eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Hepatita


Hepatita
SIMPTOME
Multe cazuri de hepatita raman nediagnosticate deoarece boala este confundata cu gripa sau pentru ca nu apar nici un fel de simptome. Cele mai frecnte simptome de hepatita sunt:
a pierderea poftei de mancare.


a oboseala.

a febra moderata.


a durerile musculare si articulare.

a greata si varsaturile.


a durerile abdominale.

Dintre simptomele mai rare fac parte:


a urina inchisa la culoare.

a scaunele de culoare deschisa.


a icterul (galbenarea).

a mancarimi generalizate.


a stare mentala alterata, stupoare sau coma.



CHEMATI MEDICUL DACA:

a prezentati simptome de tipul gripei care persista sau observati oricare dintre semnele mai gra; hepatita cronica poate duce la ciroza si chiar la moarte.
a un prieten sau un membru al familiei face hepatita; s-ar putea sa fiti infectat cu virusul care provoaca boala.
a simptomele dumneavoastra apar dupa o vizita intr-o tara unde hepatita este frecnta; s-ar putea sa fi contractat boala in timpul calatoriei.
Hepatita, un termen general care inseamna inflamatia ficatului, desemneaza un grup de afectiuni virale numite, de obicei, hepatita A, B, C, D si E. Alte tipuri de hepatita sunt determinate de abuzul de alcool, utilizarea de droguri sau de medicamente sau ingestia de toxine din mediul inconjurator.
Hepatita este cea mai frecnta dintre toate bolile contagioase gra. Circa 70 000 de cazuri sunt raportate la Centrele de Control si Prenire a Bolilor in fiecare an, dar cercetatorii estimeaza ca numarul de oameni din Statele Unite care au efectiv boala este mai apropiat de 500 000. Multe cazuri de hepatita raman nediagnosticate deoarece suni confundate cu gripa. Hepatita este grava deoarece interfereaza cu numeroasele functii ale ficatului. Printre altele, ficatul produce bila (care contribuie la digestie), regleaza compozitia chimica a sangelui si elimina substante potential noci din fluxul sangvin.
Cele cinci virusuri care provoaca hepatita se pot transmite in diferite moduri, dar toate au un lucru in comun: ele infecteaza ficatul si ii provoaca inflamatia. in general, faza acuta a bolii dureaza intre doua si trei saptamani; vindecarea completa necesita circa noua saptamani. Desi majoritatea pacientilor se vindeca cu imunitate pentru intreaga viata, un numar mic de victime ale hepatitei (sub 1%) mor in faza acuta. Altii pot face hepatita cronica, in care ficatul ramane inflamat timp de sase luni sau mai mult. Aceasta afectiune poate determina ciroza si chiar moartea.

CAUZE
Desi efectele lor asupra ficatului si simptomele pe care le produc pot fi asemanatoare, diferitele forme de hepatita sunt contractate in moduri diferite, in cazul hepatitei virale, seritatea si durata bolii sunt determinate in mare parte de virusul care a provocat-o.
Hepatita A, contractata cel mai frecnt oral, prin contaminarea cu fecale a alimentelor sau apei, este considerata cea mai putin periculoasa forma a bolii, deoarece nu duce la inflamatie cronica a ficatului. Virusul hepatitei A se transmite, de obicei, prin manipularea improprie a alimentelor, prin contact cu persoane din casa, prin jucariile comune la gradinitele de zi si prin consumul de crustacee crude pronind din ape poluate.
Hepatita B, data de cel mai raspandit virus hepatitic, infecteaza numai in Statele Unite un numar de circa 300 000 de oameni in fiecare an. Virusul poate trece de la mama la copil, la nastere sau curand dupa aceea; poate fi transmis intre adulti si copii pentru a infecta familii intregi. Hepatita B se poate transmite si prin contact sexual, transfuzii de sange si folosirea in comun a acelor de catre utilizatorii de droguri intranoase. intr-o treime din cazurile de hepatita B sursa infectiei nu poate fi identificata.
Majoritatea pacientilor cu hepatita B se vindeca complet, dar un mic procent dintre ei nu pot sa lichideze boala si pot dezvolta hepatita cronica si entual ciroza. Cei cu hepatita cronica devin purtatori, ceea ce inseamna ca pot transmite celorlalti boala chiar si cand propriile lorsimplome au disparut. Numai 1-2% dintre pacientii cu hepatita B mor din cauza bolii.
Hepatita C se transmite, de obicei, prin contact cu sange sau ace contaminate. Desi hepatita C poate provoca numai simptome moderate sau chiar nici un simptom, 20-30% din purtatorii cronici fac ciroza in urmatorii 10 ani. Boala se poate transmite prin transfuzii sangvine, dar un test aparut recent a redus mult numarul acestor cazuri, intr-o treime din cazurile de hepatita C, sursa bolii este necunoscuta.
Hepatita D apare doar la persoanele cu hepatita B, avand tendinta sa mareasca gravitatea acesteia. Ea se poate transmite de la mama la copil si prin contact sexual. Cel mai rar dintre cele cinci virusuri hepatitice, virusul hepatitei D este si cel mai periculos, deoarece implica doua forme ale bolii evoluand concomitent.
Hepatita E apare mai ales in Asia, Mexic si Africa; doar cateva cazuri sunt raportate in Statele Unite, cele mai multe printre persoane care s-au intors dintr-o tara unde boala este frecnta. Ca si hepatita A, acest tip este transmis, de obicei, prin contaminare fecala si nu duce la hepatita cronica. Aceasta forma este considerata putin mai primejdioasa decat hepatita A, mai ales pentru femeile insarcinate.
Hepatita alcoolica, toxica si medicamentoasa poate produce simptome si inflamatie a ficatului similare celor rezultand din hepatitele virale. Aceasta forma nu este provocata de virusuri, ci de consumul cronic si excesiv de alcool ( Abuzul de alcool), de ingestia de toxine din mediul inconjurator sau de utilizarea inadecvata a anumitor medicamente, prescrise de medic sau eliberate fara reteta, de exemplu paracetamolul.
PROCEDEE DE TESTARE SI DIAGNOSTIC
Cand simptomelc pacientului sugereaza o hepatita, medicul recolteaza in mod normal probe de sange si face teste care identifica prezenta unui virus infectant. Ulterior pot fi necesare si alte probe de sange - chiar si dupa ce simptomele au disparut - pentru a controla aparitia complicatiilor si pentru a determina daca pacientul este purtator al bolii.
Medicul poate, de asemenea, sa ceara o biopsie de ficat (o proba de tesut), pentru a determina extensia deteriorarilor. Biopsia se face, de obicei, prin introducerea unui ac in ficat si extragerea unui fragment de tesut, care este trimis pentru analiza unui laborator.

TRATAMENT
Pentru cele mai multe tipuri de hepatita exista numai cateva remedii specifice. Abordarea conntionala in fiecare caz consta in tratamentul bolii prin odihna si regim alimentar adecvat si in eforturi de a limita transmiterea. Unele remedii alternati, atunci cand sunt administrate de catre un specialist, pot fi utilizate in mod complementar ingrijirilor unui medic si pot contribui la ameliorarea simptomelor.
MEDICINA CONVENTIONALA
Desi medicul dumneavoastra poate sa recomande repausul la pat, s-ar putea sa considerati ca simpla limitare a activitatii dumneavoastra fizice este suficienta pentru a va face sa va simtiti mai bine. Regula generala este urmatoarea: daca va simtiti bine, ridicati-va din pat; daca nu, stati la pat sau luati-o incet. Evitati contactul cu altii pentru a impiedica transmiterea virusului.
In toate tipurile de hepatita, o alimentatie buna este o parte importanta a tratamentului. In cele mai multe cazuri, alimentatia adecvata inseamna un regim simplu, cu mese hranitoare, bine echilibrate, care asigura caloriile necesare. Multi pacienti cu hepatita prefera un mic dejun consistent, deoarece pe masura ce ziua avanseaza, pofta lor de mancare dispare, iar greata se intensifica. Pacientii care se descurca greu cu mesele mai bogate pot prefera sa manance cantitati mai mici la mesele principale si sa ia gustari frecnte pe parcursul zilei.
Tratamentul pentru hepatita alcoolica, toxica sau medicamentoasa este, in general, acelasi cu cel din hepatita virala, desi spitalizarea este mai frecnta in hepatita non-virala, iar cazurile gra prezinta un risc mai mare de deces. Asa cum este adesea cazul, simpla indepartare a bauturii, toxinei sau medicamentului in cauza este un mare ajutor pentru vindecarea pacientilor de hepatita non-virala.
Daca hepatita dumneavoastra, virala sau non-virala, se afla in stadiul acut, evitati bauturile alcoolice, intrucat eforturile organismului de a meoliza alcoolul constituie o sarcina suplimentara pentru ficatul deja lezat. Fiti, de asemenea, constient ca partenerul sexual al unei persoane infectate, mai ales in cazul hepatitei B, poate fi supus riscului de a contracta boala.
Un medic din reteaua primara (generalist, de familie) poate, de obicei, asigura ingrijirile adecvate pacientilor cu orice tip de hepatita. Cazurile gra pot insa necesita tratamentul unui hepato-log sau gastroenterolog - specialisti in afectiuni ale ficatului. Internarea in spital nu este, de obicei, necesara, exceptand cazul in care pacientul nu poate sa manance sau sa bea, ori daca vomita.
Majoritatea oamenilor se vindeca complet dupa hepatita. Puseuri moderate pot sa apara pe o perioada de mai multe luni, pe masura ce boala regreseaza, dar, de obicei, fiecare puseu este mai putin ser decat precedentul, iar o recidiva nu inseamna ca nu ti recupera complet.
Hepatita la femeile gravide nu mareste, de obicei, riscul de defecte congenitale sau alte probleme ale sarcinii, iar infectia copilului in uter este rara. Totusi, daca mama are hepatita B, copilul poate contracta boala la nastere. Astazi exista un vaccin pentru hepatita B care, administrat copilului imediat dupa nastere, va reduce semnificativ acest risc. Daca sunteti gravida, medicul va va testa pentru hepatita B; daca sunteti infectata cu virusul hepatitei B, copilului i se vor administra injectii cu imunoglobuline si un vaccin pentru hepatita.
Medicii recomanda, uneori, terapie medicamentoasa pacientilor cu anumite tipuri de hepatita. Medicamentul interferon este utilizat, de obicei, pentru tratamentul cazurilor cronice de hepatita B si C. S-a demonstrat ca interferonul ajuta organismul sa se debaraseze de virus si reduce inflamai Li si lezarea ficatului la 15-20% dintre persoanele cu aceste forme de boala, reducand astfel riscul de ciroza. In anumite cazuri de hepatita medicii prescriu corticosteroizi pentru suprimarea inflamatiei. Utilizarea acestor medicamente pentru controlul hepatitei este insa controrsata, deoarece ele pot aa efecte secundare care afecteaza sistemul imun.
Aproape orice medicament cunoscut a fost implicat, la un moment dat, in determinarea unor leziuni hepatice. Daca ati hepatita in prezent sau ati un istoric de afectiune a ficatului sau alte probleme cu ficatul, consultati-va medicul inainte de a lua orice medicament.
Indiferent de ce fel de hepatita ati sau ce tratament primiti, trebuie sa continuati sa va vizitati medicul pentru controale pana cand testele de sange vor indica ca virusul a disparut. O persoana poate sa ramana purtatoare de hepatita B sau C cat timp virusul este prezent in sange, chiar daca toate simptomele au disparut.

MEDICINA ALTERNATIVA
Utilizate adecvat, terapiile neconntionale pot contribui la reducerea inflamatiei din ficat si la ameliorarea simptomelor hepatitei. Inadecvat utilizate insa, unele dintre aceste tratamente pot determina distrugeri suplimentare ale ficatului sau pot duce la alte complicatii. in general, hepatita nu se preteaza la automedicatie. Nu va asumati riscuri cu aceasta boala. Daca doriti sa suplimentati ingrijirile unui medic cu un remediu alternativ, consultati un specialist licentiat care sa va ajute sa alegeti medicati corecta si sa determine dozeie exacte.


HOMEOPATIE

Homeopatii prescriu uneori Phosphorus pentru reducerea inflamatiei si calmarea simptomelor hepatitei. Alte remedii sunt Taraxacum officinale, Lycopodium si Chelidonium majus, in functie de simptomele individuale. Consultati un homeopat profesionist pentru preparatele si dozele exacte.

PREVENIRE
Cheile evitarii hepatitei sunt vaccinarea, o buna igiena si bunul simt informat. Sanitatia adecvata si obiceiurile personale igienice vor contribui la reducerea raspandirii hepatitei A si hepatitei E. in zonele in care sanitatia este indoielnica, fierbeti apa. Pregatiti (coaceti) bine toate alimentele si curatati de coaja toate fructele.
Persoanele care lucreaza in serviciile de sanatate implicate in tratamentul pacientilor cu hepatita B, C sau E trebuie sa isi spele mainile, ustensilele, asternuturile si hainele cu sapun si apa fierbinte, mai ales in primele doua saptamani ale bolii, cand pacientul este cel mai contagios.
Persoanelor care uiesc sa calatoreasca in tari in care hepatita este frecnta li se recomanda sa faca vaccin sau injectii cu imunoglobuline inainte de plecare. Imunoglobulinele pot preni infectia cu unele tipuri de hepatita daca sunt administrate in primele 48 de ore dupa expunere.
Pentru a preni transmiterea hepatitei B, evitati expunerea la sange sau lichide biologice infectate. Nu trebuie sa ati contact intim sau sa impartiti aparate de ras, foarfece, pile de unghii, perii de dinti sau ace cu persoane care au boala. Daca banuiti ca ati fost expus, trebuie sa primiti cat de curand posibil imunoglobuline serice si vaccinare pentru hepatita A si B.

Ce este cel mai bine sa mancati
Dieta corespunzatoare poate juca un rol foarte important in modul in care organismul dumneavoastra face fata unei hepatite. Daca ati hepatita acuta sau cronica, trebuie sa va mariti consumul de fibre, inclusiv de cereale din seminte integrale, fructe si legume, precum si de fasole uscata si mazare. Aceste alimente stimuleaza eliminarea acizilor biliari si a toxinelor care se acumuleaza in ficat si in ca biliara.
Unii nutritionisti sustin ca dozele masi de vitamina C, administrate entual intranos, pot ameliora hepatita virala prin reducerea inflamatiei din ficat. Studiile sugereaza, de asemenea, ca dozele mari de vitamina 8" si de acid folie pot reduce timpul necesar unui pacient pentru recuperarea dupa boala. Intreba-ti-va medicul sau un nutritionist licentiat despre vitaminele si dozele care sunt adecvate pentru dumneavoastra.

Feriti-va de pericolele ascunse
Deoarece ficatul joaca un rol cheie in transformarea medicamentelor, alcoolului si toxinelor din fluxul sangvin, un pacient cu hepatita poate constata ca anumite medicamente, bauturi alcoolice si te medicinale, in mod normal tolerate, pot sa agraze boala. Daca ati hepatita, nu incercati sa tratati boala pe cont propriu; consultati un medic sau un terapeut licentiat. Evitati bauturile alcoolice si intrebati-va medicul daca puteti utiliza pilule anticonceptionale, antibiotice sau medicamente eliberate fara reteta. Comunicati medicului sau terapeutului dumneavoastra toate medicamentele pe cale le luati, inclusiv medicamentele aparent inofensi ce se elibereaza fara reteta, cum ar fi aspirina sau paracetamolul.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Din punct de vedere medical, hepatita este o afectiune inflamatorie a ficatului, de obicei produsa de o infectie virala. Se manitesta prin icter, [...]
Se recomanda alimente bogate in proteine de buna calitate si factori lipotropi: metionina, colina, inozitol si betaina. in perioada de stare a hepati [...]
Untura de porc, slanina, unt si untdelemn prajit, carne grasa de porc, oaie, gasca, rata, vanaturi, mezeluri, maruntaie si viscere, creier, rinichi, c [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile