eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Tuberculoza


Tuberculoza
SIMPTOM
a la inceput, numai o tuse usoara sau, deseori, nici un fel de simptome.
a oboseala.


a scadere in greutate.

a tuse, ocazional cu expectoratie sanguinolenta.


a febra usoara, transpiratii nocturne.

a dureri in torace, spate sau rinichi sau poate in toate trei.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a prezentati oricare dintre simptomele de mai sus, in special daca locuiti in conditii supraaglomerate, suferiti de malnutritie sau aveti virusul ce provoaca SIDA. (Nota: Practic toate simptomele tuberculozei pot fi confundate cu cele ale altor boli; expectoratia sanguinolenta, de exemplu, este si un simptom al pneumoniei.)
a ati fost expus la o persoana cu tuberculoza acti.
Tuberculoza, cunoscuta in mod obisnuit prin initialele TBC, este o infectie bacteriana cronica ce se poate extinde prin intermediul ganglionilor limfatici si al circulatiei sanguine in orice organ din corpul dumneavoastra, insa este descoperita de obicei in plamani. in stare acti, germenii TBC mananca esentialmente tesuturile organelor infectate, putand conduce chiar la deces. Insa, de obicei, microorganismele raman inactive dupa ce patrund in organism; astfel, majoritatea persoanelor infectate nu vor dezvolta niciodata forma acti a bolii daca primesc ingrijirile adecte.
Dat fiind ca bacteriile ce provoaca tuberculoza se transmit prin aer, boala poate fi foarte contagioasa. Totusi, este aproape imposibil sa contactati TBC trecand pur si simplu pe langa o persoana infectata pe strada. Pentru a avea un risc crescut, trebuie sa fiti expus la microorganisme in mod constant, locuind sau lucrand in apropiere de cine care are boala in forma acti. Chiar si atunci, deoarece bacteriile raman in general latente dupa ce indeaza organismul, numai 10% din persoanele infectate cu TBC vor face vreodata forma acti a bolii. Restul de 90% nu vor prezenta semne de infectie si nici nu vor putea transmite boala altor persoane. Infectiile latente pot sfarsi totusi prin a deveni active, asa incat chiar si persoanele asimptomatice trebuie sa primeasca tratament medical.
Larg raspandita in trecut, TBC a devenit relativ rara cu ajutorul terapiilor antibiotice puse la punct in anii 1950. Astazi, totusi, a aparut o forma noua si deosebit de rezistenta, creand un pericol pentru sanatatea publica in mai multe zone din toata lumea. Daca aveti TBC - in forma acti sau latenta - trebuie sa solicitati tratament medical conventional.

CAUZE
Tuberculoza este in general provocata de expunerea la picaturi microscopice aeropurtate ce contin bacteria Mycobacterium tuberculosis, denumita si baci Iul tuberculos. Boala nu se transmite aproape niciodata prin imbracaminte, lenjerie de pat sau alte articole de uz personal. Deoarece majoritatea persoanelor cu TBC elimina numai cati astfel de germeni la fiecare respiratie, puteti contracta boala numai daca sunteti expus la o persoana infectata o lunga perioada de timp. Daca petreceti 8 ore pe zi timp de 6 luni sau 24 ore pe zi timp de 2 luni, cu o persoana cu TBC activ, aveti o probabilitate de 50% de a contacta boala.
Persoanele malnutrite sau care locuiesc in conditii supraaglomerate au cele mai mari sanse de a contacta tuberculoza. Astfel, conditiile ce sunt apanajul saraciei, chiar daca nu sunt o cauza a tuberculozei, contribuie cu siguranta la capacitatea de extindere a acesteia. Asistentii sociali, pacientii spitalizati pe termen lung, precum si lucratorii din penitenciare sau detinutii au de asemenea un risc mai mare decat normal de a face TBC.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

Daca sunteti infectat cu bacilul tuberculozei, in general nu aveti nici un fel de simptome. De fapt, este posibil sa nici nu stiti ca aveti boala pana cand aceasta nu este descoperita printr-un test cutanat, poate cu ocazia unui control de rutina. Testul cutanat Mantoux este cel mai precis detector al TBC. Medicul generalist injecteaza o cantitate mica de lichid intre cele doua straturi superioare ale pielii de pe bratul dumneavoastra. Daca, aproximativ dupa o zi, la locul respectiv se dezvolta o zona tumefiata rosie, sunteti probabil infectat cu bacilul tuberculozei, chiar daca nu in mod necesar in forma acti. Radiografii ale plamanilor dumneavoastra vor arata de obicei daca boala s-a extins.


TRATAMENT

Orice persoana cu tuberculoza trebuie sa fie supravegheata de un medic. Daca aveti infectia-insa nu forma acti a bolii - medicul dumneavoastra prescrie probabil un medicament antibiotic numit isoniazida (INH) ca masura preventi. Daca aveti boala in forma acti, medicul dumneavoastra prescrie probabil antibiotice cu spectru larg.

MEDICINA CONVENTIONALA
La pacientii infectati cu bacilii tuberculozei, care insa nu au boala in forma acti, medicii administreaza de obicei un tratament preventiv. Aceasta implica de obicei o doza zilnica de izoniazida si controale periodice. Daca aveti forma acti a bolii, tratamentul monitorizat in mod repetat de un medic este de importanta cruciala. Veti primi probabil o combinatie de mai multe antibiotice, printre care probabil izoniazida, rifampicina, pirazinamida sau etambulolul.
MEDICINA ALTERNATIVA
Daca aveti TBC, trebuie sa fiti supravegheat de un practician al medicinii conventionale. Tratamentele alternative pot contribui la ameliorarea unora dintre simptomele bolii, insa nu pot inlocui tratamentul medical.


FITOTERAPIA

Un fitoterapeut poate recomanda trei cesti pe zi dintr-o infuzie de Echinacea {Echinacea spp.) sau pau d'arco {ebuia impetiginosa) sau 20-40 picaturi de tinctura din aceste te, de trei ori pe zi. Se considera ca aceste te au proprietati antibacteriene ce protejeaza impotri evolutiei infectiei.


ALIMENTATIE Sl DIETA

Deoarece malnutritia contribuie la actirea bacililor TBC, o dieta echilibrata este esentiala pentru persoanele cu tuberculoza. De asemenea, multi nutritionisti recomanda vitaminele A, C si E impreuna cu zincul, considerate a ajuta la mentinerea sanatatii mucoaselor.

O AMENINTARE REZISTENTA
Cu doua decenii in urma autoritatile medi- jj cale din Statele Unite au anuntat ca tubercu-loza este o boala ce apartine trecutului. Sentinta a fost data prea devreme: de atunci, boala a revenit la suprafata intr-o forma noua si puternica, facand inca odata din TBC un pericol pentru sanatatea publica. Aceasta noua I forma, numita TBC multirezistent (TBC-MR), este provocata de tulpini ale bacteriei Mycobacterium tuberculosis care, prin mutatii, au dobandit capacitatea de a rezista la doua sau mai multe antibiotice. Chiar si cu tratament, aproximativ jumatate din pacientii cu TBC-MR decedeaza. Aceasta rata a mortalitatii este i echilenta cu cea a pacientilor cu TBC obisnuit care nu primesc nici un fel de ingrijiri medicale.


Galerie de imagini si poze medicale: tuberculoza


imagine cu tuberculozaimagine cu tuberculoza imagini tuberculozaimagini/poza tuberculoza


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Nevoile energetice sunt usor crescute la copilul tuberculos. Prin urmare, alimentele trebuie sa fie bogate in proteine, cu 20% mai mari fata de nevoil [...]
Este o boala contagioasa, cu o localizare la nivelul pielii, in tratamente se indica printre altele si baile locale: - Muguri de plop. Baile [...]
Este obligatorie consultarea medicului. Este o boala pulmonara infectioasa, provocata de bacilul Koch. Regimul alimentar antitoxic este obligato [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile