eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Paduchi


SIMPTOME
a Paduchi de cap: mancarimi intense pe scalp, mai ales in spatele urechilor si la ceafa.
a Paduchi de corp: urme de scarpinat fara explicatie pe corp, urticarie, eczema si cosuri rosii pe umeri sau torace.
a Paduchi lati: mancarimi continue in jurul zonei pubiene si, uneori, o eruptie.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a aveti neie de ajutor pentru a scapa de paduchi sau daca scarpinatul a procat o infectie.
Paduchii suni mici paraziti care traiesc pe oameni si se hranesc cu sange. Ei proaca rareori probleme medicale serioase, dar sunt neplacuti si transmisibili. La intervale de aproximativ patru ore, un paduche musca un mic vas de sange pentru a-si lua masa. Nu simtiti muscaturile initiale deoarece paduchii injecteaza un anestezic. Muscaturile incep insa sa proace mai tarziu mancarimi, iar scarpinatul poate duce la infectie.
Paduchii de cap {Pediculus humanus capitis) sunt cam de marimea unei seminte de susan si pot fi vazuti cu usurinta, desi se ascund rapid ca raspuns la lumina. Ouale lor, numite lindini, sunt abia vizibile, forme ovalare albicioase cimentate de firele de par. Paduchii capului sunt foarte con-tagiosi, mai ales printre copin de scoala. Ei afecteaza estimativ 6-l2 milioane de copii din Statele Unite. Numarul de fete care au paduchi este de doua ori mai mare decat al baietilor, nu din cauza lungimii mai mari a parului, ci deoarece fetele au mai multe contacte fizice una cu cealalta si impart cu alte persoane mai multe articole personale (palarii, haine, piepteni, casti muzicale) care pot transmite paduchii capului. Paduchii de cap sunt rari la afroamericani, poate deoarece firele lor de par au o forma pe care paduchii nu se pot prinde cu usurinta.
Paduchii lati (Phthirius pubis) sunt insecte gal-ben-cenusii care se gasesc in zona pubiana si se transmit prin contact sexual. De marimea unei gamalii de ac, ei sunt relativ translucizi si sunt greu de vazut pe o piele deschisa la culoare. Paduchii lati au gheare asemanatoare cu ale crabilor, cu care se prind de firul de par. Ouale pot fi vazute cu greu, mici particule albe lipite atat de puternic de firele de par incat nu pot fi indepartate printr-o spalare normala.
Paduchii de corp (Pediculus humanus corpo-ris) sunt aproape identici ca aspect cu cei ai capului, dar sunt mult mai greu de gasit. Cand nu se hranesc, ei au tendinta de a se ascunde in cusaturile si cutele hainelor si asternuturilor. Semnele prezentei lor sunt urmele de scarpinat, urticaria sau mici bubite rosii, de obicei pe umeri, torace sau fese. Daca paduchii nu sunt tratati, pot sa apara eruptii.

CAUZE
In ciuda unei pareri raspandite, paduchii nu sunt legati de lipsa de igiena. De fapt, se pare ca paduchii de cap prefera parul curat celui murdar. Paduchii vietuiesc cu succes in toata lumea, in orice loc in care multi oameni se afla in contact strans, de exemplu in scoli.


TRATAMENT

Tinta tratamentului este indepartarea tuturor paduchilor si lindinilor. Pentru aceasta, sunt de obicei necesare eforturi repetate, deoarece cativa paduchi adulti pot scapa ascuzandu-se in haine sau lenjeria de pat, iar ouale sunt dificil de omorat.

MEDICINA CONVENTIONALA
Pentru a scapa de paduchii de cap, cel mai obisnuit tratament este omorarea adultilor cu un sampon insecticid si eliminarea lindinilor cu ajutorul unui pieptene special, cu dinti subtiri. Preparatul cel mai eficient si mai neprimejdios este lotiunea cu permetrina, care se elibereaza fara reteta. Pentru rezultate optime, urmati exact indicatiile. Trebuie tratati si ceilalti membri ai familiei; circa 60% dintre copin infectati au rude purtatoare de paduchi.
Pentru a evita transmiterea paduchilor, copin infectati trebuie sa nu mearga la scoala pana cand r fi tratati. Spalati toate hainele, prosoapele si asternuturile cu apa fierbinte si sapun si uscati-le intr-un uscator cu aer fierbinte. Puteti, de asemenea, steriliza asternuturile si alte articole pu-nandu-le intr-o punga de plastic timp de 14 zile; in circa o saptamana, ouale r face paduchi, care r muri de foame. Pieptenii, periile si bare-tele pentru par pot fi dezinfectate prin scufundare timp de 10 minute in apa fierbinte cu sapun.
Pentru cei care prefera sa evite utilizarea de insecticide, incercati o tehnica "exclusiv prin piep-tanare". Spalati-va parul cu sampon si balsam obisnuite si lasati-l ud. Cu un pieptene cu dinti fini, pieptanati-va lent de la radacini spre varfuri, pe rand cate o suvita de par. Paduchii r ateriza pe spatele pieptenelui, sunt prinsi intre dinti sau cad. Distribuiti minim 30 de manevre de piepta-nare pe suprafata capului. Repetati la fiecare trei zile. Deoarece paduchii nou-nascuti nu fac oua in prima saptamana, toti paduchii ar trebui sa dispara dupa circa doua saptamani de pieptanat.
Paduchii lati pot fi tratati cu medicatii eliberate fara reteta care contin piretrine (insecticide naturale). Partenerii dumneaastra sexuali r trebui de asemenea tratati. Paduchii lati pot fi uneori gasiti in gene sau sprancene; pentru a-i indeparta, utilizati un unguent oftalmic, de exemplu fizio-stigmina.
Pentru tratamentul paduchilor de corp, spalati-va intregul corp cu apa si sapun. Daca aceasta nu da rezultate, s-ar putea sa fie necesar sa utilizati un preparat insecticid, care ucide de obicei toti paduchii. Spalati toate hainele si asternuturile cu apa fierbinte si uscati-le cu un uscator cu aer cald. Depozitati hainele timp de doua saptamani in saci de plastic sau puneti-le la caldura uscata de 60AC timp de 3-5 zile.


MEDICINA ALTERNATIVA

Mai multe tratamente alternative va pot ajuta sa scapati mai usor de paduchi.


AROMOTERAPIE

Pentru tratamentul paduchilor de cap, spalati-va parul si clatiti-l incet cu cate 6 picaturi de ulei esential de rozmarin {Rosmarinus officinalis) si cimbru (Thymus vulgaris) amestecate intr-o jumatate de litru de apa fierbinte. Puteti inlocui aceasta combinatie cu 12 picaturi de ulei esential de levantica (Lavandula officinalis). Uscati-va parul natural (nu cu un uscator cu jet de aer), apoi pieptanati-l cu un pieptene cu dinti fini. Pentru prevenire, umeziti-va pieptenele cu apa continand 10 picaturi de ulei esential de cimbru rosu si pieptanati-va cu grija parul.

HOMEOPATIEIn functie de simptome, un homeopat va poate prescrie diferite remedii, de exemplu Psorinum (30c), pentru copin care au paduchi de cap.

PREVENIRE
Prevenirea reinfestarii este la fel de importanta ca si tratamentul initial. Aceasta este adevarat mai ales pentru paduchii de cap, care se transmit rapid de la un cap la celalalt. Daca descoperiti paduchi la copilul dumneaastra, anuntati imediat autoritatile scolii sau gradinitei, deoarece colegii de clasa sunt probabil infectati. Vorbiti cu copin dumneaastra si cu prietenii lor, pentru a va asigura ca inteleg riscurile. se poate parea neplacut sa rbiti despre acest subiect cu persoane straine, dar paduchii de cap sunt o neplacere sociala cu care se poate lupta doar social.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Diagnosticul se face cautand ouale paduchilor, aderente pe firele de par la emergenta, mai usor de depistat decat parazitul in sine (paduch [...]
SIMPTOME a durere ce iradiaza prin fesa, de-a lungul coapsei si gambei pe fetele posterioare ale acestora, deseori pana la nivelul labei piciorulu [...]
SIMPTOME a durere in fata urechilor, in special la trezire. a dureri persistente ale muschilor faciali, de una sau ambele parti. a o senza [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile