O forma deosebit de perfida de
gripa - poate cea mai perfida dintre toate - este aceea care afecteaza tesutul conjunctiv al corpului. Ea evolueaza incet, la inceput cu simptome nesemnificati, in afara de, poate, un simplu guturai sau dureri in gat. Uneori poate aparea o usoara modificare a temperaturii (de obicei in jur de 37" C). De aceea, se mai numeste gripa "rece". Persoana bolnava sufera de obicei mai multe zile de:
a senzatie de frig;
a tremuraturi, pana la frisoane puternice;
a transpiratii profuze (mai ales noaptea);
a puternice dureri in membre.
Ce se intampla, de fapt? Virusul gripal evita intr-un fel "bariera mucoasa" - unele virusuri sunt capabile de asa ceva - si patrunde direct in circulatia limfatica si sanguina. Aceasta stare se numeste "viremie".
Se imprastie in tot corpul si determina o inflamatie de tip reumatic a tesutului conjunctiv, denumita si "reumatismul partilor moi". Gripa "rece" este numai una dintre posibilitatile numeroase de producere a acestui tip de reumatism, in plus, mai putem aminti inflamatiile
reumatice adevarate, "reumatismul colesterinic" si "reumatismul acidului noic", pentru a le numi doar pe cele mai importante.
Aceasta forma de infectie gripala prezinta importanta numai atunci cand dureaza mai mult de-o saptamana. In acest caz, trebuie cautata neaparat cauza, respectiv trebuie trecut la masuri de eliminare a produsilor toxici rezultati.
Gripa "rece" netratata poate duce la aceleasi complicatii sere ca orice alta forma de gripa.