eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Varicela


Varicela
SIMPTOME
a o eruptie foarte pruriginoasa ce se extinde pe torace, gat, fata si membre. Eruptia, ce persista 7-l0 zile, progreseaza de la pete rosii la basicute pline cu lichid (cule), ce se sparg si se acopera de cruste. Astfel de cule mai pot aparea si in gura, in jurul ochilor sau pe organele genitale si pot fi foarte dureroase. Vezi si Ghidul zual de diagnostic.


CHEMATI MEDICUL DACA;

a credeti ca copilul dumneavoastra are varicela; un medic poate confirma diagnosticul
a varicela este insotita de dureri intense la nivelul pielii, iar eruptia este insotita de o secretie verzuie si pare inflamata - semne ale unei suprainfectii bacteriene
a varicela este insotita de redoare a cefei, somnolenta persistenta sau letargie - simp-tome ale encefalitei acute, o boala grava. Solicitati imediat ajutor medical.
a copilul dumneavoastra este in convalescenta dupa varicela si incepe sa faca febra, vomita, are convulsii sau este somnolent; acestea sunt semne ale sindromului Reye, o boala periculoasa potential fatala, ce apare uneori dupa infectiile rale, in special daca a fost administrata aspirina in tratament. Solicitati imediat ajutor medical.
a un membru adult al familiei face varicela; la adulti, boala poate conduce la complicatii precum pneumonia. Consultati medicul fara intarziere.
a sunteti insarcinata, nu ati avut niciodata varicela si sunteti expusa la boala; copilul pe care il purtati poate avea un risc crescut de malformatii congenitale. Consultati medicul fara intarziere.
Varicela, o boala rala caracterizata printr-o eruptie rosie foarte pruriginoasa, este una dintre cele mai frecvente boli infectioase ale copilariei. La copii este de obicei usoara, insa adultii risca sa faca complicatii grave, precum pneumonia bacteriana.
Persoanele care au avut varicela dezvolta imunitate pe ata, insa rusul ramane latent in organism si daca a|i avui varicela in copilarie puteti face mai tarziu zona zoster. Deoarece varicela poate trece de la o femeie insarcinata la copilul pe care il poarta si poate provoca malformatii congenitale la acesta, medicii recomanda deseori femeilor ce doresc sa ramana insarcinate sa-si confirme imunitatea printr-o analiza a sangelui.

CAUZE
Varicela este provocata de rusul Herpes zoster (varicelo-zosterian). Se transmite prin picaturile eliminate prin tuse sau stranut sau prin contactul cu imbracamintea, lenjeria de pat sau culele zemuinde ale unei persoane infectate. Perioada de incubatie este de 7-21 de zile; boala are contagiozitatea maxima la o zi inainte de aparitia eruptiei si pana la 7 zile dupa aceea sau pana cand leziunile se acopera de cruste.

TRATAMENT
Varicela este extrem de contagioasa. Tineti-va copilul acasa pana cand majoritatea culelor s-au uscat si crustele au cazut.
MEDICINA CONVENTIONALA
Pediatrul dumneavoastra poate prescrie un an-tihistaminic, precum difenhidramina, pentru ameliorarea durerii si a inflamatiei. Antibioticele sunt necesare in cazul instalarii unei suprainfectii bacteriene cutanate sau daca un adult cu varicela contracteaza o pneumonie bacteriana. In cazurile severe se prescrie uneori aciclor, un medicament antiral, insa unii medici ii pun la indoiala eficienta.
MEDICINA ALTERNATIVA


FITOTERAPIA

Pentru mancarimi, fitoterapeutii recomanda urmatoarea lotiune: se adauga cate 80 g de rozmarin {Rosmarinus officinalis) si galbenele (Ca-lendula officinalis) in stare uscata la 250 ml de apa. Aduceti la fierbere, apoi lasati sa infuzeze timp de 5 minute. Strecurati, aruncati tele si lasati lotiunea sa se racoreasca. Tamponati pielea copilului, dupa baie, cu un prosop imbibat in aceasta lotiune. Lotiunea poate fi reutilizata timp de trei zile daca este tinuta la frigider.


HOMEOPATIA

Consultati un homeopat pentru remediile si dozele adecvate la copii. Pentru ameliorarea pru-ritului, practicianul va poate prescrie Rhus toxicodendron, in special daca mancarimile sunt mai intense noaptea. Sulphur poate fi de ajutor atunci cand culele sunt insotite de o senzatie de arsura.


CE PUTETI FACE ACASA

a Taiati scurt unghiile copilului sau acoperiti-i mainile cu manusi sau sosete pentru a-l impiedica sa se scarpine. Acest lucru ar putea conduce la infectii, precum si la formarea de cicatrici.
a Pentru alinarea mancarimilor, adaugati in apa de baie o mana de tarate sau de bicarbonat de sodiu; aplicati pe piele prosoape umede, racoroase, si lasati-le sa se usuce.
a Tamponati leziunile cu solutie de calamina sau alun vrajitoresc, pentru ameliorarea pruri-tului. Nu folositi lotiuni cu difenhidramina ce va pot sensibiliza copilul la antihistaminice.
a Lasati sugarul fara scutec cat mai mult timp posibil pentru a permite culelor sa se usuce si sa formeze cruste
a Dizolvati Igt. sare intr-un pahar cu apa calda si faceti o gargara pentru ameliorarea ulceratiilor din gura.

PREVENIRE
Un vaccin de prevenire a varicelei a primit aprobarea FDA in 1995 si numerosi medici recomanda astazi imunizarea copiilor, de obicei dupa varsta de 1 an, pentru a proteja persoanele vulnerabile, precum femeile insarcinate. Consultati-va cu pediatrul pentru a primi sfaturi.


TEMERI REFERITOARE LA SARCINA

Daca nu ati avut varicela si sunteti expusa la rus in timpul sarcinii, luati legatura imediat cu medicul dumneavoastra. O injectie cu imunoglo-buline varicelo-zosteriene administrata in interval de 72 de ore de la expunere, poate contribui la diminuarea severitatii bolii. Virusul poate trece inca la copilul pe care il purtati prin cordonul ombilical, insa vor exista mai putine sanse de aparitia a unor posibile complicatii, precum malformatiile fetale sau intarzierea cresterii. Daca nasteti in timp ce aveti varicela, nou-nascutul trebuie de asemenea sa primeasca imunoglobuline.

IDENTIFICAREA ERUPTIEI
Pete mici si rosii apar pe piept si pe spate si in scurta vreme se transforma in ba-sicute pruriginoase pline cu lichid, care se sparg si se acopera de cruste. In decurs de cateva zile eruptia se extinde pe fata, brate si picioare (dreapta). Crustele se usuca si cad la aproximativ o saptamana dupa ce au aparut, iar eruptia dispare cu totul in doua saptamani. Etati sa scarpinati crustele; ele se pot infecta si chiar lasa cicatrici daca sunt scarpinate.


Galerie de imagini si poze medicale: varicela


imagine cu varicelaimagine cu varicela imagini varicelaimagini/poza varicela


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Varicela este o infectie primara cu virusul varicela zoster. Herpesul zoster este o reactivare a unui virus latent din radacina ganglionului poste [...]
Definitia Boala infectioasa si foarte contagioasa specific umana, produsa de virusul varicelo-zosterian cu evolutie autolimitanla, caracterizata prin [...]
Varicela este o boala infectioasa deosebit de contagioasa, provocata de un virus, cu simptome generale usoare, febra pana la 40 grade Celsius [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile