eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Meningita


Meningita
SIMPTOME


a febra.

a durere intensa de cap.


a rigiditate a gatului, umerilor sau spatelui.

a durere puternica fulgeratoare coborand pe spatele gatului si, uneori, de-a lungul coloanei vertebrale, la aplecarea gatului inainte.
a incapacitate de a suporta lumina puternica (fotofobie).
a o eruptie cu pete si macule rosii-inchis sau purpurii, in orice zona a corpului.


a somnolenta si confuzie mentala.

a varsaturi.


a convulsii si coma.

a la sugari, bombarea fontanelei, zona moale din crestet.


a la sugari, un tipat ciudat, de tonalitate inalta.



CHEMATI MEDICUL DACA:

a prezentati simptome dintre cele enumerate mai sus - mai ales o asociere de dureri intense de cap, rigiditatea gatului si aversiune dureroasa la lumina; solicitati imediat ingrijiri medicale.
a copilul dumneavoastra sugar face simpto-mele descrise mai sus; solicitati imediat ingrijiri medicale.
Meningita este o infectie a membranelor fine, numite meninge, care acopera coloana vertebrala si creierul. Ea este aproape intotdeauna o complicatie a altei infectii rale sau bacteriene care a inceput in alta parte a organismului, de exemplu in urechi, sinusuri sau caile respiratorii superioare. Forma bacteriana este o boala extrem de grava, care necesita imediat ingrijiri medicale. Daca nu este tratata rapid, ea poate duce la moarte in cateva ore sau la leziuni neurologice ireversibile. Meningita rala tinde sa fie mai putin grava; majoritatea oamenilor se ndeca complet, fara urmari.
Meningita este relativ rara. in Statele Unite, mai putin de 3 000 de cazuri apar in fiecare an, cele mai multe la copii sub doi ani. Boala incepe prin simptome simple, asemanatoare gripei - febra, durere de cap si varsaturi - urmate de somnolenta progresiva si durere deseori intensa a cefei, mai
ales la aplecarea in fata a capului. Copin foarte mici reactioneaza deseori la durere prin arcuirea necontrolabila a spatelui. Unele forme de meningita produc o eruptie rosu-inchis sau purpurie intr-o zona oarecare a corpului. La copii, infla-matia meningelui poate determina si bombarea fontanelei - zona moale din crestetul capului.
Meningita se poate transmite intre cei care locuiesc impreuna - de exemplu, in caminele studentesti. Epidemiile de meningita, mai ales formele bacteriene, au fost rare in Statele Unite, desi din 1991 astfel de epidemii s-au indesit din motive inca neintelese.

CAUZE
Meningita bacteriana este determinata de oricare dintr-o serie de bacterii. Trei tipuri explica circa 80% dintre cazurile de meningita din Statele Unite - Hemophilus infiuenzae tip b, Neisseria meningitidis (meningococul) si Streptococcus pneumoniae (pneumococul). Aceste bacterii sunt deseori purtate in pasajele nazale sau in alta parte de pe corp de catre un mic procent de oameni sanatosi (care nu au manifestari clinice de boala) si sunt raspandite de la o persoana la alta prin tuse si stranut. Unele cercetari au indicat ca oamenii sunt mai vulnerabili la meningita bacteriana dupa o gripa, deoarece tesuturile nazale inflamate ofera bacteriilor o cale usoara de patrundere in organism.
Meningita rala poate fi declansata de diferite rusuri, inclusiv cateva care provoaca diaree si unul care poate fi transmis oamenilor de la hams-teri sau alte rozatoare infectate. Meningita poate fi provocata si de ciuperci, cea mai frecventa fiind cryptococcus, care se gaseste in excrementele de porumbel. Meningita data de ciuperci este rara la oamenii sanatosi, dar nu si la cei cu HIV, rusul imunodeficientei umane, care provoaca SIDA.


PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC

Confirmarea meningitei necesita o punctie lombara. Acest procedeu moderat dureros se face in spital sub anestezie locala. Se strecoara un ac printre doua oase ale coloanei vertebrale pentru a extrage o mica proba de lichid cefalorahidian. Daca lichidul, care in mod normal este clar, are aspect tulbure si contine celule de puroi, se banuieste meningita. Examinarea suplimentara va determina microorganismul specific implicat.
Pot fi recoltate, de asemenea, probe de sange, urina si secretii din nas sau urechi. Deoarece boala progreseaza atat de rapid, tratamentul va ti inceput imediat - chiar inainte de cunoasterea rezultatelor testelor.


TRATAMENT

Meningita, mai ales forma bacteriana, pune ata in pericol. Ea trebuie tratata rapid prin mijloace conventionale. Obtineti ingrijiri medicale de urgenta la primele simptome.


MEDICINA CONVENTIONALA

Daca aveti meningita, veti fi internat in spital si veti ramane acolo pana la eradicarea infectiei -ce poate dura pana la doua saptamani. Daca aveti o forma bacteriana a bolii, veti primi doze foarte mari de antibiotice, poate pe cale intravenoasa. O clasa de antibiotice numite cefalosporine este mult utilizata pentru tratamentul meningitei bacteriene. In meningita rala, deoarece antibioticele nu sunt eficiente, tratamentul va consta, de obicei, din lichide intravenos si repaus.
Meningita este contagioasa, asa ca veti fi probabil plasat intr-o camera izolata, pentru cel putin 48 de ore. Daca meningita a provocat hipersensibilitatea ochilor la lumina, camera va fi intunecata. Veti primi multe lichide si, poate, aspirina pentru calmarea durerii de cap si scaderea febrei.
S-ar putea sa fie necesar ca medicii sa va dreneze un sinus sau o mastoida (zona a osului din spatele urechii) infectata, pentru prevenirea reinfectiei.

Daca aveti meningita meningococica, medicul poate recomanda ca persoanele cu care ati fost in contact apropiat sa faca un tratament antibiotic preventiv. Uneori, este prescris un vaccin pentru anumite tipuri de meningita meningococica uno- grupuri mai mari de oameni, la aparitia unor mici epidemii, ca si indizilor care calatoresc intr-o zona cu risc de meningita, cum ar fi Africa din sudul Saharei. Mai mult, vaccinarea impotriva bacteriei Hemophilus influenzae tip b face parte astazi din vaccinarea de rutina a copiilor.

MEDICINA ALTERNATIVA
Deoarece meningita este o boala potential mortala cu evolutie rapida, trebuie sa utilizati tratamentele alternative numai dupa ce ati primit ingrijiri medicale de urgenta. Tratamentele alternative sunt concepute sa ajute corpul sa se ndece si sa va intareasca rezistenta la recidiva. Consultati un homeopat pentru un remediu constitutional sau un practician al medicinei chinezesti, care va poate recomanda acupunctura, presopunc-tura sau o combinatie de te chinezesti pentru fortificarea sistemului imunitar. Un chiropracti-cian sau osteopat pot, de asemenea, sa prescrie tratamente pentru recapatarea fortelor.


ALIMENTATIE Sl DIETA

Pentru a va mentine sanatos sistemul imunitar si a preveni recidivele infectiilor care pot duce la meningita, adoptati o dieta cu putine grasimi si multe fibre, foarte nutritiva; etati glucidele si alimentele procesate. Suplimentele taminice pot fi de asemenea de folos. Luati tamina A (2 500-l0 000 UI o data pe zi), tamina B complex (500 mg de trei ori pe zi) si tamina C (500-2 000 mg o data pe zi).




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Infectiile cu leptospire apar si la om si la animale (mamifere, care constituie rezervorul natural de infectie). Din cauza numeroaselor forme clinice [...]
SIMPTOME a dureri de gat ce se instaleaza rapid. a febra, uneori peste 39AC. a faringe rosu si dureros. a puroi alb pe amigdale. a [...]
SIMPTOME In general, problemele sistemului imun se manifesta prin tendinta de a face, mai des decat de obicei, raceli, gripa si diferite alte infecti [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile