eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Fumatul

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » BOLI » boli si tratamente » fumatul

Fumatul pasiv


Fumatul pasiv
Respirarea fumului expirat de altii sta la baza fumatului pasiv, involuntar (la a II-amana) (1).
Una din nenumaratele politici ale concernelor de tigarete este de a demonstra, prin finantarea unor lucrari de cercetare ca fumatul pasinu este atat de nociv, Astfel, un studiu recent a aratat ca un fumator pasiinhaleaza doar echivalentul a 6 tigari/an (2). Adevarul insa este, asa cum vom demonstra si in acest modul, cu totul altul.
Sunt doua tipuri de fum (3): curentul lateral si cel principal. Cel principal este inhalat de fumator in gura. Cel lateral de la capatul tigarii este eliberat in aer. Acest curent lateral nefiltrat are concentratii mari de chimicale carcinogenetice (nitrosamine - la concentratii de 50 de ori mai mari decat in curentul principal, nicotina, CO si ammonia). Dupa o ora de fumat intr-o camera inchisa nefumatorul inhaleaza cantitati de nitrosamine echivalente cu cele existente in 15 tigari filtrate. El inhaleaza astfel fumul din curentul lateral.
Victimele fumatului sunt barbatii si femeile care fumeaza dar si cei expusi la fumul de tigara (4). Acest risc este greu de evaluat, el crescand sau diminuand in functie de ambianta, ventilatie si prezenta altor poluanti. Nefumatorii par a fi extrem de sensibili la chimicalele din fumul "secondhand".
Dintre influente amintim: scaderea capacitatii de a elibera oxigen inimii, compromiterea abilitatii miocardului de a folosi oxigenul primit, reducerea posibilitatii de a converti 0: in adenosin-trifosfat si cresterea activitatii plachetelor sanguine, factor de dezvoltare a formarii de trombusi si a leziunilor atero-sclerotice (5).
Expunerea la fumatul pasieste in mod semnificatiasociata (6) cu cresterea varstei si cu profesii care presupun un grad inalt de educatie pe cand munca manuala si muncile private sunt asociate cu un grad de expunere mai mic.
Primele efecte ale fumatului pasise materializeaza intr-un miros neplacut al hainelor si al imbracamintii la care se adauga fenomene de iritatie, dureri de cap, tuse, uscaciunea mucoaselor gatului, greata, astenia, declinul lent al functiei pulmonare (expuneri prelungite de 1 ora). Sunt mai afectati cei cu alergii, boli respiratorii si cardiace.




Alte materiale medicale despre: fumatul

Fumatul este dificil de combatut deoarece exista o perioada de "lag" (de liniste) de 30-40 de ani intre debutul acestui obicei si decesul din [...]
Fumatorul activ si ex-fumatorul recent au un risc crescut de anevrism aortic comparativ cu ex-fumatorul de mult timp si cu nefumatorul (de 3,08 [...]
Un numar mare de constatari stiintifice demasca fumatul drept unul din cei mai primejdiosi factori poluanti ai epocii noastre. Fumatul are urmatoarele [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre fumatul

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile