eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Sindromul raynaud


Sindromul raynaud
SIMPTOME
a senzatie brusca de raceala, intepenire sau furnicaturi ascutite in degetele de la maini si posibil de la picioare, in conditiile unei expuneri la o scadere, chiar usoara, a temperaturii -de exemplu, intrarea intr-o camera cu aer conditionat. Aceleasi simptome pot fi de asemenea declansate de situatiile de stres emotional.
a modificari dramatice ale culorii degetelor: la expunerea la frig, degetele mai intai se albesc, apoi se invinetesc; la reincalzire, ele se inrosesc rapid si pot zvacni in mod neplacut.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a episoadele tip Raynaud devin mai intense. In cazurile gra se pot instala leziuni irersibile ale degetelor de la maini sau picioare - o pierdere a sensibilitatii, de exemplu.
a pe degetele de la maini sau picioare apar ulceratii cutanate, rani sau modificari de culoare. Aceste semne sugereaza ca extremitatile sunt ser private de sange. In rare cazuri, poate apare cangrena.
Sindromul Raynaud, ce poate afecta pana la 1 din 20 de americani, este o tulburare circulatorie a vaselor sanguine ale extremitatilor. Contractarea acestor vase este o reactie fiziologica normala la temperaturile scazute, ajutand organismul sa pastreze caldura. in sindromul Raynaud, denumit astfel dupa un medic francez care a descris pentru prima oara aceasta afectiune, acum peste un secol, receptorii nervosi din extremitati sunt exagerat de sensibili la stimuli. Chiar si o usoara scadere a temperaturii - poate chiar racoarea usoara produsa de deschiderea usii frigiderului -provoaca inchiderea spasmodica a arterelor mici din degetele de la maini (si uneori de la picioare). In mod tipic, degetele se albesc, apoi se invinetesc, apoi se inrosesc, indicand evolutia de la lipsa totala de sange, la un flux sanguin limitat si apoi la infuzia brusca de sange oxigenat, in momentul in care vasele sanguine se dilata brusc. Episoadele sunt de scurta durata, de obicei numai cateva minute.
Sindromul poate imbraca doua forme. Aproximativ 90% din cazuri apartin tipului numit boala Raynaud sau Raynaud primar - o afectiune izolata, fara legatura cu alte probleme medicale. Afecteaza cel mai frecnt femeile si de obicei debuteaza inaintea varstei de 40 de ani. Restul de 10% din cazuri sunt numite fenomen Raynaud sau Raynaud secundar. Aceasta varianta, care are tendinta sa debuteze mai tarziu, este asociata cu alti factori medicali - o boala de fond, de exemplu, sau folosirea indelungata a unor unelte generatoare de vibratii, cum ar fi un ferastrau electric sau un picamer.
Pentru majoritatea suferinzilor, sindromul Raynaud este o tulburare usoara, insa sacaitoare, in mod obisnuit, consecinta sa cea mai grava este o pierdere a sensibilitatii in extremitatea afectata. Foarte rar, un caz grav este insotit de moarte tisulara si cangrena.

CAUZE
Cauzele de fond ale bolii Raynaud sunt necunoscute. Apare la femei intr-o masura disproportionat de mare; barbatii reprezinta numai aproximativ 1 caz din 5. Nu este considerat a fi o tulburare mostenita ereditar, insa deseori afecteaza mai multi membri ai aceleiasi familii.
Fenomenul Raynaud are multe cauze, printre care boli ale tesutului conjunctiv ca sclerodermia, poliartrita reumatoida si lupusul, expunerea la anumite substante chimice si medicamente, ca beta-blocantele adrenergice (folosite in tratamentul hipertensiunii arteriale) sau ergotamina (folosita in tratamentul migrenelor) si utilizarea de scule generatoare de vibratii.


TRATAMENT

Ameliorarea simptomelor de tip Raynaud este legata de imbunatatirea circulatiei. Unele exercitii pot fi de ajutor, prin fortarea patrunderii sangelui in extremitati, insa si tehnicile de relaxare pot aa efect. Desigur, evitarea factorilor declansatori - precum frigul sau nicotina - va diminua numarul crizelor.


MEDICINA CONVENTIONALA

Pentru majoritatea oamenilor, sindromul Raynaud nu este suficient de incapacitant pentru a justifica un tratament medical prelungit. Daca atacurile sunt frecnte sau sere, pot fi prescrise blocante ale canalelor de calciu sau alte medicamente - de exemplu, inhibitori ai enzimei de conrsie a angiotensinei (ACE) - insa multi pacienti constata ca medicamentele sunt ineficiente. Un exercitiu simplu - rotirea bratelor ca o moara de vant - va forta patrunderea sangelui in extremitati si poate fi la fel de eficient ca si tratamentul medicamentos.
MEDICINA ALTERNATIVAIn afara de incercarea tratamentelor discutate mai jos, puteti solicita ajutor profesional din partea unui acupunctor, chiropractician, homeopat, osteopal sau specialist in masaj.
PLANTELE CHINEZESTI
Remediul chinezesc din te, cel mai frecnt prescris pentru sindromul Raynaud este bujorul {Paeonia lactiflora). Angelica {Angelica sinensis) poate fi de asemenea prescrisa in caz de extremitati reci. Consultati un practician in privinta dozelor.


ALIMENTATIE SI DIETA


Modificari simple ale alimentatiei, impreuna cu suplimentele nutritionale, pot diminua semnificativ simptomele tip Raynaud. Consumul mai mare de vitamina E, magneziu si uleiuri de peste, poate contribui la reducerea spasmelor vaselor sanguine din degetele de la maini sau picioare. Vitamina E este prezenta in fructe, legume, seminte si nuci. Magneziul poate fi gasit in seminte, nuci, legume de culoare rde-inchis, peste si fasole.
CE PUTETI FACE ACASA
Va puteti antrena degetele sa reziste frisoa-nelor. incepeti intr-o camera incalzita, unde va introduceti mainile intr-un recipient cu apa calda, timp de 5 minute; apoi, mutati-va intr-o camera rece sau afara si introduceti din nou mainile in apa calda, acum timp de 10 minute. Repetati procedura de mai multe ori pe zi, timp de cate zile este necesar. In cele din urma, seva instala un reflex conditionat care este exact opusul celui normal: la expunerea la frig, vasele sanguine din degete se vor deschide mai larg in loc sa se inchida si aceasta fara ajutorul apei calde.
Evitati substantele care va cresc vulnerabilitatea la frig. Printre acestea se numara nicotina, cofeina, contraceptile orale si majoritatea de-congestionantelor, remediilor pentru guturai sau pilulelor de slabit eliberate fara prescriptie medicala.
Tratati fara intarziere infectiile degetelor de la maini sau picioare. Cand circulatia este afectata, chiar si infectiile minore pot deni o problema.


PREVENIRE

Puneti la punct moduri prin care sa pastrati caldura in interiorul locuintei dumneavoastra sau la slujba. Purtati intotdeauna la dumneavoastra un pulor. Folositi pahare izolate termic. Mentineti uscate degetele de la maini si picioare, cu ajutorul pudrei de talc. Purtati manusi si sosete cand dormiti. in aer liber, purtati imbracaminte larga, din materiale in amestec, in straturi suprapuse, incaltaminte din materiale ce lasa piciorul sa respire, o caciula si, poate, aparatori pentru urechi si manusi cu un deget si nu cu cinci. Daca uiti sa stati afara mai multe ore, incercati "incalzitoarele" chimice in sosete si manusi.


Galerie de imagini si poze medicale: raynaud


imagine cu raynaudimagine cu raynaud imagini raynaudimagini raynaud poza despre raynaudpoza despre raynaud images raynaudimages raynaud


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

S-a demonstrat cA ingestia repetatA a unor cantitAti de alcool in cursul primelor luni de sarcinA duce la aparitia unor trAsAturi dis-morflce si [...]
Se defineste prin: 1) evacuari intestinale la intervale mai mari de 48 de ore; 2) scaune de consistenta crescuta; 3) evacuari incomplete, A [...]
Sindromul hipoton se caracterizeaza prin diminuarea, de obicei marcata, a tonusului si a activitatii musculare spontane si voluntare, realizand [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile