|
|
TUBERCULOZA PUBERTARA
Tuberculoza pubertara (Aschoff) sau ftizia pubertara este o forma de tuberculoza caracterizata prin leziuni pulmonare de tip secundar , insotite insa de o componenta ganglionara intensa ,extensiva , aceea a complexului primar , alaturi de o alergie tuberculoasa foarte puternica , de tip primar.
Din punct de vedere patogenic pubertatea este varsta la care tuberculoza poate realiza o combinatie intre leziunile pri 343h78d mare si secundare, datorita interferentei umorale a celor doua stadii: stadiul primar si stadiul secundar .
Acest fenomen particular se datoreste transformarii metabolismului acestei perioade de pubertate , care, poate sa redestepte leziunile tuberculoase stinse , ori sa faca organismul mai susceptibil la noi infectii.Aceasta transformare explica de ce atat morbiditatea , cat si mortalitatea prin tuberculoza sunt mai crescute in aceasta perioada a pubertatii. S-a mai constatat ca in ceea ce priveste sexul , fetele intre 11-l6 ani sunt mai susceptibile la tuberculoza pubertara in raport cu baietii. In cursul tuberculozei pubertare exista o stransa corelatie intre vindecarea bolii si retentia de azot si calciu. O vindecare solida este insotita de un echilibru pozitiv al azotului si calciului , in timp ce extinderea leziunilor tuberculoase este precedata si intotdeauna insotita de o scadere a azotului si calciului.Aceasta balanta negativa a metabolismului poate fi provocata si de alti factori care intervin in perioada pubertatii.Astfel , un regim alimentar dezechilibrat in proteine , surmenajul scolar sau surmenajul fizic , restrictia orelor de odihna duc la devierea metabolismului azotat si calcic .De aceea un copil cu leziuni tuberculoase trebuie indeosebi supravegheat la aceasta varsta in ce priveste regimul alimentar, care trebuie sa fie echilibrat, mai ales din punct de vedere proteic, al continutului in calciu si al continutului in vitamina D.
Aspect clinic. Tuberculoza pubertara se caracterizeaza prin dezvoltarea leziunilor in sens apico-caudal, incepand de la varf si coborand progresiv la baza.
Clinic , leziunile au o expresie net secundara (de tip ftizie ), dar se insotesc de o reactie ganglionara mediastinala puternica si extensiva, incat nu sunt prinsi numai ganglionii limfatici toracici , ci si ganglionii periferici.
Leziunile pulmonare si ganglionare sunt mai ales exsudative si cazeificante, caracterul simultan exsudativ si cazeos este explicat pe de o parte de instabilitatea neuro-endocrina, cu o rezistenta diminuata fata de bacilul Koch , si pe de alta parte de conditia umorala a unei alergii puternice.
Radiologic tuberculoza pubertara este caracterizata prin prezenta leziunilor produse de complexul primar si de imaginile tipului secundar de la adult.
Dintre elementele complexului primar domina componenta ganglionara ,care are o accentuata tendinta la cazeificare masiva, inflamatii perifocale, perforatii bronsice,diseminari hematogene. Afectul primar de asemenea prezinta o mare tendinta la ramolire si escavare.
Evolutie Aceste forme de tuberculoza pubertara evolueaza in accese acute, mai frecvente decat in formele de tuberculoza secundara ale adultului . Nu exista tendinta de localizare ,ca la adult ,ci dimpotriva , tendinta la multiplicare a focarelor , la bilateralizarea lor. Evolutia este conditionata de teren , de leziune , de suprainfectii.
Prognostic In trecut prognosticul era foarte grav, malignitatea leziunilor conducand frecvent la un sfarsit fatal. In prezent , prognosticul tuberculozei pubertare este net schimbat, apropiindu-se mai mult de cel al ftiziei tratate a adultului.
Nevoile energetice sunt usor crescute la copilul tuberculos. Prin urmare, alimentele trebuie sa fie bogate in proteine, cu 20% mai mari fata de nevoil [...] |
Este o boala contagioasa, cu o localizare la nivelul pielii, in tratamente se indica printre altele si baile locale: - Muguri de plop. Baile [...] |
SIMPTOM a la inceput, numai o tuse usoara sau, deseori, nici un fel de simptome. a oboseala. a scadere in greutate. a tuse, ocazional [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact