eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Cryptosporidioza


Epidemiologie Infestarea se realizeaza prin ingerarea de oochisturi. In epidemii, sursa primara este apa, chisturile fiind rezistente la clorinarea obisnuita. Gazdele normale pol si ele contracta infectia, dar pacientii cu imunitate deficitara, in special cei cu SIDA, au riscul cel mai marc.
Manifestari clinice Diareea din cryptosporidioza este caracteristica; apoasa, fara singe si profuza. Pot fi prezente durerea abdominala, greata, anorexia, febra si scaderea ponderala. La gazdele normale, diareea se vindeca in 1-2 saptamini. La gazdele cu imunitate compromisa, in special la pacientii cu SIDA, diareea poate fi cronica si profuza, producind pierderi hidriee si electrolitice semnificative. Volumul scaunelor poate ajunge la 25 l/zi.

Diagnostic Diagnosticul se sileste prin identificarea chisturilor in scaun. Coloratiile acido-rezislente modificate si metodele de concentrare s-au dovedit de ajutor in silirea diagnosticului.

Tratament in ciuda numeroaselor studii cu diferiti agenti, in prezent nu exista un tratament eficace pentru aceasta infectie. Se utilizeaza terapia de sustinere, cu inlocuirea pierderilor hidro-electrolilice si agenti antidiareici.
ISOSPORIAZA Manifestari clinice Infectia acuta debuteaza brusc cu febra, dureri abdominale si diaree apoasa, fara singe, care poate dura citeva saptamini pina la cileva luni. La pacientii cu SIDA sau la alti pacienti eu imunitate Compromisa, infectia poale sa nu Re aulo-limilata si poale 11 asemanatoare cu crvplosporidioza Poale II pre/enlaeo/inolilia care lipseste in alic rnlectii cu prolo/coarc'.
Diagnostic Diagnosticul se sileste prin c\ ideniierca in scaun a oochis-turilnr mau. care se coloreaza cu coloratii acido-rezistente modificate. Pol li necesare e\ainene coprologice repetate, probe de continui duodenal obtinute prin aspiratie sau chiar biopsia de intestin Subtire.
Tratament Parazitul raspunde la tratament. TMP-SMX i l60mgTMPqid p.o. limp de III zile. apoi biil limp de 3 saptamini) s-a dovedii a fi eficace. La pacientii cu intoleranta la sulfoiiamidc. se poale folosi pyrimclliamina 50 75 mg p.o, qd. I.i pac icni u cu SIDA apar recaderi, lacind necesara terapia de intretinere cu TMP-SMX (160 mg TMP de irei ori pe saptamina) sau cu combinatia sulfadoxiha (500 mg) si pimethamina (25 mg) o dala pe Sap-lamina.



Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

Apar in convalescenta unor boli eruptive virale (rujeola. rubeola. varicela) sau postvaccinal. O pozitie particulara are sindromul Reye (prin tratamen [...]
Alergia la un antibiotic poate fi grava. Ea survine mai ales dupa administrarea belalactaminelor sau a sulfamidelor. Semnalele de alarma sunt repr [...]
Virusurile care produc denga sint flavh irusuri, dintre care au fost identificate patru serotipuri. EPIDEMIOLOGIE Denga este transmisa de tintarii.ie [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile