eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Tusea convulsiva


Tusea convulsiva
SIMPTOME
a in primele stadii secretie nazala, tuse persistenta si uneori febra de intensitate redusa.
a dupa 7-l4 zile spasme de tuse severe in care fiecare tuse este urmata de un sunet suierator, cu tonalitate inalta, produs de fortarea aerului sa treaca printr-un laringe inflamat. Copin mici sunt de obicei prea slabiti pentru a emite sunetul suierator.


a uneori, rsaturi dupa episoadele de tuse.

a in special la sugari mai mici de doua luni, intrerupere a respiratiei (apnee), buzele sugarului putandu-se invineti din cauza lipsei de oxigen.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a copilul dumneavoastra nu a fost ccinat impotri tusei convulsive si a fost recent expus la aceasta boala.
a banuiti ca copilul dumneavoastra are tuse convulsi, in special daca are o raceala si tuse ce persista mai mult de o saptamana.
a buzele copilului dumneavoastra se invinetesc, iar copilul are perioade in care respira greu, indicand o profunda suferinta respiratorie. Solicitati imediat ingrijiri medicale de urgenta.
a copilul dumneavoastra inca pare sa nu se simta bine, cu tuse persistenta si febra dupa ce crizele de tuse convulsi au disparut; este posibil sa fi aparut o infectie respiratorie secundara, precum pneumonia sau bronsita.
Tusea convulsi, o infectie respiratorie deosebit de contagioasa, este considerata una dintre cele mai grave boli infectioase ale copilariei. Majoritatea statelor considera obligatorie ccinarea impotri acestei boli. Netratata, ea poate provoca leziuni pulmonare si infectii bronsice recurente; la sugari, poate conduce la leziuni cerebrale si chiar deces. Apare cel mai adesea la copin foarte mici, insa si adolescentii si adultii se pot infecta, desi de obicei in forme mult mai putin grave. Din fericire, a devenit rara in SUA, din cauza ccinarii generalizate a copiilor.

Primele simptome - de obicei, o secretie nazala, tuse uscata si febra usoara - incep la aproximativ 7-l0 zile dupa expunere. Dupa inca o saptamana, se poate instala tusea caracteristica: spasme violente de tuse, urmate de un sunet suierator cu tonalitate inalta, desi la sugari acest sunet este deseori amortizat. Persoana bolna poate expectora cantitati abundente de sali de consistenta groasa, iar rsaturile sunt frecvente. Aceasta faza de tuse dureaza de obicei pana la 6 saptamani; in acest timp, pacientii sunt susceptibili la infectii secundare ce pot fi realmente grave. Ultima faza este o perioada de refacere cu durata de pana la o luna, timp in care pacientul isi redobandeste puterile.

CAUZE
Tusea convulsi este provocata de bacteria Bordetella pertussis. Se transmite prin picaturi aeropurtate in urma unei tuse sau a unui stranut sau prin contactul cu lenjerie de pat sau imbracaminte contaminata.

TRATAMENT
Tusea convulsi necesita un tratament medical prompt, intarzierea sa poate conduce la complicatii grave, in special la copii.
MEDICINA CONVENTIONALA
Pediatrul prescrie probabil eritromicina, un antibiotic ce poate fi eficient in reducerea duratei si severitatii infectiei, in special daca este initiat in primele 10 zile de boala. Codeina poate fi prescrisa pentru a calma tusea. In cazurile severe sau cand copilul are mai putin de un an, poate fi necesara spitalizarea, pentru a preveni deshidratarea si a permite administrarea rapida de oxigen daca pacientul incepe sa aiba dificultati respiratorii.
MEDICINA ALTERNATIVA
Terapiile alternative, ce vizeaza in primul rand calmarea tusei, trebuie folosite numai in asociere cu medicina conventionala.
PRESOPUNCTURA
Pentru calmarea unei tuse severe, incercati sa apasati punctele ca urinara 43, 12, sau 13. . 14-l5 pentru informatii privind localizarea punctelor.
FITOTERAPIA
Pentru ameliorarea tusei, incercati siropul din coaja de malin american (Prunus serotina), un remediu care place mult copiilor. Printre alte te ce pot ajuta la ameliorarea tusei se numara roua-ce-rului (Drosera rotundifolia), cimbrul (Thymus vulgaris), salata (Lactuca canadensis). Consultati un practician al fitoterapiei medicale pentru dozele adecte.
HOMEOPATIA
Remediile homeopatice pol contribui la suplimentarea ingrijirilor conventionale. Consultati un practician instruit care poate prescrie remedii precum Carbo vegeilis, Drosera sau Coccus cacti.
OSTEOPATIA
Manipularea segmentelor vertebrale de la nivelul toracelui si coastelor poate incuraja drenajul limfatic si reduce severitatea tusei.
CE PUTETI FACE ACASA
a Pentru a ajuta la calmarea spasmelor de tuse, puneti copilul sa stea asezat si aplecat inainte. Tineti in apropiere un lighean pentru a colecta materialul ce ar putea fi expectorat.
a in cazul in care copilul dumneavoastra vomita, incercati sa-l hraniti imediat dupa aceea, cand poate fi mai usor ca alimentele sa ramana in stomac.
a Mariti consumul de lichide pentru a contracara deshidratarea si pentru a subtia mucusul.
a Pentru a ajuta respiratia copilului dumneavoastra, folositi un umidificator cu pori reci. Directionati porii la distanta de copil si schimbati hainele si lenjeria de pat care se umezesc. Folositi un umidificator cu umidistat care impiedica aerul sa devina prea umed si asigurati- ca atat apa, cat si umidificatorul sa fie curate, pentru a impiedica proliferarea mucegaiurilor si a altor germeni.
a Tineti copilul departe de fumul de tigara ce poate agra suferinta respiratorie.


PREVENIRE

Vaccinul DTP (difterie, tetanos, pertussis) este administrat in cinci doze, intre rsta de doua luni si cea de sase ani. S-a dovedit ca ccinul este 90% eficient cand copilul primeste toate cinci dozele; totusi, el nu asigura imunitate definiti.




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME Mai importante decat tuse in sine sunt caracteristicile sale, ce asigura indicii referitoare la cauza: a frecventa si durata tusei. a [...]
Se vor evita supele, ciorbele, lichidele, in general. Mesele vor fi in cantitati mai mici, dar mai dese, adica 6-8 mese in 24 ore si administrate dupa [...]
Tusea convulsiva. Prima saptamana de boala nu te face sa suspectezi ca e vorba de tuse convulsiva. Pare a fi doar un guturai banal, cu rin [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile