Chiar in cazul infectiilor tractului digestiv se disting aspecte diferite. Deoarece simptomele sunt foarte asemanatoare, indiferent de agentul patogen cauzal, terapia trebuie sa fie diferita si necesita o atentie speciala.
Gripa intestinala clasica apare aproape intotdeauna ca urmare a unei infectii sau a unei gripe adevarate. Virusul se localizeaza la nilul intestinului; el este inghitit o data cu saliva si se extinde in mucoasa intestinala. Acolo provoaca:
a varsaturi;
a diaree (adesea simultan);
a dureri abdominale (mai ales la inspir sau la presiune);
a colici;
a miscari neobisnuite ale anselor intestinale;
a lipsa apetitului;
a o stare de slabiciune generala accentuata.In majoritatea cazurilor, aceste simptome dispar de la sine in cateva zile. Cand insa se mentin mai mult de o saptamana, trebuie luata in calcul o "suprainfectie", ceea ce inseamna ca alti germeni au atacat mucoasa intestinala prea-fectata de infectia virala. Acesti germeni accentueaza si prelungesc procesul inflamator. Poate fi vorba de agenti purulenti sau de alte forme bacteriene, cum ar fi asa-numitele simbiotice intestinale (de exemplu, colibacteriile), care in mod normal sunt neagresi pentru organism, dar care, sub influenta anumitor factori, pot deni patogene (deci producatoare de boala).
O gripa intestinala ce dureaza mai mult de trei zile necesita obligatoriu un consult medical!