eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Gusa


SIMPTOME
a tumefiere la baza gatului, riind de la un mic nod pana la o marire generala ( ilustratia din caseta, jos).
a daca aveti hipertiroidism (glanda tiroida hiperacti) puteti, de asemenea, prezenta scadere in greutate in ciuda unui apetit crescut, ritm mai rapid al inimii, tensiune arteriala crescuta, nervozitate, diaree, slabiciune musculara si tremuraturi ale mainilor.
a daca aveti hipotiroidism (glanda tiroida cu activitate scazuta) puteti prezenta letargie, functii fizice si mentale incetinite, depresie, scaderea ritmului inimii, intoleranta la frig, constipatie, crestere cu usurinta in greutate si intepaturi sau amorteala a mainilor.


CHEMATI MEDICUL DACA:

a aveti o gusa mare si simtiti ameteala, greutati la inghitire sau sunteti ragusit; gusa poate comprima vena jugulara, traheea, esofagul sau nervii care merg la laringe. Proliferarea necesita tratament si-se poate impune interventia chirurgicala pentru indepartarea ei.
Gusa poate fi una dintre mai multe tipuri de proliferare in glanda tiroida, localizata la baza gatului. in cazul bolii Craves, intreaga glanda tiroida se mareste. Un alt tip, numit gusa nodu-lara, apare cand unul sau mai multi noduli sau adenoame, se dezvolta in tiroida si declanseaza productia excesi de hormoni tiroidieni. O gusa poate fi o problema temporara care se remedia de la sine in timp fara interventia medicului sau un simptom al unei alte afectiuni tiroidiene, posibil grave, care necesita ingrijire medicala ( Tiroida, probleme).

CAUZE
Gusele pot aparea atunci cand glanda tiroida produce fie prea multi (hipertiroidism), fie prea putini (hipotiroidism) hormoni tiroidieni. Problema poate aparea cand glanda hipofiza stimuleaza cresterea tiroidei pentru a creste productia hormonilor. Dar cele mai multe guse sunt provocate de insuficienta iodurilor, ingrediente cheie in fa-
bricarea hormonilor tiroidieni. Pentru a compensa lipsa de hormoni care rezulta in acest fel, glanda incepe sa creasca. Uneori o usoara tumefiere este suficienta pentru a corecta problema, dar daca gusa impiedica respiratia, ea trebuie tratata sau indepartata.
Un alt tip de crestere a tiroidei, numita gusa sporadica, se poate declansa daca regimul dumneavoastra cuprinde prea multe alimente guso-gene (care stimuleaza formarea gusei), cum sunt soia, napii suedezi, rza, piersicile, arahidele si spanacul. Aceste alimente pot suprima fabricarea hormonilor tiroidieni prin interferenta cu procesarea iodului de catre tiroida. Acelasi efect il pot avea medicamente ca iodurile, propiltiouracilul si fenilbutazona.

PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
O gusa poate fi destul de voluminoasa pentru ca dumneavoastra sa o vedeti sau simtiti cu mana, sau poate ramane neobserta pana cand este descoperita de un medic, poate in timpul unei examinari de rutina. in orice caz, primul pas este de a determina daca gusa este un simptom al altei afectiuni tiroidiene. Testele de captare a iodurilor radioactive silesc ce cantitate de iodura preia tiroida intr-un anumit interl de timp. Cantitatile depasind normalul indica un posibil hipertiroidism; nivelul scazut indica hipotiroidismul. Testele de sange pot masura si nivelurile hormonilor liroidieni.


TRATAMENT

O gusa poate sa nu necesite tratament, mai ales daca este mica si a reusit sa compenseze productia de hormoni. Totusi, daca gusa se dezvolta din cauza productiei excesive de hormoni tiroidieni, nu reuseste sa produca suficienti hormoni sau provoaca disconfort, trebuie sa adresati medicului.


MEDICINA CONVENTIONALA

Daca gusa are nevoie de tratament, adausul de ioduri sau de hormon sintetic, cum este levotiro-xina, pot opri secretia hormonului din glanda hipofiza responsabil de cresterea gusei. Cand me-dicatia isi face efectul, tiroida incepe sa revina la dimensiuni normale. Totusi, o gusa nodulara mare, cu mult tesut cicatricial in interior, nu se reduce cu tratament hormonal. Daca gusa provoaca disconfort si supraproductie de hormoni tiroidieni sau se malignizeaza, e posibil sa fie necesara indepartarea chirurgicala a intregii glande tiroide.


MEDICINA ALTERNATIVA

Terapiile alternative trateaza gusa incercand sa stimuleze productia de hormoni tiroidieni si sa corecteze dezechilibrul chimic al organismului.


PLANTE CHINEZESTI

Radacina de notoginseng (Panax notoginseng) si formula tang-kuei pot contribui la reducerea marimii unei gusi. Consultati un specialist pentru dozele adecte.


FITOTERAPIE

Pentru a imbunatati starea in cazul in care tiroida este insuficient de acti, incercati bladder wrack {Fucus vesiculosus) de trei ori pe zi. Se ia sub forma de leta sau ca infuzie, care se pregateste prin oparirea a 2-3 lingurite de ta intr-o cana de apa clocotita, timp de 10 minute.

CATE CEVA DESPRE PREVENIRE
Suplimentele alimentare cu ioduri, pe care corpul le utilizeaza pentru a fabrica hormoni tiroidieni, s-au dovedit o arma eficienta in razboiul impotri gusilor. Cei care locuiesc in zone de coasta primesc, de obicei, multe ioduri din alimentatia si apa pe care o beau - chiar si din ceata oceanului. Dar in regiunile muntoase sau in interiorul uscatului, cantitatea de ioduri disponibile este, de obicei, foarte scazuta. In Statele Unite incidenta gusei a scazut dramatic dupa ce fabricantii au inceput sa adauge ioduri in sarea de masa, in anul 1924. De fapt, nici un caz de deficit de iod nu a mai fost raportat in Statele Unite din anul 1970. Cu totul altfel stau lucrurile in tarile mai putin dezvoltate -de exemplu India - care nu au implementat suplimentarea cu ioduri, unc1? gusa ramane un motiv frecvent de consultatie medicala.


GLANDA TIROIDA


Glanda tiroida, localizata la baza gatului in fata traheei, are nevoie de ioduri pentru a produce cantitatile necesare de hormoni vitali pentru organism. Daca alimentatia nu contine suficiente ioduri, glanda incepe pur si simplu sa creasca, intr-un efort de a-si indeplini productia necesara, in unele cazuri, tiroida marita, cunoscuta sub denumirea de gusa, devine jenanta sau hiperpro-ducti si trebuie indepartata chirurgical.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

SIMPTOME a o tuse ascutita, latratoare, insotita de obicei de inspiratie dificila si uneori de o voce ragusita, provocata de inflamarea corzilor v [...]
imbolnavirile prin fungi reclama anumite conditii favorizante locale sau generale, stiut flind ca aceste microoganisme dovedesc o patogenitate din cel [...]
SIMPTOME Multe tipuri de leucemii nu produc in primele stadii nici un simptom evident. in cele din urma, simptomele pot cuprinde oricare dintre urmat [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile