eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Lepra


Lepra
ETIOLOGIE lepra (boala Hansen), produsa de M. lepme. esle o infectie cronica, granulomaloasa, care ataca pielea si neri periferici.
EPIDEMIOLOGIE In intreaga lume exista 10-20 milioane de pacienti cu lepra, cel mai adesea in regiuni tropicale. Lepra poate aparea la orice rsta. dar frecventa cea mai mare se inregistreaza in copilarie. Pentru majoritatea cazurilor, transmiterea prin contact direct este considerata calea responsabila de infectare. Incubatia este de 3 -5 ani.
MANIFESTARI CLINICE Manifestarile clinice si histologice ale leprei a-copera un spectru larg. functie de raspunsul imun la M. leprae. Cei doi ..poli" ai bolii clinice sint lepra tubcrculoida si lepra lepromatoasa.
Lepra precoce sau nedefinita Leziunile cutanate sint discrete, constind in una sau mai multe macule sau papule hipo- sau hiperpigmentate. Pacientul poale observa numai o pata pe piele, in regiunea careia este prezenta anestezia sau parestezia. Simtul tactil poale fi pasiral in leziunile precoce.
Lepra tuberculoida Boala esie marcata in mod specific de prezenta citorva leziuni hipopigmentale. net delimitate, care se maresc prin extindere periferica, sint profund anesteziate si lipsite de glande sudoripare si foliculi pilosi. Afectarea nerlor apare precoce, iar neri pot C palpabili. Durerea nevritica poate fi simptomul predomincni. Numarul de bacili implicati este mic. iar microorganismele pol II greu de identificat.

Lepra lepromatoasa Afectarea cutanata este extinsa si simetrica fala de linia mediana. Leziunile indiduale sint variate si pot consta in macule, no-duli. placarile sau papale, toale cu margini prost delimitate. incarcarea cu microorganisme este mare: pol li gasiti bacili chiar si in pielea inconjuratoare, aparent indemna. Localizarile predilecte sint fata. urechile, articulatiile pumnilor, coate, lese si genunchi. infuiularcu nasului, epistaxisul si obstructia respiratorie, sint simplon ie precoce frecvente. Afectarea unor trunchiuri nervoase majore esle mai rara, dar in boala avansata, hipocste/ia difuza este frecventa.
Lepra intermediara Bolile din aeesl grup se situeaza intre forma lubcr-euloida si cea lepromatoasa a leprei st sinl impartite in: lepra intermediara luberculoida, lepra intermediara (sau dimorlica) si lepra intermediara lepromatoasa. Pe masura ce se apropie polul lepromatos. leziunile cutanate sint mai numeroase si mai heterogenc. dar mai mici ea dimensiuni. Trunchiurile nervoase periferice sint mai frecvent afectate in boala intermediara, decit in forma polara luberculoida. Din punct de vedere histologie, in lepra intermediara, granuloamele se modifica de la predominenta celulelor epitelioide in lepra intermediara luberculoida, la predominenta macro fagclor in lepra intermediara lepromatoasa. liacilii sint decelati in numar mare in boala intermediara, intermediara lepromatoasa si polara lepromatoasa, forme cunoscute si sub denumirea lepra multibacilara. In formele luberculoida. intermediara tubereuloida si cele nedefinite, sint prezenti putini bacili, iar aceste forme sinl clasificate ca lepra paucibacilara.
DIAGNOSTIC Diagnosticul este sugerai prin depistarea bacililor acido-rezistenti in frotiurile tegumenlarc obtinute prin escoriatie. dar este confirmat de biopsia culanata, care va trebui interpretala de un anatomopatolog cu experienta in lepra.
TRATAMENT In afara de tratamentul medicamentos, este importanta abordarea mullidisciplinara, incluzind ortopedie, oftalmologie si fizioterapie. Medicamentele folosite in lepra sint dapsonc, rifampicina si clofazimin. Initial, dapsone era utilizat ca terapie unica, dars-a dezvoltai rezistenta. in prezent, sint recomandate scheme terapeutice plurimedicamcntoase la loti pacientii. Do/a de dapsonc este de 50-l00 mg qd p.o., rifampicina 600 mg qd p.o. si clofazimin 50-200 mg qd p.o. Clofaziminul nu se va administra in sarcina. Nu se cunoaste durata optima a tratamentului, dar se considera ca trebuie sa fie de minimum 2 ani. Minociclina. ofloxacina, claritromicina, acidul fusidic, ampicilina acid clavulanic si brodimoprimul, au actitate anti M. leprae in tro, si in prezent se desfasoara studii clinice pentru unii dintre acesti agenti.


Galerie de imagini si poze medicale: lepra


imagine cu lepraimagine cu lepra imagini lepraimagini lepra poza despre leprapoza despre lepra


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

imbraca adesea aspectul de vitiligo, dar in lepra exista in jurul placilor depigmentate o zona eritematoasa rosie, aramie, adesea ridicata [...]
SIMPTOME a o eruptie circulara, in forma de tinta, deseori avand centrul clar, extinzandu-se pana la 20 de centimetri sau mai mult si durand doua [...]
AZOTEMIA Retentia deseurilor azotate epurate in mod normal de catre rinichi, cu reducere marcala (> 50%) a filtrarii glomerulare (FG) si cresterea cre [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile