eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Boala legionarilor


Aceasta boala, numita si legioneloza, este determinata de bacteria Legionella pneumophila. Este o infectie pulmonara grava, care in unele cazuri poate fi fatala.

Bacterii din genul legionella, vazute la microscopul electronic cu baleiaj. Ele sunt responsabile de afectiuni pulmonare deseori insotite de febra mare, dintre care mentionam boala legionarilor.

Boala legionarilor a fost observata pentru prima oara in 1976 in Statele Unite, intr-un hotel clin Philadelphia, printre participantii la un congres al lostilor combatanti apartinand Legiunii americane.

CONTAMINAREA
Bacteria responsabila de boala legionarilor, numita Legionella pneumophila, supravietuieste in mediu acvatic sau umed, in special in apa condensata din sistemele de climatizare sau in conductele de distributie a apei, in mediul urban. Infectia apare dupa inhalarea unor picaturi extrem de fine de apa contaminata, de exemplu in timpul dusului. Riscul contaminarii e mai mare in prezenta anumitor factori: agismul sau alcoolismul, diabetul zaharat, slabirea sistemului imunitar (imunodepresia) si insuficienta respiratorie cronica. Epidemiile de legioneloza survin numai atunci cand modul de contaminare e legat de un sistem de instalatii de climatizare sau de distributie a apei (dus). Este cazul hotelurilor moderne, echipate i u sisteme centrale, de climatizare si de distributie a apei, in special pentru dusuri. Boala legionarilor poate izbucni in spitale, care sunt si ele dotate tot cu un sistem central de climatizare. Totusi aceasta cale de contaminare c foarte rara si nu afecteaza in mod serios decat persoanele al caror sistem imunitar este slabit (imunodeprimatii). inaintea epidemiei din 1976, din acel hotel din Philadelphia, boala legionarilor fusese deja responsabila de alte epidemii de pneumonie, fara ca bacteria in cauza sa fi fost identificata.


FRECVENTA

Boala legionarilor se manifesta sub forma unor mici focare epidemice sau a cazurilor izolate. Bacteria in cauza a fost izolata pentru prima data in 1976, dar ea exista dinainte si nu putuse fi identificata. O data cu inmultirea instalatiilor de aer conditionat, epidemiile de legioneloza risca sa devina din ce in ce mai frecvente, daca nu se va exercita o supraveghere adecvata a acestora.

SIMPTOMELE
Dupa o incubatie de 2 pana l.i 10 zile apar primele simplome ale bolii, liste vorba de dureri de cap, curbatura, dureri abdominale, diaree, ruse seaca, febra moderata si o stare de indispozitie generala. Apoi, irr cateva zile febra creste, durerile musculare si astenia se accentueaza. Pneumonia se manifesta prin durere toracica, dificultate in respiratie si tuse cu expectoratre.
Aceasta etapa dureaza in jur de o saptamana, atunci cand boala e tratata l.i timp si survine la persoane tinere sau Iau probleme de sanatate; apoi boala evolueaza spre vindecare. In schimb, in absenta tratamentului sau la persoanele extrem de fragile, tulburarile respiratorii se agraveaza. Tusea devine in aceasta situatie productiva, bolnavul delireaza si starea sa generala se deterioreaza.

DIAGNOSTICUL Sl TRATAMENTUL
Din cauza gravitatii bolii pacientul trebuie internat in spital. Diagnosticul se sileste prin evidentierea bacteriei Legionella pneumophila in sputa sau in secretiile bronsice recoltate din bronhii cu ajutorul unui aparat (bronho-scopul).
Tratamentul antibiotic e administrat pe cale intravenoasa, mai ales in cazurile severe. F.l permite o evolutie rapid favorabila la bolnavii tineri si la cei tara probleme de sanatate pana in momentul imbolnavirii, dar el trebuie sa dureze cel putin 15 zile, uneori 3 saptamani, in formele grave poate fi necesara respiratia asistata intr-un serviciu de reanimare. in ciuda tratamentului, boala legionarilor c cateodata fatala la persoanele in varsta sau la cele a caror stare generala e deteriorata. A fost si cazul epidemiei din Philadelphia cand au decedat 29 de fosti legionari, care fie aveau probleme de sanatate, fie aveau o varsta inaintata.

PROFILAXIA
Supravegherea permanenta si dezinfectarea instalatiilor de climatizare si de distributie a apei constituie masurile cele mai eficiente de profilaxie. Climatizarea are drepl scop reglarea temperaturii, umiditatii sau uscaciunii excesive a aerului din cladirile moderne, inclusispitale, precum si purificarea acestuia prin filtrare.

Aceasta tehnologie moderna are, dupa cum se vede, efecte perfide. De fapt, ca poate favoriza dezvoltarea unor microbi, cum este bacteria Legionella, care s-a adaptat extrem de bine la umiditatea din instalatia de reumidificare a aerului conditionat, putand astfel sa-i contamineze pe cei care ocupa cladirile dotate cu sisteme de climatizare.


PNEUMOPATIILE BACTERIENE

Pneumopatiile bacteriene, mai cunoscute sub numele de pneumonii, sunt cel mai frecvent determinate de o bacterie, si anume pneumococul. Aceste boli infec-tioase pot afecta pe toata lumea. Cu exceptia tuberculozei si a pestei pulmonare, ele sunt putin contagioase si, spre deosebire de pneumopatiile virale (gripa), ele determina in general putine epidemii.

RESPIRATIA ASISTATA
Respiratia asistata asigura, cu ajutorul unui aparat de respiratie artificiala, mentinerea in viata a unei persoane care a pierdut capacitatea de a respira in mod natural. O sonda introdusa prin nas sau gura conecteaza pacientul la aparat; daca se are in vedere o respiratie artificiala prelungita se introduce un tub direct in trahee printr-un orificiu efectuat chirurgical (traheotomie). Sunt efectuate unele probe din sange cu scopul de a analiza cantitatea de oxigen si de alte gaze continute in sangele bolnavului. Radiografiile pulmonare se efectueaza pentru a verifica starea plamanilor; se inregistreaza in permanenta pulsul, tensiunea arteriala, ritmul cardiac si temperatura. Din momentul in care bolnavul incepe sa evolueze favorabil este lasat sa respire natural in decursul unor intervale de timp din ce in ce mai lungi si din ce in ce mai frecvente. Atunci cand respiratia spontana redevine normala se renunta definitila cea asistata.



Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

Un studiu recent (101) a demonstrat ca relatia inversa intre istoricul de fomat si aparitia precoce a bolii Alzheimer nu poate fi explicata de [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]
Boala Crohn a colonului este o afectiune inflamatorie cronica a intestinului caracterizata prin afectarea discontinua si transmurala a tuturor p [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile