eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile infectioase

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile infectioase

Tuberculoza miliara


Tuberculoza miliara

TUBERCULOZA MILIARA

La totii bolnavii cu infectie tuberculoasa in perioada de incubatie, My din complexul primar disemineaza limfohematogen la distanta in diferite organe : ficat, splina, plaman et 727i82h c.

Diseminarea limfohematogena se poate manifesta prin doua scenarii clinice:

1.diseminarea limfohematogena oculta (miliara rece); situatia cea mai frecventa, reprezinta infectia tuberculoasa asimptomatica.

2.tuberculoza miliara

Tuberculoza miliara se produce in conditiile in care o cantitate mare de bacili tuberculosi se elibereaza in torentul sanguin producand leziuni in doua sau mai multe organe, leziuni care pot progresa spre necroza si cazeificare. Tuberculoza miliara este o boala sistematica.

Tablul clinic

Rareori debutul este brusc, cu tablou clinic sever, dezvoltat in cateva zile. Cel mai frecvent, debutul este subacut si se manifesta prin inapetenta, pierdere ponderala, febra, alterarea starii generale. In decursul de cateva saptamani poate sa apara hepatosplenomegalia si adenopatia generalizata.

Simptomele si semnele intalnite in cursul dezvoltarii miliarei tuberculoase sunt cel mai frecvent tuse si febra, pierdere in greutate, inapetenta, diaree si varsaturi, dispnee, transpiratii nocturne, hepatomegalie, splenomegalie, adenopatie, meningita.

Meningita tuberculoasa este prezenta la bolnavii cu TBC miliara in proportie variabila: 19%-47%.

Elemente de diagnostic si investigatii complementare

Context epidemiologic sugestiv- anamneza pune in evidenta contactul cu un adult cu TBC in 35-70% din cazuri.

Intradermoreactia la tuberculina efectuata in stadiile precoce ale tuberculozei miliare poate fi negativa. Prin urmare IDR la tuberculina negativa nu excude diagnosticul de TBC miliara. Majoritatea copiilor cu intradermoreactie negativa la tuberculina devin pozitivi pe parcursul evolutiei bolii.O posibila explicatie pentru care tuberculoza miliara se poate dezvolta si la copin vaccinati este expunerea constanta de lunga durata a acestora la o sursa domiciliara.

Radiografia toracica standard poate fi normala in primele saptamani de evolutie deoarece leziunile miliare au dimensiuni foarte mici.

In decursul primelor 3-4 saptamani dupa debut, radiografia toracica pune in evidenta micronoduli bine conturati, cu dimensiunea de 2-4 mm, diseminati in ambele campuri pulmonare. Pot fi vizibile radiologic si alte modificari ale tuberculozei primare-adenopatie hilara sau mediastinala, in proportie variabila.



Galerie de imagini si poze medicale: tuberculoza


imagine cu tuberculozaimagine cu tuberculoza imagini tuberculozaimagini/poza tuberculoza


Alte materiale medicale despre: Bolile infectioase

Nevoile energetice sunt usor crescute la copilul tuberculos. Prin urmare, alimentele trebuie sa fie bogate in proteine, cu 20% mai mari fata de nevoil [...]
Este o boala contagioasa, cu o localizare la nivelul pielii, in tratamente se indica printre altele si baile locale: - Muguri de plop. Baile [...]
Aparuta prin inoculare accidentala sau profesionala sau prin autoinoculare la vechi bacilari, se localizeaza In mod obisnuit pe miini, perianal [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile infectioase

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile