eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile cardiovasculare

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » bolile cardiovasculare

Hipertensiunea arteriala


Hipertensiunea arteriala
Tensiunea arteriala este presiunea cu care sin-gele circula in artere. Ea se datoreste pe de o parte cantitatii de singe pompata de inima, pe de alta parte rezistentei pe care o intalneste singele din artere la nivelul selor mici.
Tensiunea arteriala nu are o loare fixa. Ea creste la efort, in stari emotionale, in cazul expunerii la frig. In mod curent se masoara presiunea arteriala in conditii de repaus. Se apreciaza ca limita superioara a tensiunii arteriale este 160/95 mm Hg.
Tabelul VI arata lorile presiunilor maxime si minime in raport cu virsta.

Tensiunea sistolica Tensiune diastolicaIrsta (ani) (mm Hg) (mm Hg)


barbat femeie barbat femeie

16-l9 105-l35 100-l30 60-88 60

85


202-l 105140 102-l30 6282 6085

2529 108140 102130 65-90 6586


30

34 110-l45 102- 135 68-92 6588

3539 110145 105140 68

92 6590


4044 110-l50 105150 70-94 65

92

4549 110-l55 105155 7096 65-96


5054 11516(1 110165 70

98 70100

55-59 115165 110170 70

98 70100


6004 115170 115-l75 106 70 - 100 70 - 100


Cresterea tensiunii arteriale peste lorile normale poate fi intilnita in hipertensiunile secundare datorita unor boli de rinichi sau endocrine sau cel mai frecvent hipertensiunii esentiale. Aceasta boala debuteaza de obicei la virsta de 3035 ani, recunoaste factori familiali si are o evolutie indelungata, de 2030 de ani.
Se stie astazi ca hipertensiunea arteriala, esentiala sau secundara, poate fi tratata cu succes. Acest lucru depinde insa in mare masura de pacient.In stadiile initiale, cind tensiunea creste ocazional si revine la lori normale fara administrarea unor medicamente hipotensive, accentul cade pe modul de viata si alimentatie. Se recomanda acestor pacienti sa evite situatiile conflictuale, starile de tensiune nervoasa si in cazul cind acestea sint ineviile, sa utilizeze sedative si tranchilizante. Orele de odihna si somn sint obligatoriu de respectat.
Se pot obtine normalizari ale tensiunii arteriale prin scurte cure de odihna sau balneo-climatice. Statiunile Buzias, Vatra Dornei, Cosna, Lipo, cu bai carbogazoase, sint deosebit de eficiente.In caz ca bolnavul are un exces de greutate, cauta sa slabeasca treptat ajungind la greutatea ideala. Cintarirea regulata a pacientului hipertensiv este o metoda buna de control. Chiar daca nu are o greutate excesi, cintarirea atrage atentia asupra unei cresteri in greutate, adesea asociata cu inaintarea in virsta, care trebuie combatuta.
Sarea este un alt produs prezent in alimentatie, care permite dezvoltarea si mentinerea hipertensiunii arteriale. Acest lucru a fost dovedit prin studii care arata frecventa crescuta a hipertensiunii arteriale in zonele geografice asociate cu un consum mare de sare. La animale se poate obtine o hipertensiune ,,salina" daca se inlocuieste apa de baut cu o solutie de sare. in hipertensiunea arteriala regimul nesarat este foarte important. Fumatul agraveaza suferinta selor si inimii produsa de hipertensiune. Se mai recomanda efectuarea periodica (anual) a unui examen al urinei pentru zahar, in vederea depistarii unui eventual diabet asociat.
In numeroase cazuri masurile enumerate mai sus sint suficiente pentru a obtine scaderea tensiunii la lori normale. intr-o astfel de situatie pacientul poate avea o activitate profesionala si sociala fara restrictii.In cazul cind lorile tensionale nu scad prin masuri igienice si dietetice se recurge la medicatie hipotensi. Exista astazi o larga gama de medicamente care scad tensiunea arteriala. Utilizarea lor se prescrie de medic in raport cu severitatea hipertensiunii si caracteristicile ei. Se subliniaza ca la majoritatea medicamentelor care scad tensiunea arteriala efectul lor se instaleaza dupa citc zile pina la cite saptamini. Odata un astfel de tratament inceput iar tensiunea redusa la normal, tratamentul trebuie continuat neintrerupt sub control medical periodic. intreruperea unui tratament hipo-tensor este urmata de regula de revenirea lorilor tensionale la cifrele initiale si uneori peste ele, iar reducerea din nou a tensiunii se face din ce in ce mai greu.
S-a obsert ca masurarea lorilor tensionale riaza in cursul urmaririi cronice a bolnavilor si in raport cu persoana care masoara tensiunea arteriala.

Daca aceasta este un medic sau cadru mediu cu care bolnavul vine in contact ocazional, lorile sint mai mari. Daca tensiunea se masoara de catre pacient sau o ruda apropiata in mediul sau familiar, lorile sint adesea mai mici. Din aceste motive s-a recomandat ca hipertensivii sa aiba un aparat de tensiune propriu cu ajutorul caruia sa-si verifice:tn cind in cind lorile tensionale, paralel cu controlul periodic medical.


Galerie de imagini si poze medicale: tensiunea arteriala


imagine cu tensiunea arterialaimagine cu tensiunea arteriala imagini tensiunea arterialaimagini/poza tensiunea arteriala


Alte materiale medicale despre: Bolile cardiovasculare

Definitie Hipertensiunea arteriala (HTA) a copilului se defineste prin valori ale tensiunii arteriale (TA) peste percentila 95 pentru varsta si [...]
Definitie Hipertensiunea arteriala (HTA) a copilului se defineste prin valori ale tensiunii arteriale (TA) peste percentila 95 pentru varsta si [...]
HIPERTENSIUNEA INTRACRANIANA Un volum limitai de tesut, singe, LCR sau lichid de edem, poate fi adaugat la continutul iniracranian fara a creste pre [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile cardiovasculare

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile