eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Hipertensiunea arteriala


Hipertensiunea arteriala
in marea majoritate a cazurilor nu exista semne clare de avertizare ale hipertensiunii arteriale (presiune crescuta a sangelui). Daca apar simptome, ele pot fi:
a durere de cap, dureri sau constrictie a toracelui, sangerari din nas, amorteli si intepaturi; s-ar putea sa aveti o hipertensiune grava.
a transpiratii excesive, crampe musculare, slabiciune, palpitatii si urinare frecventa; s-ar putea sa aveti hipertensiune secundara, ce poate fi provocata de o tumora sau de o afectiune a glandei suprarenale.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a in timp ce urmati un tratament cu medicamente antihipertensive prezentati efecte secundare ingrijoratoare, cum ar fi somnolenta, constipatie, ameteala sau diminuarea functiilor sexuale. Este posibil ca medicul sa va prescrie un alt medicament.
a sunteti grada si faceti hipertensiune; cresterea presiunii sangne poate afecta atat propria dumneavoastra sanatate, cat si pe cea a fatului.
a simtiti dureri puternice de cap, greata, vedere incetosata si confuzie sau tulburari ale memoriei; s-ar putea sa aveti hipertensiune maligna, care, daca nu este tratata, poate provoca un accident vascular cerebral sau un atac de cord.
a presiunea diastolica - a doua cifra dintre cele care exprima tensiunea - creste brusc peste 130; s-ar putea sa aveti hipertensiune maligna.
Daca s-ar masura tensiunea arteriala imediat dupa ce ati tinut un discurs sau ati alergat 10 kilometri, rezultatul s-ar parea fara indoiala mare. Nu este neaparat un motiv de alarma: este natural ca tensiunea arteriala sa creasca si sa scada o data cu modificarile de actitate si stare emotionala. Este, de asemenea, normal ca tensiunea arteriala sa varieze de la persoana la persoana, chiar de la o zona la alta a corpului dumneavoastra. Dar cand tensiunea arteriala ramane constant crescuta trebuie luate masuri de corectie.
Tensiunea arteriala crescuta sau hipertensiunea, este cea mai frecventa dintre toate bolile cardiovasculare din lumea industrializata. Este cauza principala de accident vascular cerebral si o cauza
majora de atac de cord. Numai in Statele Unite, aproximativ 40 de milioane de oameni au hipertensiune. Aceasta cifra include mai mult de jumatate din americanii peste 60 de ani si circa 64% din cei peste 70 de ani.
Tensiunea arteriala se refera la forta cu care sangele apasa pe peretii arterelor in timpul trecerii spre periferie. Ca si aerul dinlr-un cauciuc, sangele umple arterele la o anumita capacitate. Asa cum presiunea prea mare a aerului poate distruge un cauciuc, tot astfel presiunea crescuta a sangelui poate periclita arterele sanatoase.
Tensiunea arteriala se exprima sub forma a doua cifre. Prima si cea mai mare dintre acestea este masura tensiunii sistolice, forta maxima a sangelui pompat de inima. A doua cifra masoara tensiunea diastolica sau forta sangelui in timp ce inima se umple pentru bataia urmatoare. Tensiunea arteriala normala creste constant de la circa 90/60 la nastere la circa 120/80 la un adult sanatos. Persoanele cu tensiunea arteriala de peste 140/90 in cel putin doua momente diferite sunt considerate hipertensive. Daca nivelul ramane crescut, medicul va initia probabil un tratament. Pacientii cu cifre ale tensiunii arteriale in jur de 200/120 trebuie sa primeasca imediat tratament.
Hipertensiunea prelungita forteaza inima sa lucreze mult dincolo de capacitatea sa. Pe langa lezarea vaselor de sange, ea poate afecta creierul, ochii si rinichii. Chiar si in acest caz, multi hipertensi nu isi dau seama ca au aceasta boala, intr-adevar, hipertensiunea este frecvent supranumita "ucigasul silentios", deoarece produce rareori simptome, chiar si cand determina leziuni grave ale organelor tinta. Netratata, hipertensiunea poate produce probleme de vedere, cum ar fi lezarea nervului optic sau hemoragii ale retinei, ca si atac de cord, accident vascular cerebral si alte afectiuni potential mortale, inclusiv insuficienta renala (vezi Rinichi, boli renale). Hipertensiunea poate, de asemenea, provoca insuficienta cardiaca congestiva, o afectiune frecventa a varstnicilor care poate determina probleme ale respiratiei. Din fericire, hipertensiunea poate fi reglata eficient. Primul pas este descoperirea sa, asa ca masurati-va regulat tensiunea.

CAUZEIn pana la 95% din cazurile de hipertensiune raportate in Statele Unite, cauza de fond nu a putut fi deteminata. Acest tip de hipertensiune este numit hipertensiune esentiala. Se considera ca pacientii care au leziuni ale organelor ca urmare a hipertensiunii au hipertensiune maligna; presiunea diastolica in astfel de cazuri depaseste, de obicei, 130. Hipertensiunea maligna este o afectiune periculoasa care apare rapid si necesita atentie medicala imediata.
Cand poate fi identificata o cauza directa, afectiunea este descrisa ca hipertensiune secundara. Printre cauzele cunoscute de hipertensiune secundara, la loc de frunte se afla bolile rinichilor. Afectiunea poate fi declansata si de tumori sau alte anomalii care determina glandele suprarenale sa secrete cantitati excesive de hormoni ce maresc tensiunea arteriala. Anticonceptionalele (mai ales cele care contin estrogeni) si sarcina pot mari tensiunea arteriala, ca si medicamentele care provoaca contractia vaselor de sange.
Desi hipertensiunea esentiala ramane intrucatva misterioasa, ea a fost legata de anumiti factori de risc. De exemplu, hipertensiunea are tendinta de a aparea in familie si afecteaza mai degraba barbatii decat femeile. Varsta si rasa joaca, de asemenea, un rol. in Statele Unite, afroame-ricanii au o probabilitate de doua ori mai mare decat caucazienii sa dena hipertensi, desi diferenta incepe sa se micsoreze in jurul varstei de 44 de ani. Dupa 65 de ani, femeile afroamericane vor avea cea mai mare incidenta a hipertensiunii.
Hipertensiunea esentiala este mult influentata si de alimentatie si stil de ata. Conexiunea dintre sare si_hipertensiune este deosebit de conngatoare, in insulele din nordul japoniei se mananca mai multa sare pe cap de locuitor decat in orice alt loc din lume, iar acolo se inregistreaza cea mai mare incidenta a hipertensiunii esentiale. Dimpotriva, cei care nu pun sare in alimente nu prezinta nici urma de hipertensiune esentiala. Majoritatea hipertensilor sunt "sensibili la sare", adica orice depasire a minimului necesar de sare al organismului este prea mult pentru ei si duce la o crestere a tensiunii arteriale. Alti factori care au fost asociati cu hipertensiunea esentiala sunt obezitatea, diabetul, stresul, consumul insuficient de potasiu, calciu si magneziu, lipsa actitatii fizice si consumul cronic de alcool.


TRATAMENT

Desi hipertensiunea esentiala nu poate fi ndecata, ea poate fi tratata eficient, iar hipertensiunea secundara poate fi frecvent ndecata prin rezolvarea cauzei primare. Puteti face anumite lucruri pentru a controla hipertensiunea- dar inainte de a incepe consultati un medic. impreuna cu medicul puteti alcatui un program de tratament care sa se potriveasca exact afectiunii dumneavoastra.


MEDICINA CONVENTIONALA

Veti afla daca aveti hipertensiune, in cursul unui control medical de rutina. (S-ar putea, de asemenea, sa fi remarcat o problema in timp ce va masurati singur tensiunea, dar verificati pentru diagnostic la medicul dumneavoastra.) Folositi prilejul pentru a invata ce remedii va poate aduce tensiunea arteriala sub control. Majoritatea medicilor prefera sa sugereze modificari ale stilului de ata inainte de a prescrie medicamente. Un program cuprinzator al stilului de ata va cuprinde modificari ale alimentatiei (care favorizeaza nutritia si micsoreaza consumul de sare), exercitii aerobice regulate, scadere in greutate si interdictia de a fuma. Astazi, multi practicanti ai medianei conventionale recomanda yoga, meditatia sau alte tehnici de relaxare pentru reducerea stresului.
Unele cazuri de hipertensiune necesita terapie cu medicamente, fie datorita gratatii lor, fie ca nu au raspuns la masurile de dieta. O serie de medicamente s-au dovedit eficiente pentru hipertensiune - printre care diureticele (care elimina din organism sarea si excesul de lichide) si beta-blo-cantele, medicamente care fac inima sa bata mai incet si cu mai putina forta. Alte medicamente, inclusiv blocantele canalelor de calciu, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (ACE), alfa,-blocantii adrenergici si agentii cu actiune centrala, scad tensiunea arteriala prin relaxarea si dilatarea arterelor. ATENTIE: nu intrerupeti administrarea medicamentelor prescrise inainte de a fi consultat medicul; intreruperea lor brusca poate fi periculoaasa.
MEDICINA ALTERNATIVA
Multe terapii alternative pentru hipertensiune sunt axate pe tehnici de relaxare. Altele sunt incercari de a aborda mecanismele fiziologice ale problemei, fie prin schimbarea obiceiurilor sau stilului de ata al pacietului, fie prin influentarea functionarii inimii si vaselor de sange.
PRESOPUNCTURA
Aplicarea unei presiuni moderate intr-o serie de puncte ale corpului (. 413) poate contribui la ameliorarea circulatiei si reducerea hipertensiunii.
MANIPULARE FIZICA
Sedintele regulate de masaj sau shiatsu pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale prin favorizarea relaxarii. Ambele terapii utilizeaza atingerile si manipularile pentru a reduce tensiunea din corp. in timp ce masajul trateaza intregul corp, shiatsu insista pe anumite puncte de presiune, cum ar fi cele de pe spatele picioarelor si de pe interiorul articulatiilor mainilor.
MEDICINA CHINEZA
Vindecatorii chinezi traditionali trateaza hipertensiunea prin combinarea acupunctura cu fitoterapia si masajul. Acupunctura poate fi de folos persoanelor cu hipertensiune moderata, dar nu este recomandata pentru cazurile grave. Florile de crizantema de India {Chhsanthemum indi-cum), radacina de bujor (Paeonia lactiflora), coaja de eucommia {Eucoinmia ulmoides) si busuiocul salbatic {Prunella vulgaris) fac parte dintre tele chinezesti ce pot fi prescrise in hipertensiune.
FITOTERAPIE
Paducelul {Crataegus laegala), utilizat pentru tratamentul multor afectiuni circulatorii, poate contribui la reducerea tensiunii arteriale marite. in timp, ta poate ajuta la dilatarea vaselor de sange, scazand in acelasi timp frecventa inimii. Ceaiul de paducel poate fi pregatit acasa prin scufundarea florilor si fructelor uscate in apa fierbinte timp de 10-l5 minute. Cercetarile arata ca un consum generos de usturoi (Allium sativum) si de ceapa {Allium cepa) poate contribui la scaderea hipertensiunii. Valeriana {Valeriana offici-nalis), utilizata numai la nevoie, poate actiona ca relaxant pentru persoanele care resimt un stres exagerat. [ si Anxietatea.)
MEDICINA PSIHOSOMATICA
Mai multe metode, printre care biofeedback-ul, meditatia si hipnoterapia, apeleaza la minte pentru a relaxa trupul si, practicate in timp sub indrumarea unor specialisti cu experienta, pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Vizualizarea pozitiva -de exemplu, va imaginati ca plutiti in apa linistita -poate, de asemenea, sa dea rezultate bune la unii indizi.


ALIMENTATIE Sl DIETA

Selectia alimentelor pe care le mancati va contribui la pastrarea tensiunii arteriale sub control. Trebuie sa urmati o dieta cu multe fibre si cu putina sare si putine grasimi. Cu aceste indicatii in minte, insistati pe fructe, legume si cereale integrale. Mariti aroma alimentelor prin condimente fara sare si etati alimentele semipreparate, care au, de obicei, continut ridicat de sodiu. Trebuie, de asemenea, sa aveti grija ce beti. Conform studiilor, cofeina ar mari tensiunea arteriala, cel putin pe termen scurt, in timp ce o utilizare moderata a alcoolului o scade. Limitati, insa, cocktailurile la minim; peste 50 grame de alcool pe zi pot sa agraveze hipertensiunea.
Dintre taminele si substantele minerale care pot scadea tensiunea arteriala, potasiul are raportarile cele mai favorabile. Pentru a obtine cele 3000-4000 mg pe zi pe care le recomanda cercetatorii, incepeti sa mancati mai multe fructe si legume proaspete, mai ales banane. (intrebati medicul inainte de a lua suplimente de potasiu, intrucat o cantitate prea mare poate fi periculoasa.) Pestele este o sursa buna de acizi grasi, care ajuta la relaxarea arterelor si subtiaza sangele. Desi contine sodiu, telina este deosebit de benefica deoarece contine si ingrediente despre care se crede ca relaxeaza peretii vaselor sangne. Mai multe studii au demonstrat ca hipertensii obtin beneficii prin doze zilnice de calciu (800 mg) sau magneziu (300 mg). Pacientii raspund, uneori, mai bine doar la unul dintre ele. Dupa ce discutati cu medicul dumneavoastra, incercati suplimente de calciu timp de o luna. Daca nu remarcati o ameliorare, incercati magneziul. Puteti obtine calciu si pe cai naturale, din lapte degresat sau semidegresat, iaurt si branza. Multe tipuri de seminte, nuci, fasole, mazare si legume cu frunze verzi contin si calciu si magneziu.
YOGA
Yoga este intens recomandata in hipertensiune, mai ales datorita efectelor sale relaxante.


CE PUTETI FACE ACASA

a Adoptati o dieta sanatoasa. Mancati multe fructe, legume si cereale integrale. Renuntati la alimentele sarate si adaugati in mancare alte condimente in afara de sare. Consumati cu economie alcool si cafeina.
a Faceti regulai exercitii fizice pentru a indeparta kilogramele in plus si a avea un organism mai mobil. Actitatile de felul mersului pe jos sau pe bicicleta, joggingului si inotului, scad in timp tensiunea arteriala.
a Nu puteti intotdeauna eta stresul, dar puteti invata sa-i faceti mai bine fata. Cercetatorii cred ca stresul nu prone, pur si simplu, din prea multe lucruri de facut. El este determinat, mai degraba, de situatii care va lasa sentimentul ca nu controlati lucrurile. Data itoare cand va simtiti stresat, intrebati-va de ce, apoi concen-trati-va asupra solutionarii problemei.


a Daca sunteti fumator, abandonati fumatul.



PREVENIRE

Puteti sa contribuiti la mentinerea tensiunii arteriale la un nivel sanatos si sa va reduceti riscul de afectiuni ale inimii facand unele schimbari in stilul dumneavoastra de ata.
a Aveti grija ce mancati. Abtineti-va de la sare si grasimi, insistand in locul acestora pe alimente bogate in fibre, calciu si magneziu.
a Faceti multa miscare. Exercitiile aerobice regulate mentin inima in forma si vasele sangne dilatate, intr-o buna stare de functionare.
a Daca sunteti supraponderal, incercati sa mai slabiti. Chiar si o mica scadere in greutate poate aduce o mare diferenta.
a Daca fumati, acesta este momentul sa va lasati.

PRESOPUNCTURA


1 Apasarea punctului 2 Apasarea punctului

Pericard 3 poate ajuta Splina 6 poate ajuta laIa relaxarea sistemului reglarea tensiunii arte-
nervos. Localizati riale. Punctul se afla la
punctul de-a lungul patru latimi de deget
tendonului bicepsului, deasupra osului inte-In plica cotului, pe o rior al gleznei, langa
linie dreapta cu dege- marginea fluierului pi-


tul inelar. Cu ajutorul ciorului. Apasati usor

degetului mare, apa- cu degetul mare timp


sati ferm timp de un de un minut, apoi

minut, apoi repetati la schimbati piciorul. Nu
celalalt brat. utilizati acest punct daca sunteti grada.


Galerie de imagini si poze medicale: tensiunea arteriala


imagine cu tensiunea arterialaimagine cu tensiunea arteriala
imagini tensiunea arterialaimagini/poza tensiunea arteriala


Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

HIPERTENSIUNEA INTRACRANIANA Un volum limitai de tesut, singe, LCR sau lichid de edem, poate fi adaugat la continutul iniracranian fara a creste pre [...]
DEFINITIE Cresterea cronica a TA - 140/90; etiologia este necunoscuta la 90 95% dintre pacienti ("hipertensiuneesentiala'1). Se va lua intotdeauna in [...]
Definitie Hipertensiunea arteriala (HTA) a copilului se defineste prin valori ale tensiunii arteriale (TA) peste percentila 95 pentru varsta si [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile