eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Osteoporoza


Osteoporoza
SIMPTOME
Osteoporoza este de obicei asimptomatica pana cand are loc o fractura.
a dureri de spate
a o pierdere progresi din inaltime, insotita de o postura incovoiata, garbovita
a fracturi ale coloanei vertebrale, articulatiilor mainii sau soldului


a o pierdere de substanta osoasa la nivelul maxilarului



CHEMATI MEDICUL DACA

a apare o durere de spate sau o durere brusca severa la nivelul coloanei vertebrale, care poate indica o fractura vertebrala de compresie datorata osteoporozei.
a radiografiile dentare arata o pierdere de substanta osoasa la nivelul maxilarelor, care poate reprezenta un semn precoce de osteoporoza.
Osteoporoza, care inseamna "porozitatea oaselor", este o afectiune care face ca oasele, anterior puternice, sa devina progresjv subtiri si slabe si deci susceptibile la fracturi. in Statele Unite, aproximativ 1,3 milioane fracturi sunt cauzate de osteoporoza in fiecare an. Desi toate oasele sunt afectate de boala, cele ale coloanei vertebrale,
soldurilor si articulatiilor pumnului sunt mult mai predispuse la fracturi. La persoanele rstnice fractura soldului este in mod deosebit periculoasa, deoarece imobilizarea prelungita in pat, necesara procesului de vindecare, conduce deseori la formarea unor cheaguri de sange sau la pneumonie. Aproximativ o treime dintre femeile rstnice cu fractura de sold mor in decurs de 6 luni de zile.
Din cifra estimata, de 24 milioane de americani afectati de osteoporoza, cel putin 80 % sunt femei. Specialistii cred ca femeile sunt mai predispuse la osteoporoza deoarece oasele lor sunt mai usoare si mai subtiri si in plus corpul lor sufera schimbari hormonale la menopauza, care par sa accelereze pierderea de masa osoasa. La barbati osteoporoza este destul de rara pana dupa rsta de 70 ani.

CAUZE
Desi cauza exacta a osteoporozei nu este cunoscuta, procesul prin care osul devine poros este bine inteles. in mod normal 6-l2 % din scheletul total al adultului se inlocuieste in fiecare an, proces denumit remodelare osoasa. Dupa ce masa scheletata atinge un maximum - de obicei in jurul rstei de 35 ani - oasele incep sa piarda calciul, substanta minerala care le confera duritatea, intr-un ritm mult mai rapid decat este inlocuit. Astfel, remodelarea se produce in procent mai mic si oasele incep sa se subtieze. La femei, scaderea densitatii osoase se accelereaza in timpul primilor 3-7 ani dupa menopauza si apoi se incetineste din nou. Oamenii de stiinta cred ca aceasta pierdere rapida de substanta osoasa posmeno-pauzala este cauzata de o scadere brusca a productiei deestrogeni din organism, hormoni ce par sa ajute la fixarea calciului in oase.
Desi o anumita scadere a densitatii osoase este un fenomen natural al imbatranirii, anumite femei prezinta un risc mai mare decat altele pentru a dezvolta oasele foarte poroase si fracturile asociate osteoporozei. Femeile care au oase mici, subtiri si par blond, de exemplu, prezinta un risc mai mare, la fel ca si cele care fumeaza, beau alcool in cantitati mai mari sau duc un stil de viata sedentar.
Femeile cu antecedente familiale de osteoporoza si cele care au suferit o operatie de extirpare a orelor, mai ales inainte de 40 ani, sunt de asemenea mai predispuse bolii. Femeile albe si asiatice sunt afectate mai frecvent decat negre-seh. Cercetarile indica de asemenea ca femeile al caror par albeste peste 50 % inaintea rstei de 40 ani sunt de 4 ori mai expuse osteoporozei decat celelalte.
Anumite afectiuni care tulbura capacitatea corpului de a absorbi calciul, cum ar fi: bolile de rinichi, sindromul Cushing, hiperliroidismul (vezi Tiroida, probleme), pot de asemenea conduce la osteoporoza, ca de altfel si extirparea chirurgicala a unor parti din stomac sau intestin, utilizarea excesi a glucocorticoizilor, altor steroizi sau medicamentelor anticonvulsinte. Imobilizarea prelungita, datorata unei paralizii sau altei boli, poate cauza pierderi de calciu si in cele din urma de substanta osoasa.

PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Daca medicul dumneavoastra suspecteaza ca aveti osteoporoza, ar putea sa masoare pentru a vedea daca nu ati mai pierdut din inaltime. Vertebrele sunt adesea primele oase afectate, producand o scadere in inaltime de 1,5 cm.

Medicul v-ar putea de asemenea recomanda sa masurati densitatea osoasa. Desi osteoporoza este diagnosticata uneori intamplator, dupa o radiografie facuta pentru o fractura sau alta boala, o radiografie obisnuita nu descopera osteoporoza decat atunci cand cel putin 20-30 % din masa osoasa s-a pierdut, limitandu-i astfel eficacitatea in depistarea precoce a bolii. Posibilitatile de diagnostic mai sensibile in relerea osteoporozei intr-un stadiu precoce includ riate forme ale unei tehnici numite absorbtiometrie, care este in mod special conceputa sa masoare densitatea osoasa. O alta metoda de diagnostic relativ noua, cunoscuta sub numele de tomografie computerizata cantitati, este de asemenea o metoda precisa de masurare a densitatii osoase oriunde in corp, dar foloseste niveluri mai mari de radiatii decat celelalte metode.
Alaturi de aceste masuratori osoase s-ar putea sa vi se ceara probe de sange sau urina pentru analize, astfel incat cauzele patologice ale pierderii de masa osoasa sa poata fi excluse.

TRATAMENT
Deoarece evolutia osteoporozei este dificil de stopat, profilaxia ei este cheia tratamentului. Atat medicina conventionala cat si cea alternati ofera masuri eficiente in acest scop.
MEDICINA CONVENTIONALA
Pentru a preveni osteoporoza sau pentru a-i incetini evolutia, multi doctori recomanda terapia de substitutie hormonala (HRT - hormone repla-cement therapy) - fie numai cu estrogeni, fie cu o combinatie de estrogeni si progesteron - la femeile in postmenopauza. Studiile au aratat ca femeile care fac HRT pe termen lung in decurs de cati ani de la instalarea menopauzei isi mentin densitatea osoasa si au mai putine fracturi de sold si mana in limp ce fac acest tratament decat cele care nu il fac. HRT nu formeaza os nou; ea incetineste numai pierderea masei osoase existente, iar acest efect dispare dupa rsta de 75 ani cand apar cele mai periculoase fracturi. O data ce tratamentul hormonal este intrerupt, oasele incep sa se subtieze din nou - in acelasi ritm ca la menopauza. Deci femeile care fac HRT pentru osteoporoza trebuie sa o continue pentru tot restul vietii pentru a impiedica subticrea oaselor.
Deoarece HRT a fost asociata cu cresterea riscului pentru alte afectiuni grave, cele mai notabile fiind cancerul uterin si al sanului, multi medici recomanda acest tratament numai femeilor care prezinta un risc crescut de osteoporoza.

Calcitonina, un hormon natural care inhiba pierderea de masa osoasa, este de asemenea prescris uneori pentru osteoporoza. Este foarte scumpa si trebuie administrata injectabil. (Un spray nazal disponibil in alte tari nu a fost inca acceptat de catre Administratia alimentelor si medicamentelor - FDA din Statele Unite). Datorita faptului ca este dificil de administrat si poate produce efecte secundare nedorite, cum ar fi greata si eruptii cutanate, calcitonina nu este recomandata foarte des.
Ca o metoda de profilaxie, medicul v-ar putea recomanda sa cresteti aportul de calciu prin dieta sau sa luati suplimente de calciu. Pentru a ajuta la absorbtia calciului poate fi necesara si suplimentarea vitaminei D, cu exceptia cazului cand locuiti intr-un climat insorit. Medicul v-ar mai putea recomanda sa incepeti un program regulat de exercitii fizice care sa mentina oasele puternice si rezistente la fracturi. {Pentru mai multe informatii, vezi "Alimentatie si dieta" fi "Exercitii fizice", in continuare.)
MEDICINA ALTERNATIVA
Ca si tehnicile conventionale, terapiile alternative se concentreaza pe formarea si mentinerea unor oase puternice.
PLANTELE CHINEZESTI
Medicii chinezi recomanda cate te pentru prevenirea pierderii substantei osoase, in principal angelica [Angelica sinensis) si ginsengul asiatic (Panax ginseng), care par sa aiba efecte similare estrogenilor. Consultati un terapeut specializat in medicina chinezeasca prin te pentru a stabili doza corecta.
EXERCITII FIZICE
Studiile au aratat ca anumite exercitii fizice de forta - cele care exercita o solicitare asupra oaselor, cum ar fi: alergarea, mersul pe jos, tenisul, baletul, urcatul scarilor, gimnastica aerobica, ridicarea de greutati - reduc pierderea de substanta osoasa si ajuta la prevenirea osteoporozei. Pentru a avea efectul scontat, exercitiile trebuie facute de celputin 3 ori pe saptamana timp de 30-45 minute.Inotul si mersul pe bicicleta - desi foarte bune pentru sistemul cardioscular - se pare ca nu previn osteoporoza, pentru ca nu solicita destul oasele.
FITOTERAPIA
Desi recunosc ca terapia prin te nu vindeca osteoporoza, fitoterapeutii cred ca folosirea anumitor te poate ajuta la incetinirea evolutiei bolii.
Plantele folosite in mod traditional pentru prevenirea osteoporozei includ coada calului (Equi-
setum arvense), lucerna (Medicago sati), lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra), nalba [Althaea officinalis) si dragavei (Rumexcrispus). Beti zilnic sub forma de ceai sau tinctura. intrebati un fitote-rapeut despre creme cu progesteron facute din ignamul salbatic mexican; pot stimula formarea de substanta osoasa.

HOMEOPATEIn completarea unei diete bogate in calciu si a exercitiilor fizice, homeopatii recomanda tratamente despre care considera ca ajuta la absorbtia calciului. Remediile includ Calcarea carbonica. Calcarea phosphorica, Calcarea fluorica si silica. Consultati un homeopat pentru alegerea reme-diului si dozei.


ALIMENTATIE Sl DIETA

Pentru a se asigura ca femeile primesc suficient calciu pentru a-si construi si mentine oasele puternice, atat medicina clasica, cat si cea alternati recomanda consumul de alimente bogate in calciu cum sunt laptele degresat, iaurtul degresat, broccoli, conopida, somonul, lofu, legumele verzi cu frunze. Conform unui comitet intrunit de Institutul National de Sanatate, femeile care au inca menstruatie sau care sunt in postmenopauza dar fac terapie de substitutie hormonala ar trebui sa consume 1000 mg de calciu in fiecare zi. Femeile in postmenopauza care nu sunt tratate cu eslro-geni ar trebui sa ia 1500 mg calciu zilnic. (Un pahar de lapte degresat furnizeaza numai 300 mg calciu.)
Deoarece majoritatea femeilor au in dieta numai jumatate sau o treime din necesarul zilnic, unii medici recomanda supliment de calciu pentru acoperirea diferentei. Preparatele de calciu sunt disponibile sub multe forme, dar formele chelate -cum sunt citratul sau gluconatul de calciu - par a fi mai eficiente in prevenirea pierderii de substanta osoasa ( testul de absorbtie facut acasa, la . 549). Evitati folosirea carbonatului de calciu etichetai drept "extract de cochilie de stridie", deoarece poate contine plumb si alte metale toxice.
Pentru cresterea absorbtiei calciului, unii medici sugereaza un aport alimentar de vitamina D (400-800 UI) si magneziu (250-350 mg). Un supliment de oase de vitel care furnizeaza calciu si unele minerale poate fi recomandat.

ATENTIE: Suplimentele de calciu pot inhiba absorbtia de salicilati, tetraciclina si alte medicamente. Consultati medicul inainte de a incepe sa luati suplimente de calciu.
Pe langa digestia alimentelor bogate in calciu trebuie sa le evitati pe cele bogate in fosfati care pot produce pierdere de masa osoasa. Alimentele bogate in fosfati includ: carnea rosie, bauturile racoritoare si alimentele ce contin aditivi pe baza de fosfati. Unele studii au constatai ca vegetarienii au oasele mai dense la batranete decat consumatorii de carne, desi alte studii nu au constatat nici o diferenta. Consumul excesiv de alcool si cofeina se crede ca reduce absorbtia calciului de catre organism si de aceea ar trebui evitate.
Pentru a evita scaderea brusca a nivelurilor de estrogeni dupa menopauza, prevenind astfel osteoporoza, unii practicieni ai medicinii alternative sfatuiesc femeile aflate in post menopauza sa consume mai multe alimente ce contin estrogeni din te, in special tofu, lapte de soia si alte produse pe baza de soia.

CE PUTETI FACE ACASA
Exista doua metode usoare de crestere a aportului de calciu din dieta dumneavoastra:
a adaugati lapte praf degresat in alimente si bauturile dumneavoastra zilnice, inclusiv in supe, compoturi si sucuri. Fiecare lingurita de lapte praf suplimenteaza dieta cu 20 mg de calciu.
a adaugati putin otet in apa in care fierbeti oasele pentru supa. Otetul dizol o parte din calciul din aceste oase obtinand o supa bogata in calciu. O jumatate de litru din aceasta supa contine aproximativ 1.000 mg calciu.


PREVENIRE

a Consumati alimente bogate in calciu cum ar fi laptele degresat, iaurtul dietetic, broccoli, conopida, somonul, tofu, semintele de susan si legumele cu frunze verzi.
a Consumati alimentele ce contin estrogeni din te, in special tofu, si alte produse pe baza de soia.
a Evitati alimentele ce influenteaza absorbtia calciului cum ar fi carnea rosie, bauturile usoare si consumul excesiv de alcool si cofeina.
a Faceti exercitii pentru mentinerea greutatii timp de 30-45 minute cel putin de trei ori pe saptamana.
a Nu fumati. Unele studii au aratat ca femeile care fumeaza isi cresc riscul de a face osteoporoza cu 50%.
a Evitati anliacidele pe baza de aluminiu deoarece ale impiedica absorbtia calciului prin legarea acestuia de catre fosfati, proces ce are loc in intestin.


Apreciati- riscul

Pentru a putea ajuta sa apreciati riscul de a face osteoporoza, raspundeti la urmatoarele intrebari.
Cu cat aveti mai multe raspunsuri de,. da" cu atat riscul dumneavoastra este mai mare.
a Exista, in familia dumneavoastra, istoric de osteoporoza sau fracturi de sold?
a Ati suferit o operatie de indepartare a ambelor ore, mai ales inainte de rsta de 40 de ani?
a Aveti oase mici sau subtiri?


a Aveti pielea foarte alba?

a Aveti parul alb in proportie de peste 50% inainte de rsta de 40 de ani?


a Aveti un stil de viata sedentar?

a Fumati?


a Aveti o dieta saraca in calciu?

a Consumati mai mult de doua pahare de bautura pe zi?
a Consumati mai mult de 1.000 ml de bauturi carbogazoase pe zi?
a Consumati mai mult de doua cesti de cafea pe zi?
a Consumati frecvent carne rosie si alte alimente bogate in proteine?
a Luati corticosteroizi?


a Ati urmat mult timp un tratament pentru tiroida?



Testul de absorbtie a calciului practicat acasa

Pentru a putea determina daca suplimentul de calciu pe care-l luati zilnic sub forma de tablete este usor absorbit de organismul dumneavoastra, incercati acest test: sfaramati o tableta in 200 ml de otet de vin la temperatura camerei. Amestecati la fiecare 2-3 minute. leta ar trebui sa se dizolve in 30 minute. Daca nu se dizol, incercati alt preparat de calciu.


Galerie de imagini si poze medicale: osteoporoza


imagine cu osteoporozaimagine cu osteoporoza
imagini osteoporozaimagini osteoporoza poza despre osteoporozapoza despre osteoporoza images osteoporozaimages osteoporoza


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Osteoporoza este una din bolile majore ale epocii moderne, tributara unui anumit stil de viata (dieta, lipsa de miscare fizica). Osteoporoza es [...]
SIMPTOME a un procent al grasimii din organisme mai mare de 30 % pentru femei si 25 % pentru barbati; (puteti apela la un medic pentru a va masura [...]
SIMPTOME a febra moderata sau inalta, cu frisoane. a cefalee brusc instalata si severa. a dureri musculare. a pete roz (aproximativ 0, [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile