eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Scabia (raia)


Scabia (raia)
SIMPTOME
a eruptie intens pruriginoasa, cu pete rosii localizate intre degetele de la maini, in jurul incheieturilor pumnilor si pe coate, ombilic, mameloane, partea inferioara a abdomenului, si organele genitale. Fata si pielea paroasa a capului sunt rareori afectate.
a leziuni asemanatoare cu urma unui creion, ce marcheaza locurile unde acarianul ce proaca scabia formeaza santuri in piele; vizibile numai in aproximativ 25% din cazuri.


a mancarimi ce sunt mai severe pe timpul noptii.

a cruste ce tind sa se formeze pe leziunile scarpinate.


si "Ghidul vizual de diagnostic".



CHEMATI MEDICUL DACA:

a banuiti ca aveti scabie; dumneaastra si oricine altcineva cu care ati venit in contat fizic direct trebuie sa primiti tratament cu un agent pediculicid (un insecticid ce omoara acarienii si paduchii).
a leziunile dumneaastra par sa zemuiasca sau prezinta alte semne de infectie; principala complicatie a scabiei este suprainfectarea bac-teriana, in special cu streptococi sau stafilococi.
a faceti o eruptie suplimentara sau aveti orice alte reactii adverse dupa aplicarea terapeutica de hexaclor-ciclohexan (mai cunoscut sub denumirea de lindan). S-a aratat ca, in rare cazuri, in special cand este aplicat prea abundent, acest pediculicid poate leza sistemul ners central si chiar proca moartea.
Boala de piele contagioasa, cunoscuta sub numele de scabie (raie), poate fi atribuita actiunii insidioase a acarianului Sarcoptes scabiae. Principalul simptom - leziuni rosii, incredibil de pruriginoase - este rezultatul formarii de santuri in piele de catre parazitul femela, care depoziteaza in aceste santuri oua si fecale. Multa vreme considerata o problema numai a celor saraci si care nu pastreaza curatenia, scabia este actualmente destul de frecventa la toate nivelurile socioecono-mice. Colectivitatile inchise, precum sanatoriile particulare sau cele de ingrijire a copiilor, reprezinta terenul ideal de multiplicare a acestui parazit, ce are neie de o gazda umana pentru a supravietui. Se estimeaza ca, in fiecare an, in toata lumea apar 300 de milioane de noi cazuri. Numarul de cazuri din Statele Unite este actualmente in crestere, probabil deoarece numarul copiilor sub 5 ani ingrijiti in centre de specialitate este mai mare.

CAUZE
Acarianul scabiei poate supravietui numai 2-3 zile in absenta unei gazde umane, insa, daca in cele din urma va infesteaza, poate fi dificil sa scapati de acest parazit. Transmiterea are loc aproape intotdeauna prin contact direct de la o persoana la alta. Leziunile caracteristice, rosii, pruriginoase, asemanatoare cu urma unui creion, apar de obicei la 2-3 saptamani dupa infestare; leziunile sunt procate de reactia alergica a organismului la acarieni si fecalele lor.
Deoarece santurile liniare caracteristice apar numai la aproximativ 25% din pacienti, poate fi neie sa va bazati pe alte semne pentru a determina daca sunteti sau nu infestat. Daca observati ca aveti o neie coplesitoare de a scarpina anumite regiuni ale corpului dumneaastra, in special noaptea, consultati-va medicul. Persoanele cu leziuni cutanate descuamative, precum eczema sau pzoriazisul, trebuie sa fie deosebit de vigilente. Deoarece pielea lor are deja tendinta de a se inrosi si de a proca mancarimi, este posibil ca aceste persoane sa nu observe simptomele pana la generalizarea infestarii.
Contrar credintelor populare, este foarte putin probabil sa contractati scabia de la animalul dumneaastra de companie; realitatea este ca pielea umana nu poale sustine tipul de acarian ce apare de obicei la caine, iar eruptia cu elemente asemanatoare cu cosurile, pe care o puteti face in urma muscaturilor unui acarian canin, nu numai ca este mai putin pruriginoasa insa poate chiar dispare de la sine.

TRATAMENT
Pentru ca scabia sa poata fi vindecata, persoanele infectate si cele care vin in contact cu acestea trebuie sa fie tratate in acelasi timp. Deoarece acarienii pot supravietui timp de 2-3 zile pe aproape orice suprafata, inclusiv mesele, dulapurile, jucariile si lenjeria de pat, toate suprafetele trebuie curatate foarte bine cu aspiratorul si spalate. Obiectele dificil de curatat, precum animalele din plus, trebuie bagate in saci si tinute o saptamana.
Au existat unele controverse cu privire la efectele secundare periculoase ale unor pediculicide, agenti ce ucid acarienii si paduchii. Exista mai multe alternative, inclusiv remedii din te, pentru cei care doresc o solutie mai blanda (chiar daca potential mai putin eficienta).

MEDICINA CONVENTIONALA
O baie cu apa fierbinte si sapun indeparteaza o parte din acarieni si reziduurile lor, insa numai aceasta manevra nu va distruge parazitii in totalitate. Majoritatea medicilor prescriu un pedicu-licid, pe care il veti aplica pe piele de la gat in jos. Este posibil sa aveti neie de ajutor la aplicarea acestuia, deoarece trebuie sa fiti sigur ca acoperiti toate regiunile. Lasati lotiunea pe piele timp de 8-l2 ore, apoi spalati-o. Nu reaplicati lotiunea fara aprobarea medicului dumneaastra.
In trecut, hexaclorciclohexanul era cel mai frecvent prescris pediculicid, insa, daca este utilizat incorect acesta poate ataca si proca leziuni definitive asupra sistemului ners central. Aplicatiile multiple, in special la copin mici, au condus la leziuni cerebrale, paralizie si convulsii. in 1990, FDA a aprobat utilizarea permethrinului, o crema ce actioneaza eficient impotriva scabiei, fara a avea puternice efecte secundare. Perme-thrinul a devenii rapid tratamentul de electie, prescris de cei mai multi dermatologi.
Dupa ce ati indepartat toti acarienii de pe pielea dumneaastra, puteti lua un antihistami-nic impotriva mancarimilor (care pot fi inca intense mai multe zile dupa tratament, din cauza fecalelor ramase in santurile acariene) si puteti aplica creme cu corticosteroizi pentru reducerea inflamatiei.


MEDICINA ALTERNATIVA

La fel ca si omologii lor conventionali, multe remedii alternative pentru eradicarea acarienilor scabiei sunt puternice si chiar toxice daca sunt administrate intern, insa multe te ofera intr-adevar ameliorarea in siguranta a mancarimilor si inflamatiei. Daca acarienii reapar dupa ce incercati o substanta din te ce ucide parazitii, puteti dori sa folositi preparatele mai conventionale. Cu cat parazitii vietuiesc mai multa vreme pe pielea dumneaastra, cu atat mai mare este riscul dumneaastra de infectare.


FITOTERAPIE

Nemtisorul de camp (Consolida regalis), cel mai eficient produs natural impotriva parazitiilor, este otravitor daca este luat pe cale orala. Consultati un fitolerapeut pentru tratament.


HOMEOPATIE

Pentru ameliorarea mancarimilor, incercati Sa luati Sulphur (6x) la fiecare 8 ore, timp de pana la Irei zile.

CE PUTETI FACE ACASA
a Pentru a ameliora mancarimile, adaugati o ceasca de tarate de ovaz sau amidon de porumb sau o mana de studenita in baia dumneaastra;
cufundati-va in baia fierbinte si frecati-va cu sapun, insa nu exagerati, deoarece astfel se poate ajunge la o afectiune cutanata numita scabie ec-zematizata.
a Masarea leziunilor cu ulei de levantica (Lavandula officinalis) poate de asemenea contribui la ameliorarea pruritului.


PREVENIRE

Cel mai bun mod de a preveni scabia este sa evitati contactul cu acarianul. Pentru unele persoane, in special cele care lucreaza in spitale, colectivitati de copii si alte medii aglomerate acest lucru poate fi dificil. in cazul in care contractati parazitul, luati unele masuri simple pentru evitarea reinfectarii si a infectarii celorlalti.
a Aplicati un pediculicid de la gat in jos si la-sati-l pe loc timp de cel putin opt orc; asigura-ti-va ca toate persoanele ce au venit in contact fizic cu dumneaastra il aplica de asemenea, chiar daca nu prezinta simptome.
a Spalati cu apa fierbinte toate prosoapele, lenjeria de pat si imbracamintea; depozitati in saci timp de cel putin o saptamana animalele impaiate si alte obiecte greu de spalat.
a Spalati toate mesele, scaunele, si podelele, si aspirati toate coarele.


Galerie de imagini si poze medicale: scabia


imagine cu scabiaimagine cu scabia imagini scabiaimagini/poza scabia


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Este o forma complicata a scabiei normale, care survine la batrini, casectici, fiind descrisa prima data la leprosii din Norvegia. Se manifest [...]
Este o forma complicata a scabiei normale, care survine la batrini, casectici, fiind descrisa prima data la leprosii din Norvegia. Se manifest [...]
Leziunile cutanate pot avea aspecte variate, dar exista 3 tipuri de elemente in general: santul produs de parazit (in care el se adaposteste i [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile