eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Polipi nazali


Polipi nazali
SIMPTOME


a blocaj cronic al pasajelor nazale.

a dificultati la respiratia pe nas.


a dificultati de miros.

a durere de cap.


a sangerari din nas.



Chemaji medicul daca:

a banuiti ca ati polipi nazali. (S-ar putea sa ii puteti dea uitandu-va intr-o oglinda in timp ce proiectati lumina pe nari; arata ca niste proeminente gri, ca perlele.)
a ati nasul infundat mai mult de doua saptamani; poate fi semnul unei alergii sau al unei infectii a sinusurilor (cititi Sinuzita) care necesita ingrijiri medicale.
a ati febra si nas infundat; pot fi semnele unei infectii care poate necesita ingrijiri medicale.
a scurgerile din nas sunt groase si colorate; acestea pot indica o infectie nazala care poate necesita ingrijiri medicale.

Cand mucoasa care captuseste interiorul nasului se inflameaza, ea se poate uneori destinde in cavitatea nazala, formand protuberante numite polipi nazali. Polipii arata cam ca niste mici boabe de struguri perlate si pot aparea ca formatiuni unice sau in ciorchine. Desi neprimejdiosi, ei infunda deseori pasajele nazale, facand respiratia dificila si uneori afectand simtul mirosului. Daca polipii blocheaza orificiul dintre cavitatea nazala si unul dintre sinusuri pot sa apara dureri de cap.

CAUZE
Polipii nazali sunt provocati de o inflamatie cronica a mucoasei ce captuseste nasul. Cei cu alergii cronice si infectii ale sinusurilor au riscul cel mai mare de a face polipi. Copin cu fibroza chistica au, de asemenea, tendinta de a face polipi nazali. in plus, utilizarea excesiva a aspirinei sau altor medicamente cu salicilati poate determina formarea polipilor la persoane susceptibile.


PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC

Daca credeti ca ati polipi, medicul va va examina interiorul nasului cu un instrument medical special numit specul nazal. Daca se pune diagnosticul de polipi la un copil, pot fi necesare teste suplimentare pentru a elimina posibilitatea fibrozei chistice.

TRATAMENT
Singura cale de a scapa complet de polipii nazali este indepartarea lor chirurgicala. Polipii recidiaza insa frecnt, astfel incat este important sa luati masuri prenti pentru controlul sau tratamentul alergiilor cronice sau a infectiilor sinusale care determina, de obicei, formarea lor.


MEDICINA CONVENTIONALA

Pentru a reduce temporar polipii, medicul ii poate trata cu un corticosteroid, fie injectand direct medicamentul in polipi, fie pulrizandu-l (spray) in nari. Puteti, de asemenea, da medicamente pentru a trata cauza primara a formarii polipilor. Un antihislaminic pentru alergii sau un antibiotic pentru sinuzite.
Daca polipii sunt cauza unui disconfort serios sau produc probleme in respiratie, medicul v-ar putea recomanda indepartarea lor printr-o interntie chirurgicala. Operatia, care utilizeaza un lat de sarma pentru rezectia polipului, este considerata o interntie chirurgicala de importanta minora si se face de obicei sub anestezie locala. Datorita faptului ca polipii reapar adesea s-ar putea sa fie necesara repetarea acestei operatii. in cazurile foarte persistente trebuie extirpata si mucoasa sinusala ce genereaza polipii, portiunile de sinusuri unde se formeaza acestia trebuiesc inlaturate. Aceasta operatie necesita anestezia generala.
MEDICINA ALTERNATIVA
Multe dintre tratamentele alternati ale polipilor nazali au ca scop indepartarea sau controlul
cauzelor favorizante - alergiile si infectiile care provoaca edemul mucoaselor nazale.


AROMOTERAPIA

Uleiurile de arbust de ceai [Melaleuca spp.i, de eucalipt {Eucalyptus globulus) si de menta (Mentha piperita) sunt deseori recomandate pentru curatarea nasului infundat. Adaugati doua picaturi din fiecare ulei intr-o baie calda si cufun-daji-va in ea timp de 15 minute. Sau puteti pune cate o picatura din fiecare pe o batista si inhalati profund ori de cate ori este necesar.

HOMEOPATIA
Homeopatii cred ca o medicatie bine aleasa poale contribui la scaderea disconfortului si a altor probleme cauzate de polipi. Consultati un homeopat pentru o reteta care ar putea include urmatoarele remedii:
a daca polipii sunt insotiti de pierderea mirosului, edem in jurul radacinii nasului si secretie de mucus galbui, Calcarea carbonica


a daca polipii sangereaza usor, Phosphorus

a daca mucusul se scurge in faringe si va simtiti slabit si infrigurat, Psorinum sau Thuja
a daca polipii sunt insotiti de stranut si o senzatie de furnicatura in nas, iar mucusul apare sub forma de bucati mari apoase, Teucrium
Tratamentul poate fi de lunga durata - pana la 6 luni - si necesita mai multe vizite de urmarire.

CE PUTETI FACE ACASA
a Pentru a contribui la descongestionarea unui nas infundat si inhibarea edemului si aparitiei polipilor la nilul mucoasei nazale, incercati bai sau dusuri fierbinti. Sau incercati inhalatiile cu aburi: turnati apa fiarta intr-un vas (in jet subtire) pana cand se formeaza aburi. Continuand sa turnati apa, aplecati-va deasupra vasului acoperi ndu-va capul cu un prosop pentru a capta aburii. Respirati adanc pe gura si pe nas timp de 5-l0 minute. Repetati de mai multe ori pe zi.
a Tot pentru descongestionarea nasului mai puteti folosi un spray cu ser fiziologic, facut acasa:

amestecati o lingurita de sare de bucatarie cu o lingurita bicarbonat de sodiu in 250 ml apa fiarta si racita. Umpleti cu aceasta solutie un pulrizator luat din farmacie si folositi-o in timpul zilei ori de cate ori este necesar.

PREVENIRE
a Daca ati alergii, limitati-va expunerea la orice factor care le cauzeaza si luati un
antihistaminic la primul semn de reactie alergica.
a Evitati aspirina care poate stimula formarea polipilor nazali.
a Beti multe lichide pentru a va mentine mucoasa nazala umeda si sanatoasa.
a Evitati berea, vinul si bauturile aperiti care contin tiramina si tanin, substante care stimuleaza edemul mucoasei nazale.

ATENTIE
Urmati cu grija instructiunile de folosire ale picaturilor eliberate fara prescriptie medicala sau spray-urilor de descongestionare a nasului infundat. O utilizare exagerata a acestor produse poate face mucoasa nazala sa secrete si mai mult lichid, agravand congestia acesteia. Nu folositi niciodata aceste preparate mai frecnt sau pentru o perioada mai lunga decat este indicat in prospect.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Aici este vorba despre excrescente (vegetatii) ale mucoasei, care pot afecta nu numai nasul, ci si alte mucoase ale corpului. Asemenea excrescente [...]
Aici este vorba despre excrescente (vegetatii) ale mucoasei, care pot afecta nu numai nasul, ci si alte mucoase ale corpului. Asemenea excrescente [...]
imbolnavirile prin fungi reclama anumite conditii favorizante locale sau generale, stiut flind ca aceste microoganisme dovedesc o patogenitate din cel [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile