Si gripa capului se dezvolta, intre altele, ca urmare a unei raceli simple si arata un fenomen pe care medicina l-a numit suprainfectie". Suprainfectia este enimentul prin care un teren deja afectat de o infectie virala este supus agresiunii unui alt germen care insamanteaza terenul deja arat". in acest caz, sunt implicati cel mai adesea bacterii purulente (streptococi si stafilococi), care devin agresi dupa ce
virusul gripal a pregatit terenul.
Pe de o parte, se intind de-a lungul mucoaselor, afectand
sinusurile frontale, maxilare si nazale, iar mai tarziu pot afecta si urechea medie. Pe de alta parte, patrund in sistemul circulator limfatic, la nilul caruia are loc o masiva reactie de aparare din partea limfocitelor" (o forma de globule albe). Acest proces se exteriorizeaza prin tumefierea puternica, dureroasa, a nodulilor limfatici de la nilul gatului si al cefei.
Amigdalele, ca organe-filtru" ale sistemului limfatic, sunt deosebit de solicitate si se tumefiaza (isi maresc volumul) extrem de mult. Apare angina" (cuvantul provine din limba latina: angina = ingustare").
Gripa capului arata deci aceleasi simptome ca si gripa clasica", la care se adauga cele ale suprainfectiei" purulente:
guturai purulent pana la sanguinolent;
inflamarea sinusurilor;
entual,
otita medie supurata;
entual, inflamarea ochilor;
angina peretilor laterali ai faringelui, amigdalita, angina bazei limbii (si pe partea posterioara a limbii exista ganglioni limfatici).
Gripa capului necesita aproape intotdeauna o terapie suplimentara cu antibiotice (cel mai des cu penicilina), altfel apare pericolul unei complicatii foarte gra: meningita! intrebati deci medicul, mai bine o data in plus, decat in minus!