eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile digestive

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile digestive

Ascaridioza


a) Agentul etiologic. Este un parazit de forma cilindrica, ascaridul sau popular limbricul (Ascaris lumbrico-ides), din clasa nematodelor. Femela este mai mare. ma-surind in lungime 1520 cm sau mai mult, iar masculul este mai mic (1012 cm) si are extremitatea poste-rioara intoarsa in forma de cirja (. 18).
b) Repartitie geografica

frecventa. Universala, cu caracter frecvent.
c) Sursa de infectie. Rezervorul de infectie este constituit de omul parazitat (bolnav sau purtatorul sanatos), in intestinul caruia se gasesc paraziti adulti de ambele sexe.
d) Modul de transmitere. Ouale eliminate prin dejectii nu sint infectioase. Ele evolueaza pina la stadiul de oua infectioase, pe pamint (geohelmint), dupa care, apoi, pot ajunge in organismul unui alt om prin intermediul miinilor murdare sau alimentelor (fructelor, zarzaturilor etc.) nespalate. Mustele, vintui. praful etc, contribuie la raspindirea oualor in mediul extern.
e) Calea de patrundere. Localizare. Calea de patrundere este digesti. Din ouale embrionate, care ajung in intestin, provin larvele. Acestea, parcurg un ciclu peri-enteric trecind prin ficat si plamini. De aici se ridica pina in fundul gitului, de unde se intorc din nou in intestin, localizarea lor obisnuita. Datorita lipsei de adaptare completa si tendintei de ratacire prin organism (eratism), parazitii se pot indrepta si spre aite organe (ficat, cai respiratorii etc).
f) Durata perioadei de incubatie. De la ingerarea oualor infectioase si pina la eliminarea de oua, care sa rezulte din parazitii adulti dezvoltati in organism, trec aproximativ 23 luni. '
g) Simptomatologie. Locul cel mai important printre tulburarile pe care le determina ascaridioza i! ocupa tulburarile digestive. Desi exista cazuri asimptomatice, boala este de cele mai multe ori insotita de o simptomatologie riata. Semnul comun al bolii este durerea abdominala care de la o intensitate neinsemnata poate sa ajunga pina la dureri violente sub forma de crampe. Alaturi de dureri, bolnavii acuza greturi, hipersalitie, o pofta capricioasa de mincare, balonari si tulburari de tranzit intestinal (diaree sau constipatie). Manifestari mai alarmante apar si in cursul unor complicatii. Astfel, ascarizii pot determina oprirea tranzitului intestinal, din cauza numarului lor mai mare, din cauza rasucirii unei anse intestinale sau din cauza unui spasm ocluziv urmat de in-ginatie. Asemenea cazuri, de asa-zise ocluzii intestinale, trebuie sa beneficieze de o interventie chirurgicala. Alte complicatii prezente in aceasta parazitoza survin prin trecerea parazitilor prin peretele intestinal, prin fixarea lor in caile biliare sau ficat, patrunderea in trahee etc. Iii sfirsit, alte tulburari generale si mai ales de ordin nervos sint determinate de paraziti prin actiunea lor toxico-alergica asupra organismului.
h) Durata perioadei de contagiozitate. Ouale eliminate, neembrionate, nu sint infectioase, asa incit o transmitere directa (de la om la om) nu exista.I) Receptivitate

imunitate. Receptivitatea este generala, iar imunitatea nu este precizata.
j) Produse patologice ce se recolteaza in vederea diagnosticului etiologic : materii fecale, in repetate rinduri, la 710 zile interl.
k) Diagnosticul si examenele de laborator necesare diagnosticului etiologic. Datele clinice si epidemiologice servesc pentru diagnosticul clinic, iar diagnosticul etiologic se fixeaza prin examene parazitologice de materii fecale, examene radiologice gastro-intestinale, identificarea parazitilor adulti eliminati.
1) Tratamentul. Rezultate bune se obtin cu preparatul romanesc Nematocton (sirop sau lete). La copii, pina la 5 ani, se dau atitea lete citi ani are copilul. La 6 ani se dau tot 5 lete. Peste 6 ani si la adulti nu se dau insa mai mult de 6 lete pe zi, timp de 45 zile. Medicamentul este bine suportat. Tratamentul, la indicatiile medicului, poate fi repetat peste 1012 zile. Tratamentul mai poate fi urmat si cu preparatul Decaris, lete cu 50 mg pentru copii si cu 150 mg pentru adulti. Tratamentul cu o singura leta, intr-o singura priza (in doza deci de 2,5 mg/kilocorp) poate duce la indepartarea parazitilor din organism. La nevoie tratamentul poate fi repetat dupa 710 zile.
m) Masuri de profilaxie si combatere. Depistarea si tratamentul celor parazitati. Construirea de closete igienice si utilizarea lor corecta. Tratarea dejectiilor umane inaintea utilizarii lor ca ingrasamint si dezhelmintizarea apelor poluate ale riurilor inaintea utilizarii lor in irigatia gradinilor de zarzaturi. Dezhelmintizarea terenurilor de joaca ale copiilor. Dezmustizari. Spalarea fructelor si zarzaturilor. intretinerea igienica a miinilor.



Alte materiale medicale despre: Bolile digestive

Hepatita epidemica este o boala transmisibila, viro-tica. Boala intereseaza organismul in totalitate si in special ficatul, fiind insotita (nu obligat [...]
Hepatita cronica este de obicei urmarea unei hepatite epidemice virale. Dealtfel, se apreciaza ca daca manifestarile hepatice ale unei hepatite epidem [...]
Inflamatia mucoasei esofagului poate sa ia un caracter acut (esofagite acute) sau cronic (esofagite cronice). a) Esofagitele acute insotesc, nu d [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile digestive

    Alte sectiuni
    Boli si tratamente
    Boli digestive
    Boli cardiovasculare
    Bolile infectioase
    Definitii boli
    Bolile cardiovasculare
    Bolile respiratorii
    Bolile digestive
    Handicapurile
    Bolile oaselor
    Bolile alergice
    Bolile venelor
    Drogurile
    Sistemul endocrin
    Gamapatiile monoclonale
    Bolile esofagului
    Bolile stomacului si duodenului
    Bolile intestinului subtire
    Boli de colon, rect, anus
    Bolile ficatului
    Bolile cailor biliare
    Bolile pancreasului
    Bolile splinei
    Boli perete abdominal
    Bolile peritoreului
    Boli sexuale
    Hiperuricemiile
    Insomnia
    Boli endocrine
    Boli parazitare
    Virusologie
    Bolile psihice
    Boli stomatologice
    Boli cerebrale
    Boli genetice
    Boli alergice
    Bolile ochiului
    Bolile sangelui
    Boli perete abdominal
    Boli renale

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile