat la renuntarea la ccinare. Cazurile de contact in focar pot fi insa protejate cu antibiotice, ca si in cazul febrei tifoide.



Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

Bolnavii cu SIDA si persoanele care-i ingrijesc trebuie sa faca fata unei vieti cu frecvente momente de angoasa, disperare si singuratate. Sustinerea [...]
Aceasta boala este produsa de un virus, virusul poliomielitic, care in general nu determina decat o infectie benigna, dar care in cazurile cele mai gr [...]
AMIBIAZA EPIDEMIOLOGIE Amibiaza este a treia cauza importanta de deces prin boli parazitare in intreaga lume. Ariile cu cea mai mare incidenta cuprin [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile