eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Tulburari obsesiv-compulsive


SIMPTOME
Puteti avea ganduri care obsedeaza sau un comportament compulsiv sau ambele
Pentru obsesii
a ganduri persistente si involuntare ce par lipsite de sens, cum ar fi o coplesitoare frica de murdarie; o ingrijorare persistenta in legatura cu un eveniment trecut
a incercari de a suprima astfel de ganduri
a recunoasterea ca aceste ganduri vin din propria imaginatie si nu din factori exteriori (nu este labil pentru copii)
Pentru compulsiuni
a repetarea anumitor actiuni, cum ar fi spalatul pe maini, reverificarea si verificarea incuietorilor de la usi, facutul ordinii in permanenta, repetarea cuvintelor
a recunoasterea ca acest comportament repetitiv este excesiv sau nerezonabil (poate sa nu fie labil in cazul copiilor)


a niveluri febrile de gandire sau activitate

a depresie si suferinta pe masura ce incercarile de a rezol problema compulsiunilor esueaza.

Pentru copii


a mutism insotit de depresie agitata

a retragere si izolare sociala acompaniate de ganduri iluzorii


a salturi de dispozitie, de la anxietate la disperare

a o activitate sporti sau scolara exemplara, insotite de comportament compulsiv

CHEMATI MEDICUL DACA
a dumneavoastra sau copilul dumneavoastra prezinta unele dintre simptomele enuntate mai sus
a copilul dumneavoastra este anxios sau depresiv si se teme de agresiuni, de comportamentul sexual, de contaminare sau dezordine

Tulburarile obsesiv-compulsive (TOC) nu reprezinta obisnuitul "sa mai verific inca o data" pe care fiecare dintre noi il avem din cand in cand pentru a ne asigura ca usile sunt incuiate sau aragazul este inchis. Pentru pacientii cu TOC aceste ganduri sunt atat de amplificate, incat interfereaza cu viata lor de zi cu zi, cu slujba si cu relatiile sociale. Se cunosc suferinzi care se spalau pe maini timp de 8 ore sau care isi rearanjau zilnic intreaga gospodarie. TOC este o boala cronica si nu poate fi controlata prin vointa. Chiar dupa perioade lungi de relati normalitate, pacientii pot prezenta un nou atac fara nici o cauza evidenta.
Deoarece obsesia se instaleaza gradat - de la un simplu interes si la ganduri exagerate, pana la o preocupare exclusi pentru acel lucru - oamenii adesea nu reusesc sa-si dea seama ca sufera de o boala. Cand TOC produce in cele din urma simptome care le afecteaza viata zilnica, pacientii pot incerca sa-si ascunda compulsiunile de ceilalti si sa si le stapaneasca singuri cu ajutorul vointei.
Desi TOC pot aparea din copilarie, debutul survine cel mai des in adolescenta; jumatate dintre pacientii adulti au prezentat unele simptome de la rsta de 15 ani. in Statele Unite, 2-3 % din populatie sufera de anumite forme de TOC pe parcursul vietii.
Trasaturile obsesiv-compulsive se gasesc si in sindromul Tourette (vezi Ticuri si spasme), depresie si schizofrenie

CAUZE
Odinioara se credea ca un comportament obsesiv sau compulsiv indica o posesie demonica, exorcismul fiind una dintre primele forme de tratament.In prezent exista in jur de 20 teorii diferite despre cauzele ce ar putea produce TOC. Ipoteza traditionala, ce apartine scolii freudiene, afirma ca obsesia reflecta dorinte inconstiente dintr-un stadiu precoce de dezvoltare (stadiul anal). Desi unii experti in psihologie sustin inca ipoteza freu-diana, cea mai acceptata teorie in ziua de azi sugereaza ca exista o predispozitie genetica la TOC si ca ele sunt declansate de nivelul scazut al unuia dintre neurotransmitatorii creierului si anume serotonina.

PROCEDEE DE TESTARE Si DIAGNOSTIC
Adesea, propria descriere de catre pacienti a comportamentului lor ofera cele mai bune indicii. Cercetarea istoricului familial este de asemenea importanta pentru a elua daca exista o predispozitie genetica. Medicul cauta de asemenea sa excluda orice alte tulburari psihice, cum ar fi schizofrenia, care se manifesta printr-un comportament asemanator.


TRATAMENT

Scopul tratamentului este de a reduce anxietatea, de a rezol conflictele interioare si de a ajuta sa intati mai multe cai pe care sa luptati impotri anxietatii. Tratamentul conventional poate include psihoterapia sau terapia comportamentala, antidepresivele si tehnicile de reducere a stresului. Cele mai bune rezultate par a fi obtinute prin combinarea medicamentelor cu terapia comportamentala.

MEDICINA CONVENTIONALAIn prezent, medicamentul cel mai eficient impotri tulburarilor obsesive pare sa fie clomipra-mina, un antidepresiv triciclic. Studiile au aratat ca clomipramina, care creste secretia de serotonina la nivelul creierului, produce regresia simp-tomelorin procent de 30-60 % la adulti si 70-80% la copii. Alte antidepresive care au dat rezultate bune sunt inhibitorii selectivi ai preluarii serolo-ninei ca fluoxetina, paroxetina si sertralina. Pentru alegerea corecta a medicamentului si dozei, consultati un psihiatru specializat in tulburari anxioase.
Terapia comportamentala pune accent pe schimbarea unui comportament specific - cum ar fi curatenia compulsi - prin stoparea factorilor care le declanseaza sau prin inlocuirea com-pulsiunii cu un raspuns mai dezirabil. Potrivit unor date izolate, starea a 60-70 % dintre pacienti cu TOC a fost "mult imbunatatita" dupa o scurta perioada de terapie comportamentala. Pentru copii, terapia familiala este importanta.


MEDICINA ALTERNATIVA

Terapiile alternative sunt de ajutor atat prin diminuarea anxietatii din TOC, cat si prin diminuarea compulsiunilor in sine. Masajul este eficace prin reducerea rigiditatii fizice a gatului, umerilor si spatelui, de care sufera multi pacienti cu TOC. Prin relaxarea musculaturii masajul inlatura anxietatea si reduce caracterul imperios al compulsiunilor. Exercitii de diferite tipuri, in special yoga, care intind si incordeaza majoritatea muschilor corpului, au in mare parte acelasi efect.


BIOFEEDBACK-UL

Deoarece obsesiile si compulsiunile sunt deseori moduri in care mintea controleaza anumite sentimente ca anxietatea, furia sau tristetea, ajutarea creierului sa reduca imensitatea acestor sentimente reduce consecutiv TOC. Studiile au aratat ca biofeedback-ul encefalografic (EEG) (cunoscuta sub numele de neuroterapie) reprezinta un bun instrument pentru scaderea intensitatii sentimentelor nedorite. Sunt necesare intre 30 si 60 sedinte de antrenament biofeedback EEG pentru a trata eficient TOC, insa sedintele pot fi urmate de instalarea unor schimbari permanente, aceasta tehnica and si antajul ca permite pacientilor sa-si controleze propriul tratament.

HOMEOPATIA
Homeopatii au retete specifice pentru tratarea TOC, care pol fi adaptate fiecarui individ. Printre remediile folosite de un homeopat cu experienta suni Arsenicum album, Hyosciamus, Medorrhi-num, Nux vomica si Pulsalilla


MEDICINA PSIHOSOMATICA

Multe practici de tip psihosomalic pot ajuta la usurarea anxietatii asoiale cu TOC. Meditatia si alte tehnici de relaxare, cum ar fi relaxarea musculara progresi, yoga, t'ai chi si qigong pot fi de ajutor. Alegeti- una sau doua si practicati-le zilnic.
Deoarece anxietatea esle aproape intotdeauna acompaniata de o respiratie superficiala, exercitiile de respiratie profunda sunt foarte folositoare. ( Anxietatea, pentru respiratia yoga.) Respiratia alternati pe o nara si apoi pe cealalta, despre care se crede ca stimuleaza specific diferite arii ale creierului, este de asemenea indicata in combaterea anxietatii.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

In tratarea tulburarilor menstruale, se folosesc de multe ori aceleasi plante pentru probleme diferite. Succesul tratamentului depinde de felul in [...]
Prezenta tulburarilor anxioase la pacientii cu TOC este foarte frecventa. Atit studiile epidemiologice, cit si cele clinice desfasurate pe gr [...]
Reducerea fluxului sangvin in membrele inferioare se datoreaza unei ingustari a lumcnului arterelor, mai ales printr-un proces de ateroscleroza. [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile