eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boli si tratamente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente

Gastrita


Gastrita
SIMPTOME
Gastrita poate fi indicata de o gama larga de simptome variind intre usoare si grave. Cele mai frecvente sunt:
a disconfort sau durere in partea superioara a abdomenului.


a greata.

a varsaturi.


a diaree.

a pierderea poftei de mancare.

CHEMATI MEDICUL DACA:
a varsati sange sau aveti scaune cu sange negru sau de culoarea pacurei; s-ar putea sa aveti o hemoragie interna si aveti nevoie de ingrijiri medicale imediate. ( . SI.)
a durerea de stomac dene grava; ati putea avea un ulcer gastric sau duodenal (vezi Stomac, ulcer).
a aveti o sete excesiva, o gura uscata sau urinati in cantitate mica; e posibil sa fiti deshidratat si se impune refacerea (inlocuirea) lichidelor.
"Gastrita" este un termen medical general pentru inflamatia mucoasei ce captuseste stomacul. Crizele de gastrita acuta, marcate de disconfort, greata, varsaturi sau diaree, dureaza de obicei numai una sau doua zile. Termenul "acuta" inseamna ca atacurile sunt scurte, nu neaparat ca simptomele sunt grave. Persoanele cu gastrita cronica pot sa nu aiba dureri, dar prezinta pierderea apetitului sau greata. Gastrita cronica poate duce la anemie pernicioasa, un deficit de celule sangne provocat de lipsa de tamina B12.
Gastrita apare cel mai frecvent printre varstnici, dar ea poate afecta pe oricine, la orice varsta. Auto-ingrijirea este deseori cel mai bun tratament pentru gastrita usoara. Pentru cazurile mai grave tratamentul indicat de practician va depinde de boala ce provoaca inflamatia.
CAUZE
Multe substante pot irita stomacul si provoca gastrita acuta sau cronica. Aspirina si alte medicamente eliberate cu sau fara reteta pot provoca eroziuni ale stratului ce captuseste stomacul. Inflamatia stomacului poate fi provocata de infectii rale sau bacteriene, ca si de substante ingerate.
PROCEDEE DE TESTARE Sl DIAGNOSTIC
Medicul poate sa suspecteze o gastrita acuta din simptomele dumneavoastra si poate indica teste pentru confirmarea diagnosticului. O radiografie cu bariu, de exemplu, poate arata leziuni
ale stomacului. Un alt procedeu posibil este gas-troscopia, o examinare zuala a interiorului stomacului. Un diagnostic confirmat al gastritei cronice necesita o biopsie.


TRATAMENT

Atat in medicina conventionala cat si in practicile alternative, tratamentul gastritei depinde de tipul de gastrita pe care il aveti. Medicina conventionala utilizeaza pentru tratament medicamente antiacide si antibiotice, eliberate fara reteta si, in cazuri rare, interventia chirurgicala. Atat practicienii medicinei conventionale cat si cei ai celor alternative sugereaza frecvent modificari ale stilului de ata - cum ar fi abandonarea fumatului -care sa reduca riscul de aparitie a gastritei.
MEDICINA CONVENTIONALAIn cazurile usoare de gastrita sunt recomandate antiacidele eliberate fara reteta. Daca se pare ca nu au efect, medicul va poate prescrie cimeli-dina, ranitidina sau famotidina, care reduc productia de acid a stomacului. Gastrita provocata de bacterii poate fi tratata cu antibiotice si cu preparate eliberate fara reteta care contin sub-salicilat de bismut. Gastrita cronica poate, de asemenea, fi tratata cu antiacide fara reteta. Daca stratul interior al stomacului a fost erodat serios de acidul gastric excesiv si aveti hemoragie interna, s-ar putea sa aveti nevoie de transfuzii de sange si alte lichide intravenoase. Poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a opri sangerarea, daca alte tratamente nu dau rezultate sau daca aveti ulcer sau perforatii ale peretelui gastic.
MEDICINA ALTERNATIVA
Tratamentele alternative ale gastritei se concentreaza atat pe tehnicile fizice, cat si pe cele mentale. Unele necesita ingrijirea unui specialist, dar pe unele le puteti incerca si singur acasa.
PRESOPUNCTURA Sl ACUPUNCTURA
Un specialist poate trata gastrita prin utilizarea multor puncte (in functie de simptomele dumneavoastra) sau va puteti apasa punctele asociate cu problemele sistemului digestiv, cum sunt Vas Conceptor 6 si 12, Pericard 6, Splina 34 si Stomac 36. { . 14-l5 pentru localizarea punctelor.)
FITOTERAPIE
Pentru a va linisti stomacul, beti un ceai facut cu 1 lingurita de musetel (Matricaria recutita) lasata intr-o cana de apa clocotita timp de 10 minute. Extractul de lemn dulce (Glycyrrhiza glabra) sub forma de lichid sau capsule va poate, de asemenea, fi de ajutor.
HOMEOPATIE
Pentru gastrita acuta incercati unul dintre urmatoarele remedii, luate din ora in ora, maxim patru doze; daca unul nu functioneaza, incercati altul, iar daca gastrita persista, consultati un homeopat pentru alte posibilitati.
a Arsurile si varsaturile calmate de alimente si bauturi reci: Phosphorus (12x).
a Creata, sensibilitate a stomacului si o senzatie de "piatra in stomac": Bryonia (12x).
a O senzatie de nod in stomac, reflux acid, sughit si disconfort accentuat dupa mancare si bautura: Nux vomica(12x).
a Durere de stomac ce se amelioreaza dupa masa, dar reapare doua ore mai tarziu: Anacardium (I2x).


ALIMENTATIE Sl DIETA

Limitati sau eliminati alcoolul, cofeina si bauturile carbonatate din alimentatie; cu toate acestea, in ciuda conngerilor populare, nu este nevoie sa etati in mod special alimentele condimentate. Mancati mai multe fructe (dar nu citrice), legume preparate si alimente neiritante si mancati mai putine glucide rafinate, cum sunt painea alba si orezul alb. Suplimentele de zinc si tamina A pot contribui la ndecarea mucoasei stomacului.

CE PUTETI FACE ACASA
Antiacidele eliberate fara reteta si paracetamolul pot fi utile. Nu mancati alimente solide in prima zi de aparitie a gastritei; beti multa apa si alte lichide pentru a preveni deshidratarea - dar nu lapte, care creste secretia de acid.


Medicamentele si gastrita

Medicamentele antiinflamatoare, utilizate 1 deseori in artroze si alte afectiuni, pot irita suprafata interioara a stomacului pana la aparitia gastritei si altor probleme gastrice. Aspirina si alte antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), ca ibuprofenul, naproxenul, indometa-cinul si tolmetinul. fac parte dintre medicamentele care pot fi agresive pentru stomac, Etati-le daca s-a pus diagnosticul de gastrita.



Alte materiale medicale despre: Boli si tratamente

Este inflamatia mucoasei gastrice, care poate fi acuta sau cronica. Inflamatia mucoasei stomacului se produce datorita intoxicatiilor cu alcool, [...]
Inflamarea mucoasei gastrice. O gastrita poate provoca arsuri, greturi, voma, uneori chiar hemoragii (ulcer). in cele mai multe cazuri, ea este re [...]
Se poate produce in urma ingerarii unor substante caustice : acizi puternici, alcali, iod, sublimat corosiv, compusi de arsen, azotat de argint si fen [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boli si tratamente

Alte sectiuni
Boli si tratamente
Boli digestive
Boli cardiovasculare
Bolile infectioase
Definitii boli
Bolile cardiovasculare
Bolile respiratorii
Bolile digestive
Handicapurile
Bolile oaselor
Bolile alergice
Bolile venelor
Drogurile
Sistemul endocrin
Gamapatiile monoclonale
Bolile esofagului
Bolile stomacului si duodenului
Bolile intestinului subtire
Boli de colon, rect, anus
Bolile ficatului
Bolile cailor biliare
Bolile pancreasului
Bolile splinei
Boli perete abdominal
Bolile peritoreului
Boli sexuale
Hiperuricemiile
Insomnia
Boli endocrine
Boli parazitare
Virusologie
Bolile psihice
Boli stomatologice
Boli cerebrale
Boli genetice
Boli alergice
Bolile ochiului
Bolile sangelui
Boli perete abdominal
Boli renale

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile