eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Maladia meniere


SIMPTOME
a ameteala intermitenta (vertij), uneori insotita de greata si rsaturi, paloare si extenuare.
a probleme de auz, printre care scaderea auzului, tinitus (un sunet ca un tarait, sforait sau bazait in urechi), sensibilitate la zgomote prea puternice si senzatia de a nu auzi aceleasi sunete in ambele urechi.
a senzatie de plin in ureche, uneori incepand inaintea crizei de ameteala.
a durere de cap.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a banuiti ca aveti boala Meniere, care necesita eluare medicala.
a aveti episoade recidinte de ameteala; dificultatile de mentinere a echilibrului pot indica probleme ale urechii interne, necesitand atentie medicala.
a auziti din ce in ce mai greu; o pierdere treptata a auzului poate indica o problema'in orice parte a urechii (interna, medie sau externa) sau la nivelul creierului.
a sunetele sunt diferite in cele doua urechi; acesta poate fi semnul altor tipuri de boli ale urechii interne, in afara de boala Meniere.
Aproximativ 2,4 milioane de americani au boala Meniere, o afectiune a urechii interne care se poate agra in timp, ducand deseori la scaderea performantelor la munca, accidente si afectare psihologica. Descrisa prima data in urma cu un secol de medicul francez Prosper Meniere, aceasta boala este caracterizata de numeroase simptome, toate legate de probleme ale urechii interne, sediul organelor senzitive ale auzului si echilibrului.
Peste 96% din cazurile de boala Meniere pot avea si diferite tulburari ale auzului cu sau fara vertij. O persoana poate simti, de exemplu, o pierdere gradata a auzului, un sforait, bazait sau tarait in urechi (tinitus) sau senzatia ca tonurile suna diferit intr-o ureche fata de cealalta, fenomen numit diplacuzie.
Boala Meniere apare, de obicei, la persoane intre 20 si 60 de ani, afectand in medie la rsta
de 40 de ani. Afectiunea a fost intalnita si la copii de pana la 4 ani si la rstnici ajungand la 90 de ani. Tulburarile incep, de obicei, intr-una dintre urechi si la multi pacienti progreseaza la cealalta ureche. Uneori, insa, boala dispare de la sine din motive neclare. Din nefericire, nimeni nu stie la care pacienti simptomele se vor ameliora si la care nu.

CAUZE
Crizele de boala Meniere pot fi declansate de anxietate, tensiune sau de consumul excesiv de sare. Desi oamenii de stiinta inca dezbat cauza exacta a afectiunii, ei stiu ca ea implica o supraabundenta a endolimfei, lichidul continut in urechea interna, in labirint.

Urechea interna este formata, de fapt, dintr-o pereche de organe senzoriale cuprinse in osul temporal, un mic timent al partii laterale a craniului. Unul dintre componentele urechii interne, cohleea spiralata, converteste sunetele in impulsuri electrice si le trimite creierului. O alta parte contine o serie de inele, numite canalele semicirculare. in interiorul acestor inele se afla un lichid care raspunde la modificarea pozitiei corpului (de exemplu, intins la orizontala, in picioare sau pe o parte). Semnalele de la canale, alaturi de informatiile care pornesc de la ochi si terminatiile nervoase din piele, ajuta creierul sa isi imagineze daca trupul se tine drept sau cade. Dintr-un motiv necunoscut, in boala Meniere urechea interna se umple cu prea mult lichid, dezorientand simtul echilibrului. Uneori, lichidul se poate chiar scurge din cohlee si afecteaza auzul.
Persoanele cu ureche interna sau os temporal anormal conformat, fie din nastere, fie ca urmare a unui traumatism, au risc mai mare de a face boala Maniere. Forma si nivelul de lichid din urechea interna pot fi de asemenea modificate de anumite boli si stari, printre care infectiile urechii mijlocii (otita medie), sifilisul, leucemia, otoscle-roza (intarirea oaselor din urechea medie) si problemele imune.


PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC

De cele mai multe ori, un otolaringolog (specialist in nas, gat si urechi) poate spune daca aveti boala Maniere prin simpla examinare a istoricului medical si efectuarea unor teste simple in cabinet. Totusi, deoarece ameteala si problemele de auz pot fi provocate de o mare rietate de afectiuni - unele lipsite de consecinte, altele destul de grave - silirea diagnosticului corect poate fi destul de delicata.
Pentru a elimina alte afectiuni, medicul poate efectua o examinare amanuntita. Medicul poate indica unele procedee diagnostice dintre care audiometria (care testeaza modelele auzului in cele doua urechi), radiografii pentru a determina forma craniului sau traumatisme vechi si eleclro-cohleografia, in care un electrod este introdus prin timpan, pentru a testa caracteristicile electrice ale urechii interne ce pot indica natura problemelor de auz.


TRATAMENT

Deoarece oamenii de stiinta nu au descoperit inca o metoda de vindecare pentru boala Meniere, majoritatea tratamentului este dirijata spre ameliorarea simptomelor si echilibrarea impactului psihologic al afectiunii. Interventiile chirurgicale sunt rezerte cazurilor foarte grave, ca ultim lesort.

MEDICINA CONVENTIONALA
Tratamentul bolii Meniere incepe deseori prin medicatii care incearca sa reduca presiunea si sa scada lichidul din urechea interna. Dintre medicamentele prescrise de obicei fac parte diureticele (pentru cresterea excretiei de lichid) si sedati-vele (pentru calmarea pacientului si scaderea senzatiei de ameteala). Meclizina si diazepamul sunt doua medicamente prescrise frecvent pentru reducerea ametelii; unii medici utilizeaza si antihis-taminice, de exemplu prometazina si dimenhi-
drinatul, pentru a reduce senzatiile de vertij. Recent, medicii au introdus ca recomandare si plasturii cutanati cu scopolamina, utilizati pentru combaterea raului de mare. Aceste medicamente pot fi de ajutor anumitor pacienti, dar studiile stiintifice nu sustin in mod uniform utilizarea lor. inainte de toate, multe dintre aceste medicamente pot provoca efecte secundare nedorite si nici unul nu vindeca boala.
Unii medici prescriu si tratamente la "camera de presiune", incercand sa amelioreze presiunea din ureche prin modificarea presiunii din afara ei. Daca un pacient are ameteala intensa, medicul poate prescrie un lip de medicamente numite aminoglicozide, incercand sa distruga functia labirintica a echilibrului pentru a mentine capacitatea de auz a pacientului. Acest tip de medicament este de obicei prescris cand un pacient are boala la ambele urechi.
Au fost puse la punct o serie de procedee chirurgicale cu scop similar - distrugerea intentionata a labirintului urechii interne pentru a opri ameteala debilitanta. Tehnicile chirurgicale includ neurectomia vestibulara (care implica sectiunea nervilor care merg la partea tinand de echilibru a urechii interne) si labirintectomia sau indepartarea labirintului. Aceste procedee drastice, care afecteaza serios echilibrul si distrug complet aparatul auditiv, sunt in general rezerte pacientilor cu vertij sever.Intr-o alta operatie, numita interventie pe sacul endolimfalic, medicul incearca sa pastreze atat echilibrul, cat si auzul prin drenarea urechii interne sau instalarea in labirint de mici lve sau sunturi, pentru micsorarea presiunii. Rezultatele sunt, de obicei, bune dupa primul an, dar unii pacienti raporteaza reaparitia ametelii mai tarziu.


MEDICINA ALTERNATIVA

Ca majoritatea remediilor conventionale pentru boala Meniere, tratamentele alternative caula sa amelioreze stresul si alte simptome.


ACUPUNCTURA

Pentru ameteala, consultati un acupunctor pentru stimularea urmatoarelor puncte ale urechii: neu-rogate, simpatic, rinichi, occiput, suprarenal si inima. Pentru cazurile cronice, un acupunctor poate trata puncte ale corpului de pe meridianele rinichi, splina si triplul incalzitor. Cititi.. 14-l5, pentru localizarea punctelor si . 12, pentru mai multe informatii privind meridianele.


AROMOTERAPIE

Pentru linistirea stresului, faceti bai cu uleiuri esentiale de landa, geranium si santal. Puteti incerca si un masaj bland cu esenta de landa si ulei de musetel.


MANIPULARE FIZICA

Pentru cazurile cronice de boala Meniere, consultati un osteopat sau chiropractician pentru ajustari ale capului, mandibulei, gatului si partii inferioare a spatelui, adresate unor restrictii ale miscarilor care pot afecta urechea interna. Pentru cazurile acute de ameteala, un reflexolog poate sugera masarea zonei urechii; aceasta si alte zone care se pot dovedi utile sunt ilustrate in stanga, jos.


PLANTE CHINEZESTI

Desi unii practicieni ai medicinei chinezesti disting mai multe tipuri de ameteala, un remediu general, adect oricarui scop, cuprinde ghimpe {Xanthium sibiricum), flori de magnolie {Magno-'ia liliflora), lemn dulce (Glycyrrhiza uralensis), flori de caprifoi (Lonicera japonica) si alte te. Vizitati un practician al medicinei chinezesti pentru 0 prescriptie adecta; retineti ca puteti fi alergic la anumite te chinezesti.


HOMEOPATIE

Un pacient cu boala Meniere are mai multe optiuni homeopate - toate administrate in doze 12x la fiecare 4-6 ore. Pentru ameteala din timpul unei faze acute, care se agraveaza de la sensibilitatea la miscare si care este insotita de durere de cap si sforait sau bazait in urechi, incercati Bryonia. Pentru ameteala si greata intr-o criza utilizati Cocculus. Iar pentru ameteala care se agraveaza in pozitia intins sau la rasucire si care este insotita de sensibilitate la lumina incercati Conium. Daca nu simtiti mai bine intr-una sau doua zile, sau daca aveti boala Meniere cronica, trebuie sa cautati sfatul unui homeopat.

MEDICINA PSIHOSOMATICA
In boala Meniere, pacientii sunt supusii unui ciclu vicios de crize urmate de anxietate si stres, care, la randul lor, pot provoca o criza. O serie de comunitati din Statele Unite sponsorizeaza grupuri de sustinere pentru boala Meniere, unde oamenii isi pot discuta problemele cu ascultatori binevoitori. Diferite forme de terapie prin masaj si yoga sunt, de asemenea, cai foarte bune de reducere a stresului.
ALIMENTATIE Sl DIETA
Unii nutritionisti recomanda o dieta pentru boala Meniere care cauta sa mareasca grasimile, caloriile si proteinele, desi nu exista do ca un astfel de regim ar putea vindeca boala. Specialistii mai recomanda si un aport zilnic de; 2 000 mg de vitamina C; cate 50 mg de vitamina B" B; si B(i; 20 mg de zinc si alte vitamine si substante minerale. Daca aveti boala Meniere, ar trebui sa abtineti de la sare - care provoaca retinerea de lichide in organism - si sa limitati consumul de lichide. Unii experti speculeaza ca scaderea'nivelului de lichid din organism ajuta reducerea presiunii din urechea interna, dar aceasta nu este dovedit. Un nutritionist sau un dietetician poate prescrie o dieta pentru orice probleme specifice pe care le-ati avea.


CE PUTETI FACE ACASA

a in timpul unei crize de boala Meniere, stati intins, nemiscat si incercati sa relaxati.
a incercati sa reduceti consumul de lichide si sare; unii cred ca scaderea nivelului de lichid din organism poate ajuta reducerea presiunii datorate acumularii de lichid din urechea medie.
a Evitati cofeina, fumatul si alcoolul, care pot creste stresul si interfereaza cu o odihna adecta.


a incercati sa dormiti bine noaptea.

a Evitati sa sofati, sa inotati, sa urcati pe scari sau alte activitati in care o criza de ameteala poate determina raniri grave.

PREVENIRE
Cea mai buna cale de prevenire a unei crize de boala Meniere este reducerea stresului din viata. Cautati sa distrati, poate cu un hobby sau un sport. Luati- timpul necesar obtinerii lucrurilor care fac placere; ascultati muzica, beti un ceai relaxant - musetelul (Matricaria recutita) este o buna alegere - sau permiteti- momente in care sa stati pur si simplu fara sa faceti nimic. Daca stresul si anxietatea continua, puteti adresa unuipsihoterapeut.




Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a episoade de durere severa, in primul rand la nivelul articulatiilor, abdomenului sau de-a lungul bratelor si picioarelor. a oboseal [...]
SIMPTOME a placi albe nedureroase in gura sau faringe, care se pot exfolia cand mancati sau va spalati pe dinti; acestea indica o candidoza orala, [...]
SIMPTOME a febra moderata sau inalta, cu frisoane. a cefalee brusc instalata si severa. a dureri musculare. a pete roz (aproximativ 0, [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile